<

Нововолинська прокуратура застерігає від інтернет-шахраїв

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:44 | 14.03.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Нововолинський відділ Володимир-Волинської місцевої прокуратури звертає увагу жителів м. Нововолинська на один із поширених у державі видів кримінальних правопорушень – шахрайство та застерігає бути обачними, щоб не стати його жертвою.

Так, не зважаючи на поширення правоохоронними органами роз’яснювальної інформації у районних ЗМІ мешканці Нововолинська доволі часто стають жертвами шахраїв.

Досить поширеним стало вчинення шахрайських дій за допомогою інтернет-сайтів. Недобросовісний продавець, виставивши на продаж певний товар, вимагає попередню передплату і лише після цього гарантує відправлення товару покупцеві. Покупець, у свою чергу, дійсно бажаючи придбати необхідний йому товар, завчасно перераховує кошти на банківську карту.

У такому випадку, щоб не стати жертвою псевдо продавців, необхідно домовлятись про замовлення послуги, що пропонують служби доставки, для прикладу, «Укрпошта» за допомогою якої, товар можна буде оплатити лише після того, як Ви його отримаєте «на руки».(Зверніть увагу! Від продавця потрібно вимагати поставити відмітку на відправленні «Огляд товару перед отриманням»).

Про те, що ви потрапили в поле зору шахрая, може свідчити:

  • продавець постійно підганяє, стверджуючи, що саме зараз ви втрачаєте унікальну можливість, якщо не погодитесь на його умови;
  • в оголошенні відсутні телефон та адреса продавця, а контакт пропонує підтримувати зв’язок тільки електронними засобами (особисте листування, email, миттєві повідомлення);
  • ім’я продавця явно вигадане або взагалі відсутнє;
  • ціна товару занадто низька порівняно з аналогічними пропозиціями інших продавців;
  • оплата приймається на карту, видану на прізвище, яке не збігається з даними продавця;
  • оголошення складено недбало, присутні граматичні помилки, відсутні фотографії товару або ж вони не реальні.

Одним з найбільш розповсюджених видів шахрайства є телефонне шахрайство, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, та повідомлення ніби від працівників поліції про неприємності із законом близьких осіб.

Проблема розкриття вказаної категорії злочинів та стягнення потерпілим в цивільно-правовому порядку коштів є те, що шахрай в більшості випадків перебуває в іншій адміністративно-територіальній одиниці України або навіть за її межами.

Крім цього, різновидом «вішингу» є випадки, коли правопорушник телефонує до майбутньої «жертви», представившись працівником правоохоронного органу та повідомляє, що її дитину затримано у зв’язку із вчиненням злочину, та пропонує за грошову винагороду вирішити питання щодо не притягнення до кримінальної відповідальності. У подальшому, внаслідок сильного хвилювання, жертва шахрайства, не перевіряючи достовірність інформації, надсилає на вказаний злочинцем банківський рахунок грошові кошти.

З метою запобігання вчиненню відносно Вас такого роду шахрайства, перш ніж відправляти гроші невідомим особам, необхідно зателефонувати до Ваших рідних та перевірити отриману інформацію.

Будьте обачними та обережними не довіряйте незнайомцям! Якщо маєте сумніви телефонуйте до поліції за номером 102.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер