<

Мешканка Нововолинська підхопила небезпечну хворобу внаслідок укусу кліща

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:08 | 11.06.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
3576
/ Коментарі відсутні

Триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Цьогоріч в області зареєстровали 2 випадки хвороби Лайма (мешканці Горохівської громади та міста Нововолинська).

Результати проведених досліджень свідчать про те, що на Волині сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

В одному випадку хворий виявив кліща після відвідування лісу у Горохівському районі, в іншому випадку жінка з Нововолинська пов’язує своє захворювання з перебуванням на відпочинку в Закарпатській області.

Загалом, щорічно від укусів кліщів страждають близько тисячі волинян, майже 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами. Найпоширенішим захворюванням в області є хвороба Лайма  (синонім бореліоз, кліщовий бореліоз) та кліщовий вірусний енцефаліт.

З метою моніторингу циркуляції збудників хвороб, що передаються кліщами, в цьому році працівники лабораторного центру зібрали та  дослідили близько 1 800 кліщів. Збір членистоногих проводився в рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах м.Луцька, м.Нововолинська, м.Ковеля, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського, Маневицького,  Любешівського, Горохівського та Ковельського районів.

У понад 10% виявлено збудники бореліозу, найбільше заражених кліщів у — м.Луцьку (20%), Луцькому та Маневицькому районах (12%).

В поточному році за медичною допомогою звернулось понад 100 осіб (в тому числі 32 дітей) з приводу покусів кліщами,  а близько 60 лучан — з проханням дослідити  кліща, вилученого з тіла після укусу. В 35% було виявлено клітини морфологічно подібні до борелій — збудників  хвороби Лайма. Присмоктування  кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій м.Луцька, Луцького, Горохівського, Ківерцівського районів.         




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер