<

«Мовно-літературне кафе»: у школі №7 Нововолинська відзначили День української писемності та мови

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:22 | 9.11.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
131
/ Коментарі відсутні

9-го листопада щорічно відзначають День української писемності та мови. З цієї нагоди у школі №7 Нововолинська провели тематичний захід мовно-літературне кафе «Ну що б, здавалося, слова…».

Піснями, віршами та невеличкими постановками школярі показали любов до нашої мови, згадуючи слова, які писали українські письменники.

У “меню” літературно-мовного кафе – Дегустація фірмової літературної страви “Вогник розгоряється, коли несеш його людям” від І. П. Котляревського, Мовний фреш “Веселкові барви слова” (в гостях у Поетичної Лексикології), Національний десерт “Берегиня наша оселя”.

Відкрив захід директор школи Сергій Трофимчук. На літературно-мовне кафе завітали начальниця міського управління освіти Ольга Лакиш, методисти, вчителі української мови та літератури, дирекція та учні школи.

Очільниця управління освіти привітала зі святом та зазначила:

“День української писемності та мови відзначається вже з 1997 року, але сьогодні він має неймовірне значення. На даному етапі ми ведемо боротьбу за українську мову. Мова – це ідентичність та життя народу. Ми маємо надавати велике значення цьому святу, говорити про це. Не переходити на іншу мову при спілкуванні з українцями. Любити той товар, який подається українською. Давайте шанувати та любиту нашу мову”.

З нагоди 250-річчя від дня народження батька українського слова, зачинателя нової української літератури, одного з перших аматорів української драматургії, запалили вогник шани Івану Котляревському. «Енеїда» Котляревського – перша масштабна пам’ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою. 

Життя українського суспільства, побутові, обрядові та купальські пісні стали поштовхом Котляревському для написання п’єси «Наталки Полтавки» у 1819 році. Учні школи показали присутнім сцену з п’єси.

Нагадали школярі і про новий правопис, розповіли про “суржик”, слова іншомовного походження в українській мові. Загалом захід нагадував великий, цікавий та пізнавальний урок української мови та літератури.

Також присутнім учні провели екскурсію зразковим фольклорно-етнографічним музеєм школи «Берегиня». Заснований він був у 1991 році, тут зібрано багато експозицій – різноманітна вишивка, український національний регіональний одяг, речі побуту та вжитку, вишита картина, інтер’єр української хати, старовинна ікона.

Експозиції періодично доповнюють. Зараз готують нові – ляльки-мотанки. Наказом Міністерства освіти та науки України в 2008 році музею присвоєно звання “Зразкового”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця