<

Надійний тил: як мешканки Нововолинська допомагають у боротьбі з російським окупантом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 8.03.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2133
/ 1 коментар

Сьогодні, 8-го березня, відзначають Міжнародний жіночий день. А для України – це 13-й день війни…БУГ вирішив розповісти про сильних українок, мешканок Нововолинська, які стали надійним тилом у російсько-українській війні.

Минулого року цей день асоціювався з весною, жіночністю та красою, зараз – це найстрашніші дні в історії сучасної України. Розбомблені міста, сотні вбитих та поранених, ворог бачачи, що програє, вдається до ще більш жорстоких обстрілів будинків та мирних мешканців.

Попри все, ЗСУ, міста і громадяни нашої країни стійко тримають оборону і захищаються від противника.

Тримають оборону в тилу і мешканки Нововолинська, деякі з них повністю змінили професію, щоб допомагати військовим, дехто працює цілодобово, забезпечуючи стабільне життя міста, а хтось робить все від них залежне, щоб бути максимально корисним.

Операційна медсестра Нововолинської лікарні Ірина Сельвашук

Вона розповідає, що всі планові процеси на роботі зупинились. Лікарня активно готується до екстерних прийомів. Масштаби приготувань – шалені.

“Ми ніколи не робили стільки, не стерилізували таку кількість всього, заготовляємо шовний, перев’язувальний матеріал, інструменти, готуємо операційні. Розставляємо все так, щоб будь-хто міг стати та працювати, якщо з операційними медсестрами щось станеться. По 100 раз все переробляємо, бо ніхто в такій ситуації не був і ніхто не знає як правильно”.

Під звуки сирени лікарня приймає ургентні стани. І якщо звучить тривога, а операція вже почалася, медики продовжують працювати.

Раніше Ірина 8-ме Березня святкувала як і всі: зранку квіти, подарунки, ввечері піца, суші. Цього року вона буде відсипатися після нічної зміни.

Волонтерка Юлія Корнійчук

Раніше Юля працювала байєром, купувала одяг під замовлення з-закордону. Також вела блог про моду у своєму інстаграмі. Зараз дівчина займається волонтерством.

“Через те, що два моїх брати залучені захищати Україну, один на війні, а інший у територіальній обороні, вирішила стати волонтером, бо знаю, як їм важко, відповідно, і іншим хлопцям теж. Не можу бути осторонь, коли наше мирне життя перетворилось у суцільне пекло. Коли у моїй країні вбивають діток. Хочу допомогти хоча б чимось. Це лише маленький вклад, але нас багато і з такого маленького обов’язково виросте величезна щира справа”, – говорить Юля.

З допомогою небайдужих людей їй вдалося зібрати майже 300 тисяч гривень. Всі кошти витратили на потреби армії та нашої 14-ї бригади. Військовим придбали квадрокоптер, амуніцію та все зі списків потреб. Наразі продовжується збір на GPS та бронежилети.

“Дякую усім, хто мені допомагає. Людям за кожну гривню, чоловіку, який збирає усі речі, відвозить і шукає те, що потрібно військовим. Його друзям, які теж допомагають. Моїй друзям, які разом зі мною купують все необхідне та поширюють інформацію. Знайомим, які безкоштовно дають речі на потреби армії. Хлопцям, які везуть допомогу до нашої 14 бригади. І найбільше дякую ЗСУ за те, що захищають нашу країну!”.

Юля розповідає, що раніше на 8-ме Березня її завжди вітали брати та чоловік, дарували квіти та приємні подаруночки. Ввечері збиралися з дівчатами. Цього року, звичайно, святкувати ніхто не буде, немає настрою. У всіх в думках тільки війна і бажання, щоб вона скоріше закінчилася.

Сьогоднішній день, як і минулі 12, вона проведе у ДЮСШ. Там вона познайомилась з щирими та хорошими людьми, які з ранку до вечора роблять добру справу.

Хто хоче долучитися до допомоги, пишіть Юлі в інстаграм.

Депутатка Нововолинської міської ради Марина Єлева

Ще до війни Марина активно займалася волонтерством. У 2021-му році з допомогою небайдужих людей їй вдалося відновити роботу благодійної їдальні у Нововолинську. Там готують навиніс гарячі обіди для осіб, які опинилася в скрутних обставинах.

Зараз же Марина курує роботу штабу волонтерів. Він знаходиться на проспекті Перемоги, 5 (ДЮСШ). Сюди мешканці міста несуть продукти, консервацію, медикаменти, воду, засоби гігієни. Люди приносять усе, що можуть. Також у центрі приймають і допомогу з-закордону.

У центрі все сортують та видають згідно з потребами. Допомогу направляють військовим, теробороні та переселенцям. У штабі цілодобово працює понад 80 волонтерів, з яких дуже багато жінок, всі вони роблять неймовірний внесок в нашу спільну перемогу!

Хто хоче долучитися до допомоги, приходьте у приміщення ДЮСШ, на вході постійно оновлюються списки потреб.

Волонтерка Вікторія Шостак

До війни дівчина працювала майстром нігтьового сервісу та займалася продажем аксесуарів для телефонів. Зараз Вікторія допомагає військовим, біженцям та людям, які потребують допомоги в гарячих точках України. Для цього було створено благодійну організацію Укриття, яка розташована поруч з приміщення ДЮШС. Також волонтери збирають кошти на амуніцію для військових та замовляють її.

Дівчина розповідає, що щороку святкувала 8-ме Березня, у цьому – звісно, вона не планує, а буде допомагати усім в такий нелегкий час.

Хто хоче допомогти, пишіть в інстаграм “Укриття Нововолинськ”.

Начальниця відділу комунікації Нововолинської міськради Катерина Бонюк

Вже рік вона обіймає цю посаду, звісно війна внесла свої корективи. Кожен день починається тепер з оперативної наради під керівництвом міського голови Бориса Карпуса. Далі – відбуваються традиційні прямі ефіри, інформують громаду, сповіщають про найголовніше. Робочий день триває з 8:00 і до 22:00, також потрібно бути на зв’язку цілодобово, адже треба сповіщати про повітряну тривогу.

З’явилися у міській раді нові структури, роботу яких потрібно висвітлювати. Зокрема, Центр підтримки переселенців, де реєструють усіх внутрішньопереміщених осіб. Їх у Нововолинську вже 2 тисячі. Висвітлюють отримання і передачу гуманітарних допомог, реквізити для благодійних внесків для армії.

Також в місті є три ініціативи: Нововолинськ HELP, SOS і SAVE. Перша – це як раз допомога з-за кордону. Друга – підтримка волонтерів, війська і всіх потребуючих гумдопомогою. Третя – вишколи наших добровольчих об’єднань. З ними Катерина постійно на зв’язку.

“Як відповідальна за комунікації, тісно співпрацюю зі ЗМІ, а тепер ще й з іноземними. Веду перемовини з польськими радіо, телеканалами, спільнотами, поширюємо інформацію про реальну ситуацію в Україні. Перелік щоденних обов’язків можна називати ще довго.

Скажу одне: відповідальність збільшилася. Багато змін, щодня, щогодини. Відповідно наша робота – робота медійників, стала вкрай важливою. Змінився й інструмент донесення інформації. Перейшли більше в соціальні мережі, особливо в телеграм. Люди споживають інформацію дуже швидко. Тому треба робити коротко, влучно та оперативно”, – розповіла вона.

У міській раді є дуже багато жінок, які міцно тримають тил. Вікторія Скриннік, Валентина Степюк, Марина Душук, Аліна Лечицька, Яна Никитюк і звісно дівчата-медійники: Мирослава Власюк і Вікторія Губчик. Кожен вносить свою лепту.

Катерина розповідає, що свято 8-го Березня не було для неї важливим. Вона, звісно, вітала маму, бабусю, сестру. Але жодного трепету цей день у неї не викликав. День Матері – куди важливіший, вважає Катерина.

На сьогодні ж плани тепер у всіх однакові: спокійна ніч, спокійний день і довгождана перемога України!

“Це 8-ме Березня – особливе. Україна – жінка. Волинь – жінка. Для нашого народу Жінка завжди була чимось особливим, недоторканим. У цей важкий час, нам, жінкам, було виділено дуже мало часу, щоб сумувати. Ми мусимо працювати, забезпечувати надійний тил: від плетіння сіток до готування обідів, від сортування гумдопомоги до оповіщення мешканців. Ми сильні та ми справимося! А ворог відповість за кожну нашу сльозинку!”, – підсумувала Катерина.

Ну і, звісно, це тільки маленька частинка опитаних представниць прекрасної статі, загалом у Нововолинську та країні – незліченна кількість сміливих, щирих та добрих жінок, які зараз роблять все, аби допомогти! Хтось волонтерить, хтось готує їжу для військових, хтось боронить нашу землю зі зброю, а хтось ходить на роботу, забезпечуючи стабільне життя громадян. Дякуємо вам за вашу працю, кожна з вас наближає нас до перемоги!

Зберігаємо спокій, працюємо та віримо в ЗСУ! Миру нам!




один коментар
  1. НИКИТЮК ЦЕ ЛЮДИНА З ВЕЛИКОЇ БУКВИ!Ніколи не зустрічала людини більш відданої своїй справі!!!
    Можливо вона комусь не до смаку…але це дуже добра,чуйна,справедлива жінка!!!
    Яна здоров‘я тобі за те,що ти робиш!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа