<

На сайті Кабміну зареєстрували петицію про добудову шахти №10 «Нововолинська»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:27 | 24.07.2022 / Нововолинськ / /
Перегляди
2865
/ коментарів 10

19-го липня на сайті Кабінету Міністрів України зареєстрували петицію №41/004692-22еп про добудову у найкоротші терміни вугільної шахти Нововолинська №10.

Петицію зареєстрував представник ГО “Барви життя” Іван Супряга. Із проханням про підтримку він звернувся до БУГу.

Необхідність добудови Нововолинської “десятки” чоловік аргументував, тим, що це забезпечить безперебійне проходження опалювального сезону 2022-2023 років.

“Я створив петицію до Кабінету міністрів України з вимогою ТЕРМІНОВО добудувати вугільну шахту Нововолинська №10 та опрацювати відновлення інших занедбаних вугільних шахт України, які знаходяться поза межами активних бойових дій. Наприклад, шахти Нововолинська №9”, – йдеться у повідомленні.

Далі наводимо текст петиції:

“На території Волинської області є вугільна шахта, яка не використовується, але могла б зробити свій внесок у енергетичну незалежність України в умовах російської енергетичної блокади України, зважаючи на те, що на території Волинської області активні бойові дії не ведуться. Це шахта Нововолинська №10, яка протягом тривалого часу перебуває у недобудованому стані. В умовах руйнації російськими окупантами вугільних шахт підконтрольних Україні районів Донбасу, зросло стратегічне значення кам’яновугільних шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну для енергетичної незалежності не лише Волині, а й усієї України. Тому, зважаючи на повномасштабну російську агресію проти України, багаторазове зростання ціни на імпортний газ, звертаємося до Вас із вимогою вжити заходи з метою якомога швидшої добудови шахти Нововолинська №10”, – йдеться у петиції.

Шахту вимагають добудувати та ввести в експлуатацію уже до 1-го листопада цього року.

“В умовах настання через повномасштабну російську агресію загрози для стабільного проходження опалювального сезону 2022-2023 років, з метою недопущення енергетичного колапсу в Україні, ВИМАГАЄМО:
1) Добудувати та ввести в експлуатацію кам’яновугільну шахту “Нововолинська №10” до початку опалювального сезону 2022-2023 років, тобто не пізніше, ніж до 1 листопада 2022 року
2) Опрацювати в найкоротші строки питання щодо відновлення раніше занедбаних інших вугільних шахт України, які знаходяться поза межами регіонів активних бойових дій”, – зазначає автор документа.

Станом на 24-те липня петицію підписали 5 осіб. До слова, що її розглянули у Кабміні, необхідно, щоб документ підписали 25 тисяч небайдужих громадян. До кінця збору підписів залишилось 85 днів.

Нагадаємо, Нововолинську шахту №10 будують уже 33 роки, з 1989-го року. Її запаси вугілля оцінюються в 37 мільйонів тонн. Шахта розрахована на 40 років експлуатації. ЇЇ неодноразово виставляли на приватизацію.

Ступінь готовності новобудови шахти №10 «Нововолинська» сягає 85%. Розповідають, що введення в експлуатацію копальні забезпечить створення 1500 нових робочих місць та забезпечить видобуток вугілля близько 900 тисяч тон в рік.

Ще наприкінці вересня 2019-го року колишній директор шахти Григорій Бар зазначив, що для того, щоб продовжити роботи з будівництва копальні, потрібно передбачити у бюджеті 2020 на шахту №10 близько 600 мільйонів гривень. Щоб просто утримувати її – 70 мільйонів. Нині ж ця сума буде значно вищою.

Варто зазначити, що на великій міжнародній кліматичній конференції у шотландському Ґлазґо понад 40 країн погодилися відмовитися від використання викопного вугілля, серед них і Україна. Згідно з домовленостями, державні шахти в Україні планують закрити до 2035 року, приватні – до 2040 року.

Тож питання недобудованої шахти №10 “Нововолинська” досі висить у повітрі.




коментарів: 10
  1. ЧЕРГОВЕ розпилення бюджету ?
    Чи НАМАГАННЯ працевлаштувати жителів м. НОВОВОЛИНСЬК та прилеглих територій ?
    Не за для ОРКІВ ЖЕ , з непідконтрольної УКРАЇНІ територій такі потуги ?

  2. Вся Європа, відмовившись від російського природного газу, переходить на кам`яне вугілля, торф, тріску… Тільки ми киваємо на Глазго. І це під час війни!

  3. Розмивання бюджету ?
    Чи створення робочих місць громадянам м. Нововолинськ та прилеглих територій ?
    А можливо оркам Не підконтрольної території України ЩЕДРИЙ БЮДЖЕТ НИНІ РУЛЯЩИХ ?
    Не бережіть мене ! Бо ми смертні ! А БОГА ЗАПОВІДІ ВІЧНІ !

  4. е два варіанти – реалістичний і фантастичний
    – реалістичний – прилетять інопланетяне і добудують
    – фантастичний – ну самі розуміете…

  5. Звичайно нововолинські шахти колись були знані поки хтось вирішив занедбати,памятаю їздив на НЗСТО ,І ВСІ ПОВАЖАЛИ ШАХТАРІВ,маєм усе своє просто комусь вигідно було знецінити це

  6. Ця петиція нагадує піарну компанію.Термін вводу в експлуатацію нереальний.

  7. А якшо зажмурених орків складати штабелями і закопувати, то через скільки часу вони перетворяться у вугілля?
    Там же ж ого-го на скільки поколінь буде!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер