<

«Ми знаємо гіркий досвід співпраці з містом»: Поромівська ОТГ бажає лишитися окремою громадою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:49 | 27.11.2019 / Іваничі, Нововолинськ / , /
Перегляди
19
/ коментарі 22

Депутати Поромівської сільської ради висловили незгоду щодо ймовірного приєднання Поромівської громади до Нововолинської ОТГ.

26-го листопада на позачерговій сесії Поромівської сільської ради прийняли відповідне звернення до органів влади.

Нагадаємо, 29-го жовтня на засіданні регіональної робочої групи озвучили можливі зміни до перспективного плану адміністративно-територіального устрою області. Відповідно до нової позиції, Поромівська ОТГ має відійти до міста Нововолинська.

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук зауважив, що в ЗМІ подається інформація, ніби громада неспроможна і не дає собі раду.

Нагадаємо, заступник міського голови Нововолинська Олександр Громик зазначав, що Міністерство розвитку громад та територій затвердить критерії спроможності громад і якщо ОТГ неспроможна, вона приєднається до сусідньої: “У нас і Литовизька, і Поромівська громади є саме такими. Близько 40% доходів вони “проїдають” на утримання апарату”.

За словами Недищука, в 2016 році Поромівська ОТГ була добровільно створена, куди приєдналися й інші сільські ради.

На сесії голова зазначив, що беручи до уваги всі звернення мешканців і депутатів, обранці громади виступають проти входження до Нововолинської ОТГ.

Прийнятим зверненням висловили чітку незгоду із рішенням регіональної робочої групи.

“Проведено опитування, згідно якого більшість жителів громади висловили позицію збереження самостійного функціонування ОТГ. Вона відповідає всім критеріям спроможності. За неповних три роки відбулися суттєві зміни.

У 2017-2019 роках Поромівська ОТГ мала реверсну дотацію 3 210 528 гривень, отже є фінансово спроможною. За показниками власних доходів на одного жителя з населенням більше 5 тисяч, громада займає 7-ме місце із 50-ти громад Волині.

Просимо невідкладно: провести повторне засідання регіональної робочої групи; залишити Поромівську ОТГ як самостійну адміністративно територіальну одиницю базового рівня”, – йдеться в тексті звернення.

Недищук також додав, що в проєкті бюджету Поромівської громади на 2020 рік закладено 1 162 000 гривень реверсної дотації. Разом із тим Нововолинську передбачається дотація 30 мільйонів гривень.

“Не треба казати, що громада не спроможна, ви (до депутатів – ред.) чуєте цифри. Ми не можемо з ними сперечатися (Нововолинськом – ред.), де більше населення, є адмінспоруди. Це є місто, а ми село, яке 27 років тільки руйнувалося. Ми разом відбудовуємо нашу громаду і є результати, хай би що хто не казав”, – сказав Недищук.

Депутат Володимир Борис зауважив, що якщо Поромівська ОТГ відійде до Нововолинська, то залишиться лише 5-6 депутатів, які нічого не будуть вирішувати по питаннях громади і буде не просто “вибити” на певні потреби гроші.

Депутатка Світлана Василюк оголосила рейтинг ОТГ по всій Україні за показниками виконання місцевих бюджетів.

“Кажуть ми неспроможні, то я хочу сказати, що серед громад, які входять в відповідну групу по кількості населення (3 група), з 261-ої ми на 111-му місті. Із волинських ОТГ йдемо треті після Боратинської та Княгинівської. У цьому списку 241-ше місце займає Павлівська, 191-ше – Іваничівська То як ми можемо бути неспроможними?”, – сказала Василюк.

Присутні запропонували внести до проєкту рішення та підкріпити своє звернення даними показників рейтингу.

Депутатка додала, що жителі сіл не згідні ні при яких вимогах приєднатися до Нововолинської ОТГ. А єдине, що може радувати, – це безплатне обслуговування в лікарні міста.

Депутатка Оксана Хомяк також наголосила, що громада немає боргів, є платоспроможна і може сама далі рухатися.

Староста Старолішнянської сільської ради Назар Максимів висловив невдоволення можливістю приєднатися до Нововолинська.

“Не знаю в кого виникла така ідея, щоб сформована громада, яка пережила не одні вибори та обговорення, до когось долучалася. Місто не може обслужити себе з двома нещасними тракторами. По сміттєзвалищу лише обіцянки, ніякої співпраці. Лише тиск на громади, мешканців, маніпуляції зі школами та дошкільними навчальними закладами.

За його словами, Нововолинськ за роки децентралізації не виявляв бажання приєднатися до навколишніх сіл, а тут воно з’явилося.

Усі присутні депутати на сесії, 18-ть з 24-х, підтримали звернення. Перед голосуванням Недищук підсумував обговорення.

“Якби до нас звернулися із пропозицією приєднатися до міста, може б ми її розглядали (із зали пролунали фрази, що не розглядали б – ред), а тут ніби примусово. Ми знаємо гіркий досвід співпраці з містом. Приймаємо рішення схвалити”, – сказав голова Поромівської ОТГ.

Нагадаємо, до складу Поромівської ОТГ входять чотири сільські ради.

  • Поромівська сільська рада: село Поромів, Лежниця, Михалє, Млинище, Петрове.
  • Бужанківська сільська рада: село Бужанка, Бортнів, Верхнів, Іванів, Шахтарськ.
  • Морозовичівська сільська рада (приєднання 23.12.2018):село Морозовичі, Волиця-Морозовицька, Русовичі.
  • Старолішнянська сільська рада (приєднання 23.12.2018): село Стара Лішня, Будятичі, Космівка, Нова Лішня, Осмиловичі.

Читайте також: Зарічанську ОТГ вирішили доєднати до Володимира-Волинського, а Березовичі забрати у Зимнівської ОТГ – мешканців не запитали




коментарів: 22
  1. Хвилюються за свої зарплати у 20 – 30тис., а не за людей. Це ж який дохід має бути в громаді, щоб призначити собі такі зарплати.

  2. Чому видаляється коментар? Правда очі колить? Дармоїди, які призначили собі зарплати у 20 – 30тис, нехочуть втратити тепле місце. Це ж який дохід має бути в громаді, щоб мати таку зарплату. Чому не опитували жителів громади?

    • 100% а коли не буде грошей самі попросяться.Потрібно зробити місцевий референдум і люди зроблять свій вибір.Треба і Гузю цю думку донести.

  3. Території наші хочуть.
    Сапожніков сволоч, ще не наївся!
    Ніякого приєднання не потрібно. Роблять все аби село зруйнувати.

  4. А місту потрібно задуматись і змінити владу, бо ніхто не хоче попасти під сапог…

  5. Браво, поромівці! Тільки так і тримати – це шлях до волі. А приєднання до Нововолинська при нинішньому міському голові із його авторитарними методами керування і хамством – совдепівське рабство.

    • В Києві вже все порішали! Яке там ще Браво? Тут вже тримайся не тримайся. Нововолинська майбутня ОТГ всосе до себе всі ближні села. Кабмін все погодив. Міськи голови тут не до чого. Сьогодні одні , а завтра інші. Поромову треба змиритися із своєю майбутньою долею.Наступити на горлянку власній пісні і гордості. Нічого вже не зробиш, як Київ так вирішив.

  6. До Нововолинська не хочете, а як лікуватися, навчатися в школах і садочках то зразу до Нововолинська.

    • Ви, анонімна “Дано, хоча б один раз тримали в руках Конституцію України? Освіта і медичне обслуговування в нашій державі є безкоштовним у всіх регіонах.

  7. Підтримую ОТГ ПОРОМІВ. Підтримую команду на чолі Євгена НЕДИЩУКА. Жень, Ти класнючий… !

  8. Поромівську отг хочуть тільки ті, що працюють в Поромівській отг. Наплодилося чиновників, зарплати собі поробили. і живуть раді
    прості люди за те, щоб доєднатися до нововолинська.

  9. Підтримую ОТГ ПОРОМІВ. Підтримую команду на чолі Євгена НЕДИЩУКА.Відстояти себе є підстави А також подати руку п’яти селам Грядівської с/р, бо місцеві депутати-“бовтуни” разом з головою давно злили місту ці села

  10. Хто бажає???
    Недищук і чиновники з кабінетів Поромівської ОТГ бажають, бо де ще такі зп візьмуть. Люди до Нововолинська бажають!!! Там лікарні, школи, садки.
    Недищука на руках винесемо разом з депутатами як будуть таке витворяти.

  11. Не винесете, ви, анонімні “Люди”. Злякаєтесь. Як завжди. Навіщо дурню пишете, страхополоху?

  12. Я як читаю, який Нидищук класний( може в сім ї), думаю чи це нормальна людина писала. Заїдьте подивіться, який у Поромові водогін( раком поставали люки), дороги як перекопали поперек, так і стоять, при такому ” Очільнику ” і при такому контингенті працюючих, де всі податки ідуть на заробітні місячні оклади, це село втопиться в Багнюці.

  13. В Поромівській ОТГ мае бути голова Господар.Є Декілька кандидатур призвища називати їх небуду бо у кожному селі є такі Господарі. Але назву критерії: людина після сорока, бо з досвідом,але мислить ще креативно і працездатна., проживає в селі одному із ОТГ і діти живуть в селі,щоб дбав за добробут дітей та внуків, а саме школу, садок,лікарню,дороги ,освітлення, водогін. А головне мав бога в серці і совість, тоді не укладе такі бездарні договори на зло селянам. І людине будутьдусати куди їм примкнути до якої громати.

    • Я щось зовсім не зрозумів вас, Анно. Дуже туманно і манівцями. Конкретніше можна?

  14. Ви знаєте, я спостерігаю, що Ви взагалі активна людина, під всіма новинами надаєте коментарі. Краще ідіть подавайте свою кандидатуру на мера міста, от тоді побачимо які зміни відбудуться. А на рахунок приєднання до Нововолинська , воно буде 100%, при умові, що всі роботи, які мали б виконатися і на які були перераховані кошти, мають бути зроблені в повному обсязі.Будемо спостерігати далі….

  15. Просто ніхто не рахує прибутки і видатки, як будуть жити без субвенції? Ну ще побудують пару стадіонів.Просто просидять получать зп а далі трава не рости.А робочі місця створити?Інвесторів залучити?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця