<

Нововолинська поліція розповіла про нові види шахрайств, які стосуються поповнення мобільних рахунків та банківських карт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:28 | 7.07.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Останнім часом Інтернет та мобільний зв’язок стали гарною нагодою швидкого заробітку злочинців. Відтепер стати жертвою зловмисника можна не виходячи з дому.

IMG_7707

Василь Лесь, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Нововолинської поліції, навів життєві приклади, аби місцеві жителі не потрапили в пастку мережевих злочинців.

Досить поширеним є випадок із працівниками автозаправних станцій. Телефонують із пропозицією придбати пальне за низькими цінами, адже в кінці місяця є залишки по використанню. Пропонують купити великий об’єм бензину за дуже спокусливою ціною. Названі працівники просять, аби замовник половину суми оплатив сьогодні, так би мовити для резервації, іншу – зможе оплатити на наступний день, коли забиратиме пальне. Звичайно, приїхавши на автозаправну станцію виявляється, що ніякої акції не було і працівників теж не існує, а повернути гроші навряд чи вдасться.

Цікавий випадок також із виграшем автівки. Телефонують ввечері і повідомляють, що переможець може отримати подарунок, перерахувавши 1% від його вартості (сума становить 4000-6000 грн.). Вартість автомобіля куди більша, тому щасливчик не замислюючись перераховує гроші. Зранку він приїжджає до вказаного сервісного центру, аби отримати омріяний подарунок, але виявляється, що його не існує.

Також, зазначає Василь Лесь, була ситуація наступна:

“Чоловік знайшов оголошення на сайті, щоб придбати котел. Зателефонувавши, продавець повідомив, аби той сказав номер свого рахунку, адже треба перерахувати певний відсоток. Під час розмови покупцю приходить смс-повідомлення і він змушений вказати останні цифри карти чи, навіть, PIN-код. Звичайно, ніякої покупки не відбувається, а гроші автоматично перераховуються зловмиснику”.

Також досить поширеною є ситуація із зниклими коштами на рахунку. Схема наступна. Жертві приходить поповнення від невідомого, після чого здійснюється декілька дзвінків. Далі зловмисник звертається в сервісний центр і повідомляє, що втратив сім-карту. Називає останні вихідні дзвінки та коли було поповнено рахунок. Справжній власник навіть не підозрює про скоєне.  Якщо злочинцю вдасться відновити ваш “втрачений” номер, він може скористатися сервісом, де використовується банківський рахунок.

Звичайна схема, на яку ще досі ведуться переважно люди похилого віку, це повідомлення про родича чи знайомого, який потрапив у ДТП, лікарню, поліцію чи до бандитів, які вимагають негайно сплатити викуп. Перш ніж панікувати, перевірте чи достовірною є інформація. 99,9% – це хибний виклик, в іншому випадку телефонуйте 102.

Нововолинська поліція застерігає мешканців від подібних ситуацій, будьте пильними та ігноруйте запити, що стосуються поповнення мобільних рахунків чи банківських карт.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця