<

Начальник управління освіти Нововолинська Сергій Мороз розповів про готовність до навчального року в умовах війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:48 | 30.08.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
971
/ Коментарі відсутні

Вже зовсім скоро в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Аби відновити очний процес навчання в школах, керівництво держави запровадило низку вимог. Чи справились з ними у Нововолинських навчальних закладах і яким чином тут буде організований освітній процес, зважаючи на реалії війни, розповів начальник управління освіти Сергій Мороз.

Очільник освітньої галузі Нововолинська розповів про підготовку до нового навчального року, чи всі школи й дитсадочки громади працюватимуть, в якому стані наразі шкільні укриття і які саме роботи там виконали, аби убезпечити перебування дітей. Також говорили про форму навчання, яку обрала більшість батьків учнів та чи безпечне відвідування школи.

Також Сергій Мороз пояснив нинішні вимоги до оформлення дитини в дитсадочок, з сумом пригадав плани, реалізації яких завадила війна, підсумував рік роботи на посаді та зізнався з якими викликами йому довелося зіткнутися цьогоріч, а ще похвалився успішними результатами мультитесту випускників, зокрема, наголосив, що один з випускників здав три тести на максимальні 600 балів. А, окрім цього поділився своєрідним ноу-хау – запровадження в шкільний процес навчання електронного щоденника.

Так, Сергій Мороз запевнив, що безпекова ситуація дозволяє розпочати навчання в місцевих школах. І оскільки більше 70% батьків підтримали очну форму навчання, то вже 1-го вересня учні вернуться за шкільні парти. Головний освітянин міста запевнив, що в школі, під наглядом вчетелів, дітям буде значно безпечніше, ніж одним вдома.

“Наведу один приклад: повітряна тривога і дитина сама в квартирі. І які будуть подальші дії цієї дитини і чи батьки мають змогу проконтролювати, чи дитина спустилися в укриття, чи ні? Я так думаю, що діти в школі будуть в більшій безпеці, ніж одні в квартирі десь на 9 поверсі. Безпека дітей – це найголовніше, що може бути”, – зазначив Сергій Мороз.

За словами начальника управління освіти, основна умова, аби школа працювала в звичному режимі, – це наявність укриття. І в усіх навчальних закладах вони є. Однак, якщо в деяких з них ремонтні роботи вже завершені, то в інших лише починаються.

Наприклад, укриття в ліцеях Нововолинська вичистили від сміття, зробили там будівельні роботи й косметичні ремонти з побілкою, штукатуркою, фарбуванням і укладанням на підлозі тротуарної плитки, замінили там електропроводку, облаштували додаткові вентиляції. А в укриттях ліцею в селі Гряди та гімназії в Грибовиці емонтні роботи лише почали. Сергій Мороз пояснив, що затримка виникла через проведення необхідних експертиз.

“У деяких шкільних укриттях міста навіть довелося вкопуватися в глибину, щоб там було необхідних 2 метри, й прокопувати додаткові виходи, бо не всюди вони були. До сьогодні ще тривають роботи в укритті ліцею в селі Гряди. Також найближчим часом будуть результати торгів і розпочнуться роботи по облаштуванню укриття в гімназії села Грибовиця. Ми замовляли відповідну експертизу, щоб переконатися, чи можна там взагалі робити це укриття.

Нам дали відповідний висновок і запевнили, що пожежні водойми можна використовувати, як укриття, але за умови ліквідації певних недоліків, які там були. Ми вже почали там роботи. Вже є кошторис. На Прозоро будемо оголошувати тендерні процедури. Там в основному йдуть земляні роботи. І це буде робитися швидко, – розповів Сергій Мороз.

Він зауважив, що в школах громади хочуть запровадити змішану форму навчання. Аже так зможуть зменшити кількість дітей, які будуть одночасно перебувати в навчальних закладах.

“Змішана форма навчання – коли, наприклад, один тиждень дитина вчиться очно, а наступного тижня дистанційно. Це дозволить зменшити кількість дітей в укриттях. Бо згідно вимог, має бути мінімум 0,6 метра на одну дитину, плюс ще санітарні зони”, – пояснив головний освітянин громади.

Що стосується дитсадочків Нововолинська, то за його словами, три з них відповідно до запитів батьків працюють з червня, ще один відкриється 1-го вересня. У ньому зробили укриття, згідно з усіма вимогами.

“Ще тривають ремонтні роботи в укритті дитсадочка №6, що на Шахтарському мікрорайоні. Окрім цього плануємо робити укриття в дитсадочку села Тишковичі. В нас є бажання відкрити всі дошкільні заклади. Але фізично ми не можемо цього зробити.

Наприклад, дитсадочки №2 і №3 не мають жодного підвального приміщення. Наразі опитавши думки батьків, та кількість дитсадочків, яка працює, може задовольнити усі потреби. Але ми будемо працювати, бо в нас є діти внутрішньо переміщених осіб і ми маємо їм також створити належні освітні умови”, – підкреслив Сергій Мороз.

Він зазначив, що при оформленні дітей в дитсадочки громади перевагу надають тим, у кого обоє батьків офіційно працевлаштовані та діткам пільгових категорій. Проте з 1-го вересня скасовується вимога, що обидва батьки мають бути працевлаштовані.

“Зараз батьки працюють у важкий час і підтримують економіку України, то ми маємо допомагати їм. Так само, як і діткам пільгових категорій. Все залежатиме від того, скільки місць ми встигнемо зробити. Бо, відповідно до рекомендацій, в старших групах має бути до 15 дітей, а в молодших і ясельних – до десяти. Плюс два вихователі та два помічники вихователів. Зараз за кількістю садочків ми змогли б задовольнити бажання всіх, хто бажає до них ходити”, – повідомив начальник управління освіти.

Сергій Мороз зізнався, що перший рік на посаді був важким. Довелося долати чимало викликів, пов’язаних в основному з коронавірусом і війною. Через це не вдалося реалізувати чимало планів. Зокрема, відкласти довелося проєкти з підписаними кошторисами по спроможній школі та запровадження нового проєкту шкільного громадського бюджету.

Однак, попри усі труднощі, освітня галузь громади розвивається. Педагоги запровадили в роботу своєрідне ноу-хау: відтепер оцінки учням ставитимуть в електронний щоденник і вестимуть електронні записи. Сергій Мороз каже, що так надійніше. Особливо, в час війни. Адже дані про навчальні успіхи учнів можна буде відновити будь-де і їх не так просто втратити, як, наприклад, паперові документи, як сталося із дітьми, що прибули з інших регіонів через війну.

Потішили начальника освіти й успіхи цьогорічних випускників, які успішно здали мультитест, що був запроваджений замість ЗНО. Так, 15 з них здали тестування з одного предмета на 200 балів, деякі змогли набрати максимальний бал з двох предметів. А випускник ліцею №5 Микита Пащук набрав максимальні 600 балів з трьох предметів.

“У нас працювало два пункти тестування, в наших ліцеях. І один був запасний. У нас функціонувала основна і додаткова сесії. Майже 900 дітей пройшло у нас тестування. Раніше ми не мали права цього говорити. І в нас є учні, які набрали по 200 балів.

Це по два учні ліцеїв №7, №8, №5 та №6, один учень ліцею №3 та ще шість учнів ліцею №1. І в нас є учні з ліцею №1, які набрали максимальні 200 балів на мультитесті з двох предметів. І випускник ліцею №5 Микита Пащук показав чудовий результат, набравши 600 балів з трьох предметів”, – похвалився успіхами учнів головний освітянин громади.




19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер