<

Наявність мереж, кордон та хороша логістика: Олександр Бондаренко розповів про перспективи розвитку індустріального парку в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:35 | 23.02.2023 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1755
/ Коментарі відсутні

Директор ТОВ «Інвестиційно-керуюча компанія Бюро Інвестиційних Програм», яка обслуговуватиме індустріальний парк у Нововолинську протягом наступних 25 років, Олександр Бондаренко завітав у студію БУГу та розповів на якому етапі зараз тривають роботи, з якими інвесторами ведуться перемовини та перспективи розвитку ІП.

Нагадаємо, 21-го листопада відбулось відкриття індустріального парку «Novo» у Нововолинську, першого в Україні у форматі food-кластеру, де працюватимуть українські та можливо й закордонні виробники. Це дасть змогу залучати новий бізнес у громаду та підтримати економіку країни під час війни.

Як розповів Олександр Бондаренко, наразі в індустріальному парку активно тривають роботи архітекторів, дизайнерів та проєктувальників. Розробляється детальний і генеральний план території, щоб розуміти, що й де буде розміщуватися. А також прокладають мережі, адже ключовими факторами для якісної роботи підприємства є електроенергія, газопостачання, вода і каналізація.

Саме тому перевагою ділянки Novo є те, що ці мережі уже фактично проведені на території індустріального парку і інвесторам не потрібно додатково витрачати кошти. Ці роботи планують виконати до кінця весни, щоб влітку можна розпочинати спорудження підприємств.

Перший проєкт будівництва в новому ІП буде логістичний термінал на території з можливістю “холодного зберігання”, де підтримуватиметься температура -15-20 градусів за Цельсієм, та великий сухий склад. На нього в Україні останнім часом значно зріс попит. І через наближеність Нововолинська до кордону розраховують, що він буде затребуваним.

Перш ніж вибрати ділянку в Нововолинську, Олександр зізнається, що перевірив 15 подібних локацій в західних областях України. Перевагою нашого міста є близькість до кордону з Польщею, наявність майже всіх мереж, поруч знаходиться траса, ефективна логістика, оскільки через війну та закриття портів, 90% вантажопотоків йде через кордони Європейського союзу.

“Ми вже можемо пишатися нашими перевагами на старті, але багато залежить і від того, наскільки якісно і грамотно ми облаштуємо цю ділянку для того, щоб президенти й інвестори індустріального парку комфортно заходили та менше грошей витрачали на старті будівництва”, – додав директор ІП.

Як стверджує Олександр Бондаренко, він уже має досвід із розробкою індустріальних парків. Особисто знає більш ніж половину директорів індустріальних парків, яких в Україні є близько 60, знайомий з їхнім досвідом, вивчав діяльність та їхні помилки, зокрема. Директор був залучений до концепції ІП в Павлограді Дніпропетровської області.

Що стосується підприємств, які залучають в нововолинський індустріальний парк, то наразі ведуться перемовини з тими, хто займається переробкою риби, м’яса, зберіганням продуктів харчування, зокрема ягід та напівфабрикатів (холодний склад). Для цього й планують збудувати логістичний термінал холодного та сухого зберігання.

Згідно з генпланом на території ІП, що має площу 20 Га, можуть розміститися вісім виробничих заводів і великий логістичний термінал площею 14 тис. кв.м. Середній розмір кожного виробничого підприємства становить від 4 до 6 тис. кв.м.

В лютому у Варшаві відкрили офіс керуючої компанії Novo, де представили нового керівника Франческо Корезіо. Як розповів Олександр Бондаренко, це потрібно для комунікації та залучення міжнародних інвесторів, зокрема й польських, які вже мають виробничий бізнес в Україні та розуміють як його тут вести.

“Є великий інтерес щодо подальшого розвитку бізнес-проєктів в Україні. Вони розуміють, що тут можна працювати з більшим прибутком, тут менше податкове навантаження, одне з найнижчих в Європі, і тут є перспективи зростання. Вищі ризики, але й вищі прибутки. Вони очікують закінчення війни, щоб підписувати документи. Але ми сподіваємось, що це буде протягом року.

Тому інвестори зацікавлені, але нам треба постійно бути там, постійно з ними спілкуватися й бути на зв’язку. Для цього відкрили офіс з нашим керівником, який уже відвідував великий форум “ReBuild Ukraine” у Варшаві. На такі форуми постійно треба ходити, а я не можу там бути весь час, я в Україні здебільшого знаходжусь”, – пояснив Олександр Бондаренко.

Також питали в директора керуючої компанії, що обслуговуватиме індустріальний парк в Нововолинську, наскільки проблемним є залучення інвестицій, зокрема й міжнародних, в умовах війни. Про дотримання екологічних норм під час виробництва.

Запитали в Олександра Бондаренка, чи не зацікавлений він індустріальним парком, який створюють у Володимирі. Серед його переваг директор назвав більшу площу, також наближеність до кордонів та національної траси, а серед недоліків – відсутність частини необхідних мереж, які доведеться ще прокладати. Однак Олександр уникнув прямої відповіді, чи він подавався на конкурс у Володимирі, але розповів, що вивчав пропозицію.

Проте нещодавно на сторінці міської ради з’явилася інформація, що ТОВ «Інвестиційно-керуюча компанія Бюро Інвестиційних Програм» єдина подалась на конкурс, тож з нею незабаром підпишуть договір.

Більше щодо розвитку індустріального парку у Нововолинську дивіться в інтерв’ю з Олександром Бондаренком.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер