<

Нардеп Ігор Гузь разом із гірниками у парламенті вимагали добудови шахти №10 і виплати зарплат

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:18 | 18.10.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Необхідної суми для завершення будівництва шахти № 10 «Нововолинська» не передбачили у проекті бюджету на 2019 рік. І сьогодні парламентарі проголосували у першому читанні за цей законопроект, без урахування поправок, які свого часу ініціював народний депутат Ігор Гузь. Тому в сесійній залі він не підтримав колег і не голосував за бюджет країни на наступний рік.

Про це він розповів під час брифінгу у Верховній Раді 18-го жовтня.

«Сьогодні у першому читанні був прийнятий бюджет на 2019 рік і, на превеликий жаль, у ньому немає адекватної суми на дуже важливе питання, яке я піднімаю четвертий рік – дофінансування розбудови шахти № 10. Це єдина шахта в країні, яка будується. Інших немає. Це шахта, що має понад 30 мільйонів тонн покладів вугілля. А це питання енергетичної незалежності. У бюджеті на наступний рік закладена сума, яка змусить шахту закритися. А будується вона уже чверть століття», – зауважив депутат.

Також він зазначив, що це не єдина проблема, через яку волинські гірники сьогодні пікетують під стінами Верховної Ради.

«Друга проблема – це те, що люди за липень, серпень, вересень і половину жовтня 2018 року не отримали зарплату. Тому я вчергове звертаюся до Володимира Гройсмана (голова уряду – ред.): почуйте мене, почуйте гірників і не тільки шахти № 10, але й № 9, «Бужанська». Щоб люди не виїжджали до Польщі, а працювали вдома», – сказав Гузь.

Разом із ним до уряду, парламентарів звернулися представники трудового колективу «десятки».

«На жаль, 4 роки ми їздимо в Київ, мітингуємо під стінами парламенту, але вже не просимо, а вимагаємо: погасити заборгованість із зарплати до кінця року і підвищити державне фінансування з 25 мільйонів на 150 мільйонів для добудови шахти № 10», – сказав електрослюсар копальні В’ячеслав Спиридонов.

Заступник начальника дільниці з підготовчих робіт копальні Сергій Онопрієнко зауважив, що з вуст глави уряду звучить лише популізм і саме цей популізм привів людей під стіни Ради.

Голова незалежної профспілки гірників Василь Прадід нагадав, що Нововолинськ – місто, яке розвинулося навколо будівництва шахт. А за період незалежності України в регіоні закрили 8 копалень, звільнили 12 тисяч робітників.

«Це були фахівці вищого ґатунку, а сьогодні навіть немає інституту, який би навчав гірничої діяльності. Наша влада докерувалася так, що мінімальну зарплату отримуємо. Але сьогодні ми не просимо нам її підвищи, а виплатити зароблене», – наголосив він.

Підтримав гірників і депутат Нововолинської міськради Валерій Мних. Він нагадав, що гірники вимагають виконання зобов’язань, що дала сама держава – фінансування будівництва шахти.

У підсумку Гузь заявив, звертаючись до уряду: «Прошу до другого читання почути мою пропозицію як народного депутата і тоді мій голос буде «за» бюджет-2019. Наразі, у першому читання я не голосував за прийняття бюджету. На жаль, ніхто в цій країні не чує питання шахтарів і не хоче його вирішувати, а дарма. Впевнений, якщо пропозицію не врахують, під час другого читання у Києві буде значно більше гірників і їхні інструменти впливу на прийняття рішення не будуть лояльними».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок