<

Нова українська школа: що зміниться та як впроваджується освітня реформа в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:29 | 24.06.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

У 2018-2019 роках впроваджується освітня реформа – Нова українська школа, яка відрізняється підходом у роботі з дітьми. У початкових класах кардинально зміниться оцінювання учнів, навчання буде проводитись в ігровій формі за абсолютно новими програмами.

Про Нову українську школу та реалізацію реформи у Нововолинську розповіла заступник начальника управління освіти Нововолинська Ольга Лакиш, – пише Нововолинськ.com.ua.

Нова українська школа відрізняється абсолютно іншим підходом у роботі з дітьми. Основний акцент буде ставитися на творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, розв’язувати проблеми, здатність співпрацювати з іншими людьми. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами“, – пояснила Лакиш.

З 2018-2019 навчального року по-новому вчитимуться всі першокласники України. У початкових класах кардинально зміниться оцінювання учнів, навчання буде проводитись в ігровій формі за абсолютно новими програмами роботи з дітьми.

Навчальний простір для учнів молодших класів включатиме 8 зон, серед яких також буде ігрова.

У 2018 році також затверджені програми для основної та старшої шкіл.

Навчання за новою програмою буде проходити у три етапи. Початкова школа – з 1 по 4 клас, де не буде проводитися оцінювання протягом двох класів, основна школа (5-9 класи) та профільна школа – ліцей (10-12 клас). Навчання в оновленій школі складатиме 12 класів. За новою програмою планується проведення ЗНО у формі державної підсумкової атестації вже після 9-го класу. Вступаючи до 10-го класу учні будуть обирати певний профіль“, – зазначила Лакиш.

У минулому році на базі ЗОШ №6, два класи функціонували по пілотному проекту Нової української школи. Експериментальний проект показав позитивний результат та дуже добре себе зарекомендував.

Новий підхід до навчання виправдовує себе в тому плані, що діти більш розвинуті, відкриті, компетентні. Вони захищають різноманітні проекти, працюють в групах“, – зазначила освітянка.

Також Ольга Лакиш розповіла про фінансування нової української школи.

Впровадження нової реформи передбачає чимале фінансування, 70% фінансів з яких забезпечується державою, а 30 % покривається з місцевого бюджету. З початку року для впровадження цього проекту з місцевого бюджету було виділено 360 тисяч гривень. Уже надійшли і перші транші на впровадження нової української школи у розмірі 96 тисяч гривень. А також на початку червня надійшло 1 мільйон 150 тисяч гривень державних субвенцій на придбання матеріалу. Вона рівно поділена з розрахунком на створені класи. Ці гроші будуть використані на придбання техніки (мультимедійні комплекси, комп”ютери, розмножувальна техніка), предмети та дидактичні матеріали. Практично ми уже забезпечимо класи меблями, партами та дидактичними матеріалами.

Зміна системи навчання – це, насамперед, зміна ставлення до дитини: повага, увага до неї і прагнення знайти оптимальний спосіб для її ефективного навчання. Саме такою ми бачимо оновлену українську школу“, – зауважила заступник начальника освіти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок