<

Мешканців Нововолинської громади ошукали на понад 10 тисяч гривень: як вберегтись від шахраїв

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:22 | 17.08.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
3585
/ 1 коментар

На території Нововолинської громади поліцейські зареєстрували нові випадки шахрайств, які стосуються купівлі в інтернет-магазинах та переказу коштів задля допомоги потерпілим. Всього трьох довірливих мешканців ошукали на 10 тис. гривень, про це БУГу стало відомо з власних джерел.

Згідно з першим випадком, мешканка купувала одяг через онлайн-магазин в інстаграм. Дівчині на номер прийшла смс з проханням продиктувати пароль. Після чого шахрай зняв кошти з банківської карти потерпілої у сумі 740 гривень. Але товару потерпіла не отримала.

Інша ж користувачка мереж самостійно перерахувала 500 гривень шахраям, адже була впевнена, що надсилає їх важкохворому односельцю на операцію.

Третій випадок також стосується купівлі товарів в інтернеті, сільські мешканці вирішили з сусідами придбати дрова через фейсбук-сторінку. Фішинговий продавець ошукав своїх клієнтів на 9 тис. гривень.

Тим часом пресслужба поліції Волині проінформувала про те, що їм таки вдалось викрили серійного шахрая, якого підозрюють у щонайменше 6 злочинах. Зловмисник діяв через одну із соціальних мереж. Він входив у довіру громадян та наполягав на оплаті наперед певних послуг, а потім – зникав.

Чоловік розміщував повідомлення про здачу в оренду квартири. Аби нібито «притримати» помешкання, зловмисник просив скинути передоплату, а після отримання коштів – він блокував клієнтів.
Окрім цього, аферист також оприлюднював неправдиві оголошення про міжнародні перевезення та евакуацію з місць бойових дій, далі – діяв з громадянами за такою ж схемою.

Поліцейські встановили зловмисника – це 31-річний мешканець села Бубнів Володимирського району. Він раніше судимий за скоєння крадіжки та вимагання. 

Правоохоронці Нововолинського виділення поліції №1 застерігають мешканців бути пильнішим, аби не стати жертвою шахраїв:

  • у жодному разі не повідомляйте нікому свої персональні дані, реквізити банківських карток, ПІН-код та CVV2, а також логін та пароль для доступу в інтернет-банкінг;
  • якщо вас інформують про проблеми з рахунком вашої картки телефоном – краще покладіть слухавку та перетелефонуйте у банк й з’ясуйте ситуацію особисто;
  • покупки здійснюйте лише на надійних інтернет-ресурсах, до того ж, ніколи не переходьте за надісланими посиланнями від продавців для оплати, так ви надасте доступ до рахунків шахраям;
  • обов’язково перевіряйте інформацію у родичів чи знайомих, яка надходить про позики грошей через соціальні мережі;
  • не оплачуйте наперед покупки, за краще – користуйтеся послугами післяоплати, також уникайте надання авансів невідомим людям;
  • у разі отримання телефонних дзвінків із сумнівними пропозиціями, пов’язаними з перерахуванням коштів, звільненням родичів від кримінальної відповідальності, невідкладно телефонуйте за номером служби «102».




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок