<

“Назад у майбутнє”: серпень 1991 року в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:49 | 31.08.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Інтернет-видання «Буг» розпочинає нову рубрику під назвою «Назад у майбутнє». У ній ми розповідатимемо про ті проблеми та питання,  які висвітлювались у перших нововолинських газетах із початку незалежності України.

Газета «Народна рада», котра почала друкуватися 1 січня 1991 року, стала прототипом нинішнього видання «Наше місто».

Кожне нове видання розпочиналося словами письменника Миколи Вороного : «За честь і правду все віддай, якщо ти любиш рідний край».

У серпневих випусках газети піднімалися важливі та актуальні питання всеукраїнського масштабу. Зокрема, подано акт проголошення незалежності України. Як зазначено у виданні, «Сонце волі зійшло!».

DSC_0583

З нагоди Дня шахтаря зі сторінок газети лунали вітання гірникам. Привітання виголосили  Голова облвиконкому В. Блаженчук, генеральний директор об`єднання «Укрзахідвугілля» С. Пікула та міська рада народних депутатів. «У цьому році ми відзначаємо День шахтаря в складній обстановці, спричиненою економічною і політичною кризою нашого суспільства», – зазначив С. Пікула.

У рубриці «Люди нашого міста» подано інформацію про одного із першобудівників, ветерана шахтарської праці – Георгія Орлова. Ця людина була росіянином за національністю, але українцем за покликанням.

Газета підіймала важливі питання, зокрема про знесення пам`ятника Ульянову (Леніну). «…виявилось, що перший і другий секретарі компартії міськкому не уявляють собі життя міста без ідола комунізму. Віктор Луцик пропонував питання зняття пам`ятника Ульянову вирішувати шляхом міського референдуму 1 грудня, а Микола Савчук – «зняти, але десь встановити»», – зазначено у виданні.

DSC_0578

У газеті 1991року подано коментарі Олександра Моренка щодо запровадження в освіту психологічної служби. Зі сторінок видання підіймалось питання «Чи потрібен місту технікум?».

DSC_0589

Газета не боялася відкривати скандальні, відверті теми, зокрема, і про проституцію неповнолітніх. При чому ці питання розглядалися  не з загальної сторони, а на прикладі мешканців Нововолинська. «Інспекції у справах неповнолітніх Ліля Яц-ка знайома напрочуд добре. Ні вчитись, ні працювати не хоче («ще встигну напахатись»), ранній потяг до спиртного. Відпочинок полюбляє своєрідний – «мені хватить мужиків з «формами» і мерседесами. Їздимо на природу, п`ємо водяру…»», – розповідає газета.

DSC_0466

«Народна рада» подавала цікаві та актуальні саме для мешканців міста рубрики.  Зокрема, «Запитуєте-відповідаємо», «Пізнай церкву свою», у якій пояснювалася релігійна термінологія, «Кіно», де подана інформація про актуальні кінострічки. У серпні, 25 років тому, дітям кінотеатр «Україна» пропонував переглянути «Острів скарбів», а дорослим – «Бум 2».

У 1991 році у газеті діяла рубрика «Алло, поліція». Це був своєрідний звіт правоохоронних органів перед громадянами: «З 5 по 11 серпня ц.р. черговою частиною міського відділу внутрішніх справ зареєстровано 28 заяв і повідомлень про злочини та ін. порушення законності, з них 9 – про крадіжку особистого майна громадян, 3 – про крадіжку державного майна, 2 – про вчинення опору працівникам міліції, по одному – про шахрайство і причинення тілесних пошкоджень, та 12 – про інші пригоди».

DSC_0476

Кожне видання містило тиражну таблицю виграшів нововолинської міської  грошово-речової лотереї. Мешканці міста могли отримати телевізор «Електрон», пральну машину «Либідь» і менш цінні подарунки: шарф індійський, шпалери, спортивний костюм і т.д.

DSC_0462

25  років тому у газеті “Народна рада” містились такі оголошення та повідомлення:

DSC_0598
DSC_0596
DSC_0602

Інтернет – видання «Буг» планує й надалі продовжувати рубрику «Назад у майбутнє». Тому закликаємо наших читачів слідкувати за оновленнями




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер