<

Наслідки протесних акцій на «Бужанці»:  Демчишин не приїде на Волинь?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:57 | 2.12.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ коментарі 3

Працівники «Бужанської» проігнорували рішення Ради голів НПГУ про утримання від акцій протесту і першого грудня не спустились в шахту.

На Раді голів НПГУ у Києві прийняли рішення про те, що 10-го грудня гірники України повинні вийти на одногодинний страйк, однак до цієї дати їм було запропоновано відмовитись від акцій протесту. Незважаючи на те, 1-го грудня на «Бужанці» працівники через невиплату заробітної плати не спустились в шахту.

Такі події спричинили тривалу дискусію між головами профспілок шахт, які впевнені: візит Демчишина на Волинь, на який давно сподівалися, через такі дії гірників не відбудеться.

Переобраний на голову профспілки «Бужанки» Богдан Макарчук не вбачає у протесних акціях працівників перешкоди  для співпраці та переговорів з міністром.

«Голодним в шахту ніхто не хоче їхати. В першу чергу, це сталося через невиплату зарплат. Дві зміни не спустилися в шахту, зате третя поїхала уже з грошима. «Бужанська» добилася виплати і для себе, і для 9-ї «Нововолинська», хоч вони нас і не підтримали.

Треба, щоб і Демчишин приїхав, і кошти виплачувалися, бо в кожного з цих хлопців є сім’я, їм прийшли платіжки і до 5-го грудня відключать електроенергію», -каже Богдан Макарчук.

Директор «Бужанської» Павло Танчев говорить, що відповіді Демчишина ще не було і люди, як і раніше, чекають його на 5-те число. Хоча, як каже,і шахтарів можна зрозуміти, бо заборгованість на сьогодні становить близько 11 мільйонів гривень. А щодо оперативної виплати зарплати в день протесту пояснює, що цих коштів очікували за реалізоване вугілля і про це говорили в суботу з «вугільним» міністром.

Так і голова профспілки шахти №1 «Нововолинська» Анатолій Мухомеджанов вважає, що нічого спільного між акцією протесту і виплатою зарплати нема – це своєрідний піар-хід людей, котрі знали, що гроші з дня на день мають бути.

«Тиждень тому в міністерстві сказали, що вони ці гроші виплатять впродовж кількох днів. Богдан Макарчук що зробив для того, щоб кошти прийшли? Він їздив в Київ, добивався? Зустрічався, вів переговори?

Рішення Ради голів ми зобов’язані виконувати, хочемо ми, чи не хочемо, є терпець чи нема. Справа не в тому, що я не підтримую вимоги, а в тім, що акція проводилася не тоді, коли треба. Ми зробили все для налагодження діалогу з міністром, а Богдан Макарчук, як завжди, має свою думку. Хоча це, скоріше, думка людей, які стоять за ним», – відзначив голова профспілки шахти №1 «Нововолинська».

Василь Гура, керівник профспілки шахти №9 відносно акцій протесту на «Бужанці»:

«Є група людей, яка робить все для того, щоб був конструктив між шахтарями і міністерством, а є інша група, яка діє в протилежному напрямку. Я не розумію, як можна сьогодні писати «любовні» листи міністру, а вже на другий день кликати його у відставку. Хлопці розповідали, що плакати з проханнями відставки Демчишина були готові ще в понеділок. 1-го грудня погода не сприяла виходам з плакатими, тому акція протесту відбулася на шахті. Тепер може статися так, що міністр не приїде. Страйкувати теж треба з розумом – це крайній крок. Перед тим мусить бути відпрацьовано багато варіантів для вирішення проблеми».




коментарів: 3
  1. Якщо вже наша доблесна незалежна не може знайти між собою порозуміння то що тоді казати про працівників.Як в тій басні про лебедя рака і щуку.Хана вугільній волині.

  2. Мухамеджан ти краще б переживав за зарплати своїх шахтарів, а не ліз до Бужанки? Бо там як не як, але гроші отримують, а перша як завжди курить бамбук. Тому Мухамед займися тим, чим ти повинен займатися? Коментатор ти наш!

    • Ми вже премії 2 роки не бачили на “Бужанці”,прохідники за 3700-4000 грн.працюють,а 1 шахта скільки років премію мала???

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер