<

Не зміг правильно подати заяву: суд залишив без руху позов Сторонського, який оскаржує звільнення з лікарні Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:07 | 8.04.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
80
/ коментарів 13

Андрій Сторонський, якого звільнили з посади тимчасово виконуючого обов’язки директора Нововолинської лікарні, подав позов до суду, однак його лишили без руху через ряд порушень під час подання позовної заяви. Він ще має можливість їх усунути або заява буде вважатися не поданою.

Нагадаємо, рішення про звільнення прийняли на засіданні виконкому 3-го березня. Міський голова Борис Карпус видав відповідне розпорядження.

А 16-го березня було обрано директора лікарні: за рішенням членів конкурсної комісії, Сторонський одноголосно поступився посадою Олегу Шипелику.

Як відомо із ухвали Іваничівського районного суду, яка опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень 5-го квітня, Сторонський 18-го березня подав позов до міського голови Бориса Карпуса, виконавчого комітету та КНП “Нововолинська центральна міська лікарня” про визнання незаконним і скасування рішення виконавчого комітету про звільнення, визнання незаконним розпорядження Нововолинського міського голови про звільнення і його скасування.

Колишній керівник НЦМЛ також просив у суду поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та компенсацію моральної шкоди.

Через відводи суддів, справу передали до Іваничівського суду. 30-го березня, ознайомившись із позовною заявою та додатками до неї, суддя дійшов висновку, що матеріали позовної заяви слід залишити без руху. В ній знайшли багато порушень.

Протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху позивач може усунути недоліки. У випадку їх не усунення, заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Підстави у залишенні заяви без руху подаємо з ухвали суду без змін.

Як передбачено п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі – у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Таким чином, позивач ОСОБА_1 звільнений законом від сплати судового збору за позовну вимогу про поновлення на роботі.

Водночас, при зверненні до суду першої інстанції позивачем, окрім вимоги про поновлення на посаді, заявлено вимоги немайнового характеру (визнання незаконним і скасування рішення виконавчого комітету про звільнення та визнання незаконним і скасування розпорядження Нововолинського міського голови про звільнення) та майнового характеру: про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, на які пільга щодо сплати судового збору не поширюється.

Згідно частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду у відсотковому співвідношенні до ціни позову та фіксованому розмірі.

Так, відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2021 рік» станом на 1 січня 2021 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить – 2270 гривні.

Так, в поданій позовній заяві об`єднано вимоги майнового і немайнового характеру. Відповідно до ч. 3 ст. 6 вищевказаного Закону за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового і немайнового характеру.

В позовній заяві позивачем ставиться дві вимоги немайнового характеру: визнання незаконним і скасування рішення виконавчого комітету про звільнення та визнання незаконним і скасування розпорядження Нововолинського міського голови про звільнення. Судовий збір підлягає сплаті за кожну таку вимогу. Оскільки, за подання позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908,00 грн), то за дві такі вимоги розмір судового збору, який підлягає оплаті, складає 1816 грн. (908,00 х 2 = 1 816 грн.).

За змістом приписів статей 94116117 Кодексу законів про працю України та статей 12 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати. Відтак, вимога про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні є вимогою майнового характеру та оплачується судовим збором. Згідно підпункту 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі: 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Таким чином, позивач має сплати судовий збір за вимоги майнового характеру, визначившись попередньо з ціною позову.

Разом з тим, суд зазначає, що додана до позовної заяви копія довідки про доходи позивача є неналежної якості, внаслідок чого утруднене її читання, тому на підставі ч. 2 ст. 176 ЦПК України суд вважає необхідним попередньо визначити розмір судового збору в сумі 908,00 грн., який позивачу необхідно сплатити, за позовну вимогу майнового характеру про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

У позовній заяві, разом з іншими вимогами, позивачем заявлена вимога про відшкодування моральної шкоди, яка також є майновою вимогою, оскільки позивач її визначив у грошовому вимірі. Згідно до підпункту 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі: 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908,00 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (11350,00 грн). Тому, за вимогу майнового характеру (стягнення моральної шкоди у розмірі 10000 грн.) оплаті підлягає судовий збір у розмірі 908,00 грн.

Таким чином, позивачем в порушення вимогч. 4 ст.177ЦПК України до позовної заяви не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому законом розмірі або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.




коментарів: 13
  1. Який з нього главрач, якшо він навіть заяву написати не може!
    УХА-ХА-ХА!

    Скоро в Андрюшки буде нервовий зрив.
    Прийдеться десь йти гружчиком працювати або на крайній випадок таксувати десь у Львові якшо місцеві приймуть

  2. Багато порушень? Йому треба сплатити судовий збір і надати квитанцію в суд і все. І то, це бачення судді – при таких позовах збір не платиться зазвичай. Виграє справу – стяне збір з відповідачів.
    Заголовок провокативний, шо ж ви про Карпуса не писали, що не зміг сніг прибрати?? чи шо не зміг правильно оголосити конкурс на посаду головного лікаря, оголошували аж 2 рази, комісії збирали 2 рази??

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа