<

Навіть прочитавши у щоденнику Каті Литкіної про зустрічі на териконі, поліція не стала її там шукати, – свідок

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:16 | 21.07.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
24
/ коментарів 29

20-го липня при розгляді кримінальної справи щодо вбивства неповнолітньої Катерини Литкіної колегією Ковельського міськрайонного суду було ухвалено рішення ще на два місяці продовжити строк тримання під вартою обвинуваченого Назара Статочнюка та опитано свідків у справі. 

Як виявилося в ході судового засідання, у вбитої жительки Нововолинська був щоденник, який поліція вилучила при обшуках житла після її зникнення. У ньому містилася інформація про те, що раніше дівчина приходила на терикон з Максимом Терлецьким – підозрюваним у вбивстві, який зараз перебуває у Словенії.

Також в залі суду присутні слухали свідчення судмедексперта про те, що Катю били предметом з обмеженою поверхнею. Це могла бути дерев’яна палиця, обрізок труби, держак від лопати або інші подовгуваті предмети циліндричної форми.

Дівчину знайшли у костюмі, подарованому її хлопцем Мироном. Саме в цей фатальний для неї день виповнилося півроку з того часу, як вони почали зустрічатися.

На початку судового засідання захисник обвинуваченого Статочнюка звернувся до суду з тим, що не вирішене питання про перебування його підзахисного у металевій клітці. Адвокати вважають, що тримання неповнолітнього Статочнюка за металевими гратами є порушенням прав людини.

Відтак, суд оголосив перерву, щоб з’ясувати, чи вільний кабінет зі скляною кліткою. Захисники потерпілих висловили прохання врахувати інтереси чотирьох свідків, які прибули на засідання, та не переносити слухання у разі відсутності необхідного приміщення.

Згодом вияснилося, що в кабінеті зі скляною кліткою йде розгляд судової справи, тому суд ухвалив відмовити в задоволенні клопотання.

Прокурор Сергій Самчук подав колегії суддів два письмові заперечення клопотань сторони захисту про визнання висновку судово-медичної експертизи та протоколу огляду місця проживання неприпустимими доказами, а також зачитав клопотання щодо підготовки досудової доповіді органами пробації, яка повинна містити відомості про неповнолітнього та перелік обставин, що підлягають обов’язковому встановленню у кримінальному провадженні.

Захисник Віктор Шостак натомість зауважив, що у КПК немає такого процесуального документу, як заперечення на клопотання, а висновок пробації потрібно було давати тоді, як приймалося рішення суду про затримання Статочнюка.

“Зараз ця доповідь ні на що не вплине, тому що є характеризуючі дані та висновок судово-психіатричної експертизи. І чому прокурор клопоче про те, що цю інформацію має опрацьовувати Луцький міжрайонний суд, коли Статочнюк проживав і навчався в Нововолинську?”, – поцікавився Шостак.

Після перебування у нарадчій кімнаті судді все ж постановили задовольнити клопотання прокурора Самчука. Далі суд перейшов до допиту свідків. Передусім за доцільне вирішили опитати завідувача відділенням судово-медичної криміналістики Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи Інну Ткачук, яка розповіла, що знаряддям вбивства став предмет з обмеженою поверхнею (травмуюча поверхня не більша 16-ти квадратних сантиметрів).

“На черепі жертви виявили скалкові переломи, відтак, ці ушкодження могли бути нанесені предметом з обмеженою подовгуватою поверхнею, – відзначила судмедексперт, – Сказати конкретно, що стало знаряддям вбивства, я не можу, так як відсутні м’які тканини, які повністю відображають особливості травмуючого предмету. Це може бути дерев’яна палиця або обрізок труби, держак від лопати тощо”.

Як зазначила Інна Ткачук, при скочуванні з висоти одяг Катерини був би пошкодженим, а при падінні були б зламані ребра, хребет. Натомість травматична дія нанесена чисто по голові. Іще один аргумент – при самопадінні ніколи не буває переломів черепа, щелепи. Людина завжди намагається витягнути руки та захиститися. До того ж при падінні на каміння не було б такої локалізації ударів в різних місцях голови – тім’яних, потиличних, – пояснила експерт.

Бабуся вбитої Каті Тетяна Степанченко розповіла про останній день, коли бачила онуку.

Катя прибігла додому пізно ввечері і почала кудись збиратися, вона здавалася щасливою. Бабусю заспокоїла: “Не переживай, я не сама”. Була у одязі, який їй подарував хлопець, адже в той день виповнилося півроку, як вони почали зустрічатися.

“Вона завжди повідомляла, якщо кудись ішла”, – каже Тетяна Степанченко.

Проте цього разу Катерини не було всю ніч. Жінка намагалася заспокоїти себе, думаючи, що, можливо, онучка залишилась в сім’ї Мирона. Навіть коли  хлопець подзвонив на наступний день, не відразу зрозуміла, що вони не разом.

“Я думала, вона в безпечному місці. Мирон її ніколи одну не відпускав”, – розповідає Тетяна Степанченко.

Поліцію стали викликати лише наступного дня, коли юнак прийшов до жінки та повідомив, що Каті з ним не було.

Віталій Приступа (брат дружини Сергія Литкіна) побачив тіло Катерини другим після її батька.

Вся родина активно займалася пошуками дівчини і вірила, що вона жива.

“Ми з дружиною поїхали в місто Луцьк на фестиваль “Бандерштат” і розклеювали там листівки. Сергій поїхав в Ковель, попередньо хтось повідомив поліцію про те, що бачили схожу дівчину.

Ми хотіли, щоб вона втекла”, – пригадує Віталій.

Рідні, втомлені пошуками, до останнього надіялися, що одна з версій поліції – втеча дівчини – є правдивою. Мама вбитої шукала свою дитину біля гаражів. Підходила до всіх дверей, слухаючи, чи ніхто не кличе на допомогу.

“Коли вибрався на терикон, то побачив Сергія, побачив і Катю. Так як лежало тіло, можна було зрозуміти, що людина не змогла сама впасти – її сховали. Я сидів, плакав, розмовляв з Сергієм. Запитав, чи телефонував він в поліцію та швидку. Потім показував правоохоронцям, де знаходиться труп, – говорить Віталій Приступа, – В поліції знали про терикон, але не шукали її там. Потім розповіли, що тут Катя зустрічалася з Максимом – про це вона писала у щоденнику”.

Цей щоденник не читали батьки Каті, зараз він в руках правоохоронців. Деякі записи використані у справі.

“Я знала Катерину. Це була відповідальна дівчина, спокійна, чемна. Коли я приходила в гості у їхній дім, вона постійно навчалася, сиділа за комп’ютером з купою паперів та готувалася до вступу”, – розповіла Оксана Шевчук.

Заслухавши чотирьох свідків, суд продовжив термін тримання під вартою обвинувачуваного Статочнюка ще на два місяці.




коментарів: 29
  1. ГОСПОДИ БОЖЕ ПРАВЕДНЫЙ! когда же наступит конец этим судам? когда же эти П О Д О Н К И ответят за это ужасное убийство? и так же и те кто им помогает избежать ответственности? неужели возможно им вот так спокойно сидеть. слушать,улыбаться, добиваться чтоб не содержали в клетке… словом – для них это ничего не значит убийство с особой жестокостью невинной девочки! а наша полиция!!! У Р О Д Ы!

  2. говорят, что нельзя проклинать – ГРЕХ. но видит БОГ – как я надеюсь НАДЕЮСЬ, что семьи этих двух ВЫРОДКОВ испытают-получат такую же боль и горе, которое совершили их выплодки

  3. Як завжди море питань до правоохоронців.
    Вбивці в клітці недовго лишиться жити.В тюрмі як взнають що зробив, то бігом все зроблять.

    • в наше время -к сожалению- и в тюрме все покупается: ЭТОМУ ВЫРОДКУ в КПЗ принесли и телефон и был доступ к интернету. прокурор подал жалобу и что же – начальнику кпз вынесли выговор! и как мне сказали – для продажных ментов и их ОТРОДЬЮ существуют тюрьмы со специальным-улучшеным содержанием. а этот-Статочнюк-как видно очень неплохо чувствует себя и в кпз и в клетке. а может даже за стеклом будет более надежно: по крайней мере мамаша не сможет ничего передавать ему. а попытки были – я сама видела. это было в тот день, когда мы узнали, что Шостак ездил в Словению

  4. нічого безслідно не минає, і продажним суддям, і подонкам ментам, які ‘ніби там шось шукали..’, і власне вбивцям буде по заслугам. Як не їм в цьому житті, то страшним горем відіб’ється на їх нащадках

  5. Щось я не розумію, мєнти подонки тому, що посадили цього виродка у клітку, довели справу до суду?

    • менты подонки и уроды! после заявления в полиция, что пропала Катя они и пальцем не пошевелили – искали ребенка только родные и друзья. в день заявления о пропаже менты изЪяли Катины вещи – среди них и ее дневник, где были ее записи и о том, что она с м.терлецким ходила на терикон шахты3. к сожалению ни мама ни отец его не читали. а менты читали. а зашевелились они, когда люди-нововолынцы собрались у мерии. но время было упущено. да и некоторые материалы по следствию пропали. в этом тоже надо разобраться – по чьей вине

  6. Цю справу просто хочуть закрити матеріали слідства зникають максима не можуть депортувати з Словенії ( він же громадянин України і немає громадянства Словакії) Чому слідчі не підняли дзвінки цих ” пай хлопчиків” в ніч з 1 на 2 серпня до дідуся та дядечки Яши? Ні одного. ні другого тлді вдома не було Старий Терлецький в22год розливав горілку в кафе в Старій Лішні (його потрібно притягнути до відповідальності за брехню по телебаченню на всю Україну, що він заганяв внуків спати)Хлопці, коли побачили, що натворили, я більш ніж впевнена . перелякались і самі в той час не зметикували, що робити з трупом А ось “порада” досвідченої людини знадобилась Важко і боляче спостерігати за цією”театралізованою” комедією

    • если Вы знаете о том, что и мент яша и старый терлецкий в тот вечер не были в доме, то почему Вы не сообщите об этом, но не нашим ментам. а через Катину маму ( в **БУГе** есть ее контакты) нашим адвокатом – мы были бы Вам очень благодарны! ведь против терлецких-гулид никто не хочет свидетельствовать. неужели их так бояться?

    • Вы знаете – Вы очень ошибаетесь! эта вся семейка абсолютно отмороженная – у них нет ни раскаяния, ни совести, ни страха. и на их совести не только Катина смерть.посмотрите только как себя ведет этот выродок, хоть он и в клетке! а его мамаша? во взгляде только злоба и ненависть. таким просто не место среди людей

  7. Якщо Статочнюка випустять і відмажуть, він довго не протягне, “випадково” звідкись теж впаде. Наприклад, на ножа.Разів 20.

  8. Про це давно знали родичі Каті А на питання ” Чому не говорять- бояться” з цими неадекватними родинами ніхто не хоче зв”язуватись. Адже погрози вже були А люди старші На сьогоднішній день вони вже путаються в показах То чи повірить суд їм? Дивлячись на це ” театралізоване дійство” взагалі розчаруєшся у всьому на світі

    • родич1 Кат1 не знають тих людей, як1 б поставили п1д сумн1в ал1б1 покидьк1в 1 св1дчення старого терлецького. наш адвокат пробував посп1лкуватися з одним з сус1д1в гул1д. то в1н визв1рився и кричав. що замкнули невинного… от 1 получаеться, що або бояться, або покривають, або не хочуть зв*язуватись з покидьками… а як же тод1 ПРАВОСУДДЯ!!!

    • поверьте мне – суд выслушал бы этих , как вы пишите, старших людей. если они действительно знают, что гулиды-терлецкие врали. ведь ПРАВДА же должна восторжествовать? а мы так нуждаемся в помощи!

  9. Мені, далекій і чужій людині, важко слідкувати за за тим всім. А як рідним вбитої дівчини витримати такий безлад в судах і брехню?! Адвокати всіма шляхами оправдовують підозрюваного і 100% тягнуть до закінчення терміну під вартою. Батькам Каті, поки ще є час, потрібно звертатися десь у Київ, бо тут ви нічого не виграєте. Раніше в коментах писали про те, що Статочнюк виписував біту в Аліекспресі. Одногрупники боялися засвідчити це, тому що ніхто не впевнений в тому що його посадять. А як випустять, то ще свідкам може бути таке саме як Каті. Ходять слухи що Статочнюк телефонує з ізолятора до одногрупників і хвалиться що в нього в камері телефон, є доступ до інтернету, є ноутбук. Але ж і в цей раз навряд чи хтось підтвердить…

  10. да. это правда. статочнюк имеет в кпз и телефон и интернет. прокурор Самчук подавал жалобу. и что же… начальнику кпз обьявили порицание. проверку информации о бите проводил следователь нововолынской полиции Литвин. и как нам сказал, что ничего подтвердить не удалось. и за одногруппников сказал, что нихто ничего не подтвердил. а когда все родные Кати и друзья ее искали – отцу Кати в нашей полиции говорили – ** нагуляеться i прийде**. остаеться пожелать тому, кто так говорил для его детей того же самого.

  11. Вам вже давали пораду щоб ви зверталися до високопосадовців в Києві і я такої самої думки. Всіх не зможуть підкупити. Я не розумію чому ви мовчите? Стукайте всюди,куди тільки можна. Шостак, Полячук, судді і прокурори, які причетні до цієї справи, не найвищі чини нашої країни. Не попали раніше під люстрацію, то зараз можуть попасти.

  12. спасибо Вам большое – Вы действительно НЕРАВНОДУШНЫЙ человек. но куда в Киеве обращаться, с какими материалами, документами и в конце концов – доказательствами? кто нас будет слушать голословно. ведь все что только можно было уничтожено, **ЩОБ ДОПОМОГТИ ЯШ1** и шостаку. я сейчас по крайней необходимости, чтоб оплатить работу наших адвокатов, нахожусь в другой стране. но при первой возможности вернусь домой и, конечно, поеду в Киев. но мне нужны будут хоть какие-то материалы и доказательства. а на сегодняшний день мне не дали даже координатов той лаборатории и эксперта, где делалась экспертиза телефона. СПАСИБО ВСЕМ НЕРАВНОДУШНЫМ ЛЮДЯМ! ПУСТЬ ГОСПОДЬ ВАМ ПОМОГАЕТ!

  13. Минулого року писали звернення до Авакова і він дав відповідь що справа в нього під контролем. Звертайтеся знову до нього з питанням де той контроль? Ще є генеральний прокурор Луценко і до нього пишіть чи їдьте, та в решті решт щось потрібно робити. Вашу невинну дитину вбили, правда і закон на вашій стороні. Продажні адвокати, судді і прокурори! Як ви не боїтеся що вас проклинають люди? Адже в Біблії написано що тільки не заслужене прокляття не збувається, а заслужене збувається. Ви добре знаєте на що ви заслуговуєте.

    • мама Кати хочет обратиться у депутату И.Гузю – это он год назад обращался и к Авакову и к Луценко. сейчас у них всех отпуска. время придет и я сама поеду в Киев. как мне сказали наши юристы – до конца судебных заседаний статочнюка не выпустят. на экстрадицию терлецкого пошел запрос на Интерпол. а сейчас нам очень нужны свидетельства людей, хоть что-либо знающих о случившемся. ведь все улики эта семейка с их **помощниками** уничтожила. а Вам спасибо большое за неравнодушие.

      • Извините за грубость,но у Вас в головах бардак-это и Нововолынские адвокаты,и ворожки,и телешоу,и обращение к Гузю и все Ваши действия.А элементарных, правильных, решений не было и советов не слышали.

        • и вы, конечно, извините за грубость – какой бы бардак был у вас в голове, если бы у вас случилось такое несчастье!? тем более, что мы не имеем ни родственников в полиции и никого в криминальной среде?

  14. при проведенном **следствии** НОВОВОЛЫНСКОЙ ПОЛИЦИЕЙ и уже потом – луцкой -вообще сомневаешься в какой-либо справедливости.ну а насчет убийц, их адвокатов и их родственников… пусть те смерти, что на совести семейки терлецких-гулид ПАДУТ НА ИХ ГОЛОВЫ! И КАРА БОЖЬЯ НЕ МИНУЕТ НИ УБИЙЦ НИ ИХ ЗАЩИТНИКОВ!

  15. В четвер в хату Терлецьких вже заселилась нова сім”я Отже, вона продана Що бабуся, яка живе через хату цього теж не знає? Їм потрібні гроші на адвокатів Чому ніхто з вас, родино, не підійшов до людей, не розказав у кого вони купують хату Може б вони увійшли у ваше положення і не “ДАЛИ ГРОШЕЙ НА АДВОКАТІВ” То що ж ви хочете від 86- річного сусіда, який ” пошкодував” хлопця, який , йдучи повз нього, завжди вітався?

    • нет, мы не знали, что дом по ул.Л.Толстого продан. спасибо за информацию. а нагрубил и защищал статочнюка не такой пожилой сосед – значительно моложе. да , с соседями может быть этот отморозок и здоровался, но душу свою черную скрывал. ну а соседи… у каждого своя совесть и свое восприятие содеянного этим их вежливым соседским выродком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер