<

Нова класифікація медзакладів: депутати просять надати Нововолинській лікарні кластерний статус

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:16 | 15.07.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1577
/ Коментарі відсутні

В Україні починається інфраструктурний етап медичної реформи з поділом лікарень на госпітальні кластери. Депутати міськради звернулись до Міністра охорони здоров’я з проханням надати Нововолинській лікарні кластерний статус.

Уряд пропонує трансформацію чинної медичної мережі області в нову систему. А саме: лікарні поділятимуться на загального типу (які розташовані найближче до місця проживання пацієнта, і де лікуватимуть найпоширеніші захворювання), а також кластерні й надкластерні (тут надаватимуть високоспеціалізовану медичну допомогу).

Якщо Нововолинська лікарня не отримає статус кластерної, врази зменшиться пакет медичних послуг, які надаватимуть у закладі, з 22-х до 12-ти. Надання медичної допомоги жителям громади буде обмежене вузьким переліком лікарських спеціальностей. Зменшиться державне фінансування. Це призведе до скорочення ліжок, закриття відділень (зокрема кардіологія, неврологія, урологія, отоларингологія) та вимушеного вивільнення персоналу.

14-го липня на сесії міської ради депутати звернулися до Міністра охорони здоров’я України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та начальника Волинської обласної військової адміністрації з проханням визначити Нововолинську лікарню кластерною.

У зверненні депутатів йдеться, що лікарня є єдиним опорним закладом охорони здоров’я у Володимир-Волинському районі, що виокремлює його з-поміж інших районних ЗОЗ.

Крім опорного статусу перевагами КНП «НЦМЛ» є:

  • 400 розгорнутих ліжок (в разі потреби кількість розгорнутих ліжок може бути подвоєна);
  • 22 пакети медичних послуг, за якими закладом укладені договори з НСЗУ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2022 рік, вартістю понад 182 млн. грн.
  • наявність єдиного в районі сучасного відділення екстреної невідкладної медичної допомоги, реконструйованого (збудованого) в рамках програми Президента України «Велике Будівництво»;
  • наявність інфекційного відділення, розміщеного в окремому корпусі, на 100 кисневих точок;
  • наявність та функціонування вузькопрофільних відділень (кардіологія, урологія, отоларингологія, офтальмологія, травматологія та ортопедія).

Крім того, в закладі наявне якісне, дороговартісне обладнання, що дає змогу пацієнтам отримувати кваліфіковану медичну допомогу за більшістю медичних спеціальностей, що підтверджується договірною співпрацею з НСЗУ за двадцяти двома пакетами медичних послуг.  

Для комфортного й безпечного перебування пацієнтів в лікарні постійно проводяться капітальні та поточні ремонти; на перспективу виготовляються проектні документації на здійснення капітального ремонту корпусу поліклініки для дорослих, на ремонт благоустрою території, на проведення капітального ремонту (тепломодернізації) хірургічно-травматологічного корпусу.

Зазначають, що за всіма показниками НЦМЛ, як опорний заклад охорони здоров’я, є гідним претендентом у Володимир-Волинському районі на включення (віднесення) до числа кластерних лікарень.

Депутати підтримали звернення.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа