<

Нововолинець протягом 19-ти років не може отримати “Статус інваліда війни”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:15 | 28.09.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Мешканець Нововолинська, Олександр Дубина, 1931 року народження тривалий час намагається отримати «Статус інваліда війни», пенсіонер подавав відповідні заяви до Нововолинського міського суду ще з 1997 року, але встановити цей факт поки не вдалося.

Олександр Дубина уродженець Черкаської області, в період Великої Вітчизняної війни проживав в селі Стецівці, Звенигородського району, Черкаської області. В березні 1944, на городі, який належав його батькам, знайшов невідомий металевий предмет і на подвір’ї намагався розібрати його на частини. Металевий предмет раптово вибухнув у руках і осколками та вибуховою хвилею Олександр Дубина отримав поранення лівої руки та голови, була втрачена свідомість.

Медико-соціальною експертною комісією об’єктивно встановлено: “Післятравматичні кукси 2-3 пальців лівої китиці на рівні основи середньої фаланги. Порушення функції лівої китиці.” Аналогічно факт поранення можуть підтвердити односельчани.

Наразі, пенсіонер хоче отримати “Статус інваліда війна”, звернення до Нововолинського міського суду від імені Олександра Дубини було безрезультатно подане ще у 1997 році. У 2006 році знову понесли заяву, але суд постановою пояснив, що за законом саме інвалідами війни можуть вважатися особи, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних у районах бойових дій у період Великої Вітчизняної війни та від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння у повоєнний період, а також під час виконання робіт пов’язаних з розмінуванням боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни незалежно від часу їх виконання, та з числа осіб, які стали інвалідами внаслідок дій громадянської та Великої Вітчизняної воєн, або стали інвалідами від зазначених причин у неповнолітньому віці.

dsc_1597
dsc_1605
dsc_1609

Вирішення питання щодо встановлення статусу інваліда війни зокрема внаслідок поранення у неповнолітньому віці у воєнні та післявоєнні роки, належить до компетенції управлінь праці та соціального захисту населення.

Отже дана справа, за заявою про встановлення факту одержання поранень від вибухових боєприпасів в період Великої Вітчизняної війни судовому розгляду в окремому впровадженні не підлягає. Тобто суд ухвалив відмовити пенсіонеру.

На звернення в Головне управління праці по питанню надання статусу інваліда війни, управління праці та соціального захисту населення Нововолинського міськвиконкому було отримане повідомлення, що за законом відповідний статус Олександру Дубині нададуть при наявності довідки від медико-соціальної експертної комісії, яка підтвердить факт причетності інвалідності до воєнних дій.

Одночасно у Центрі безкоштовної правової допомоги також зазначили, що для цієї справи необхідна довідка від медико-соціальної експертної комісії.

dsc_1646
dsc_1615

Наразі, підтвердити факт ушкоджень можливо тільки на Черкащині, тобто по місцю народження і безпосереднього лікування на момент отримання травми (1944 рік), але архіви по цій справі не збереглися у жодному медичному закладі.

У Нововолинську Олександру Дубині відмовили надати довідку від медико-соціальної експертної комісії, відверто проігнорували запити, не пояснивши причин.

Риторичним поки лишається питання для пенсіонера, як діяти далі? Олександр Дубина являється будівником міста Нововолинська, значимо що, його діяльність вплинула на розвиток шахт. Чому ж шкодують лишньої копійки для старшої людини, яка, можна стверджувати, заслужила на щасливу старість.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця