<

На шахту №9 «Нововолинська» призначили нового керівника, проти якого відкритий кримінал: гірники рішення не підтримали

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:53 | 1.08.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
4914
/ коментарів 13

На шахту №9 «Нововолинська» призначили нового виконуючого обов’язки директора копальні Віктора Геращенка з Донбасу. Він раніше працював головним інженером на шахті «Бужанська», проти нього відкрите кримінальному проваджені за розкрадання державного майна на 12 млн грн. Гірники виступають проти новопризначеного керівника.

29-го липня за підписом Міністра енергетики України на нову посаду виконувача обов’язки керівника шахти №9 «Нововолинська» призначили Віктора Геращенка. Дізнавшись про це, ще діючий директор Володимир Юрків взяв лікарняне. На його увільнення від займаної посади уже також прийшов наказ, Юрківа хочуть повернути на раніше займану посаду головного інженера копальні.

Як йдеться у кримінальному провадженні, відкритому проти Геращенка та ще ряду осіб з Бужанської шахти, після капітального ремонту на Нововолинському РМЗ секцій механізованого комплексу, керівник шахти та головний інженер Геращенко прийняли рішення про видачу комплексу для повторного капітального ремонту на ремонтному заводі у місті Мелітополь. Збитки склали понад 12 млн гривень.

Тож 1-го серпня шахтарі зібралися на зустріч із новопризначенним керівником, який мав приїхати, але, з невідомих причин – передумав. Тож шахтарі вирішили звернутися до Міністра енергетики України Германа Галущенка з вимогою негайно скасувати наказ. А Віктора Геращенка не впускати на територію шахти у воєнний час, оскільки це є режимним об’єктом. Далі наводимо текст протоколу зборів.

Як розповів професіонал з антикорупційної діяльності шахти №9 Павло Голота, ці сумнівні кошти були взяті з державного бюджету. Також Геращенко здійснював керівництво виробничою діяльністю шахти «Бужанська» вкрай неефективно, інженерні рішення призводили до аварійних зупинок, значних матеріальних витрат та постійних наріканнь працівників.

Працівники категорично проти рішення щодо призначення нового очільника Геращенка, проти якого відкрите кримінальне провадження. Вони просять міністра призначити на цю посаду когось із працівників “дев’ятки”, які розуміються на всіх нюансах роботи.

Журналістам БУГу повідомили також, що за результатами позапланового внутрішнього аудиту діяльності ДП «Волиньвугілля» було встановлено, що у 2019-му році Геращенко на посаді головного інженера шахти «Бужанська» видав наказ з ремонту гірничошахтного обладнання.

Під час проведення інвентаризації та огляду ГШО за фактичним знаходженням виробничих потужностей, комісією було встановлено, що обладнання знаходиться у розукомплектованому стані. Було встановлено, що роботи з капітального ремонту обладнання не розпочаті і навіть не планувались проводити.

Сумніви щодо виконання ТОВ «Червоноградський РМЗ» капітальних ремонтів гірничошахтного обладнання підтверджуються відкриттям кримінальної справи проти ТОВ «ВТО Український національний продукт», в якій ТОВ «Червоноградський РМЗ» фігурує, як підприємство з ознаками фіктивності, яке нібито відвантажувало цьому товариству вугільну продукцію, що не підтверджено обсягами залізничних перевезень.

Згідно із первинними документами (акти звірки, товарно-транспортні накладні, прибуткові ордери, накладні) та даними бухгалтерського обліку основних засобів, з шахти «Бужанська» передано ТОВ «Червоноградський РМЗ» на капітальний ремонт гірничошахтне обладнання орієнтованою вартістю на понад 12 млн грн.

Більше про це читайте у матеріалі: Як через ДП «Волиньвугілля» з держбюджету «викачали» 14 мільйонів

Також в ході внутрішнього аудиту проведено інвентаризацію основних засобів ВП шахти «Бужанська» станом на 27-ме січня 2020-го року та встановлено нестачу обладнання загальною вартістю на 11,3 млн гривень.

“Дані факти свідчать про створення схем з ремонту гірничошахтного обладнання, розкрадання майна шахти та зловживанням службовим становищем групи посадових осіб, у якому фігурував Геращенко. Результати аудиту та документальні матеріали були передані в правоохоронні органи”, – додав Павло Голота.

Нині, як стверджує Голота, шахта №9 має ресурси в копальні ще на 1,5 роки. Хоча видобуток вугілля планують завершити уже у вересні цього року. Фінансування на зарплату понад 400 працівників передбачене ще до травня 2023 року.

Нагадаємо, колишній директор шахти №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля», якого у 2020 році затримали під час одержання хабаря, Павло Танчев почав працювати в управлінні Держпраці у Волинській області.

Ще у 2017-му році журналістам БУГу голова незалежної профспілки шахти №9 Василь Гура повідомляв, що гірникам перешкоджають видобувати вугілля і нараховують мізерну заробітну плату. Керівництво шахти №9 та ДП «Волиньвугілля» своїми діями та наказами зробив все, щоб зменшити видобутки вугілля.




коментарів: 13
  1. Піпец, війна в країні а вони того хочу того не хочу. Є наказ в воєнний стан будь ласка виконуйте. Не подобається в вєнкомат. А то липовими інвалідностями прикрились і гавкають.

    • піпець в тому, що злодій прилаштовується на нове місце і хоче дальше займатися махінаціями. а видно при ділі в того махінатора !!!!

  2. Як можна захищати Юрківа коли при ньому зарплата впала до тарифу?

    На шахті гідну зп мають лише Грози і люди наближені до Юрківа !!!!

    Профсоюзи лише знову підтвердили , що інтереси працівників їх взагалі не хвилюють а лише інтереси окремих керівників

    В такій ситуації я би спробував щось змінити.Аргумент : гірше ніж є вже не буде……а зміни можливі

    • Хотілося б знати, яка з дільниць на шахті останній раз отримувала голий тариф, зайди запитай в нормування.

      • Голий тариф плюс вечірні і вислуга
        Рахуй:
        ДШТ
        МДГО
        ВТБ
        ТЕХ.КОМЛЕКС
        Щоб вийти в суботу треба іти клонитися директору і він дозволить 3 чоловіка + зам/ пом з бумажкою
        Якщо ти працюєш на шахті як я спитай в людей

    • Шановний МДГО! Ніхто не відміняв курсів ГРОВ і прохідників. Маєш бажання вперед, а не соплі розпускаєш. Ходи на роботу і виконуй її совісно!

      • Шановний друже, компетентний Шахтар
        Курси проводять лише за власний кошт і лише у Червонограді.
        Прохідницької дільниці взагалі немає.
        І чому на інших дільницях і посадах люди виконуючи необхідну для діяльності шахти повинні мати мізерні зарплати?
        Вочевидь Ви трішки далеко від гірничої справи

  3. А чого воно нее сидить на нарах ,бо на всіх цих шахтних начальничках нема де проби злодійської ставити ,а їх ще й далі просувають на грошові місця .Совок ніяк не вивітриться з владних кабінетів -бидло править .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця