<

«Ніхто не знав що буде далі», – працівники Будинку культури у селищі Благодатне розповіли про роботу в умовах війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:14 | 26.01.2023 / Інтерв'ю, Нововолинськ / , /
Перегляди
1334
/ 1 коментар

24 лютого завдало нищівного удару як по життю українців, так і по кожній сфері діяльності. Центри культури зазнали неабияких змін та мусили пристосовуватися до нових реалій сьогодення. Про складнощі роботи, волонтерську діяльність та розважальні заходи поговорили з працівниками Будинку культури селища Благодатне.

До початку повномасштабного вторгнення у стінах Будинку культури у селищі Благодатне готували різноманітні заходи, а після – постало питання чи взагалі варто їх проводити. Там, де раніше лунав гучний дитячий сміх, запанувала мертва тиша. Працівники центру культури на чолі з директором, Галиною Корнєвою, одразу прийняли рішення розпочати волонтерську діяльність.  

Волонтерська діяльність Будинку культури

«Саме наш Будинок культури став осередком у селищі, де відбувалася волонтерська діяльність. Спочатку тут плели сітки, а згодом почала діяти волонтерська кухня. Привозили до нас й гуманітарну допомогу, яку сортували й віддавали тим, кому це дійсно потрібно», – розповідає Коханюк Дарина, художній керівник.

До волонтерства долучилися не лише діячі культури, а й жителі невеликого селища. Попри складну ситуацію, кожен намагався допомогти чим міг: діти плели сітки та дружно співали гімн України, молоді люди брали активу участь у приготуванні їжі, старше покоління докладало зусиль до розподілу гуманітарної продукції. Саме там розпочали свою волонтерську діяльність і господиньки з благодійної кухні.

Читайте також:

Про волонтерську роботу та створення благодійної кухні «Господиньки» у Благодатному, – розповіли засновниці ідеї, мешканки Нововолинської громади

«Ніхто не знав що буде далі, як буде далі, і якою наша робота буде загалом. Волонтерили всім селищем дуже багато, кожен допомагав чим міг, за що ми щиро вдячні. Ми не знали, чи взагалі будемо далі працювати і, чи взагалі будуть якісь заходи», – каже Дарина.

Перший культурний захід провели аж влітку

Перший культурний захід організували 1-го червня, де усі зібрані кошти передали для Збройних Сил України. «Відкритий мікрофон» в озелененому парку дав можливість місцевим заспівати улюблену пісню, продекламувати вірш або ж просто поділитися своїми думками. Цей творчий проєкт допоміг зібрати першу невелику суму для армії, яка становила приблизно 3000 грн.

«Передавати кошти у благодійні фонди було вирішено на рівні відділу культури. У нас були наради і ми прийняли спільне рішення – всі зібрані гроші на заходах передавати волонтерам», – розповідає Корнєва Галина, директор Будинку культури селища Благодатне.

Про свою діяльність Будинок культури звітує у соціальних мережах, а саме у фейсбуці та інстаграмі. Спершу усі зібрані кошти направляли знайомим волонтерам, які купували речі першої необхідності та відправляли на фронт. На сторінці закладу культури можна віднайти дописи, де працівники звітують про придбані ресурси за запитами військових.

Під час Різдвяного марафону збирали гроші на тепловізор для військових

«Був останній місяць, з 8-го грудня по 8-ме січня, такий благодійний різдвяний марафон від відділу культури. Кошти за всі проведені заходи були передані у відділ економіки. Тобто всі установи зібрали певну суму і планували купити щось значне, на кшталт тепловізора. Вся культура працювала цілий місяць на те, що придбати необхідну, важливу річ для певного підрозділу», – каже Галина.

За спостереженням працівників, відвідуваність заходів після повномасштабного вторгнення дещо змінилася. На початку багато людей виїхали за кордон, більшість боялися, а повітряні тривоги та жахливі новини про події на передовій лише додавали смутку. Про розважальні концерти жителі навряд чи замислювалися, мета у кожного була одна – допомогти нашій армії.

«Я не скажу що так сильно змінилася відвідуваність у порівнянні з попередніми роками, але відчуття різниці звісно що є. Зараз воєнний стан, тобто всі концерти, всі заходи в нас цьому присвячені. У кожній нашій програмі ми повертаємося до теми війни та додаємо максимальну кількість патріотичних номерів. Це важливо, і ми не хочемо аби люди про це забували», – розповідає Дарина.

Попри критику працюємо далі, щоб дарувати людям радість та спокій

Попри численну кількість негативних коментарів ледь не під кожним дописом у соціальних мережах, діячі культури продовжують виконувати свою роботу. Працівники переконані, аби допомогти Україні здобути перемогу над країною-агресором, висвітлювати важливі події та звертати на це увагу містян є важливим елементом.

«Навіть якщо це розважальний захід, у нас присутні елементи народних традицій і ми обов’язково віддаємо шану захисникам. Люди приходять на годинку аби відволіктися від новин і здобути позитивні емоції, можливо, навіть трішки спокою. Культура  дуже важлива і наша задача як установ людей в цьому плані направляти, надихати і поширювати», – розповідає Галина.

Найбільші складнощі для працівників завжди полягають в організації заходів, адже ти ніколи не можеш бути певен, що буде завтра. Багато хто відмовляється брати участь у програмах до свят: хтось не має бажання, комусь зараз «не на часі», а деякі стверджують, що розвагам під час війни немає місця.

«Ми ж працювали на волонтерській основі і спілкувалися з нашими захисниками, вони говорять що воюють не для того, аби ми сиділи тут, плакали і були в депресії. Вони на передовій для того, щоб ми тут жили. Ми маємо розуміти, що зараз війна і маємо допомагати нашій армії», – каже Дарина.

Зібрана сума на концертах – мить радості для працівників Будинку культури. Вони розуміють для чого виконують таку нелегку роботу і з задоволенням продовжують працювати.

«Я пишаюся нашими дітьми які зараз беруть участь у наших концертах. Вони знають, що вони прийшли, щоб назбирати кошти на допомогу українській армії. Вони знають для чого виходять на сцену,» – розповіла Дарина.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер