<

У Нововолинську не діє бюджет участі, а у Володимирі-Волинському реалізовують ініціативи громади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:18 | 7.07.2020 / Нововолинськ /
Перегляди
5
/ коментарі 2

У Нововолинську не діє бюджет участі, коли на ініціативу громадськості дають кошти з міської казни. На цьому наголосили Ігор Гузь та Борис Карпус під час представлення платформи «Новий Нововолинськ».

Натомість у сусідньому місті Володимир-Волинський уже три роки успішно співпрацюють громада із владою, реалізовуючи громадські проєкти.

“Бюджету участі в Нововолинську немає, коли на ініціативу дають гроші, бо тут лише одна людина має право щось зробити. Так не може бути. Демократичне громадянське суспільство будується тоді, коли влада відчуває настрої населення. Має бути діалог”, – розповідає нардеп Ігор Гузь.

Парламентар зазначає, що влада має інструменти, повноваження і ресурси. Та “штовхати воза” повинна вона разом із громадою. Натомість в Нововолинську ці питання вирішуються однією людиною (мером, який керує містом чверть століття).

Помічник-консультант народного депутата Борис Карпус на форумі також зазначив, що бюджет участі працює вже четвертий рік у Володимирі і на жаль, не реалізовується в Нововолинську.

“Ви розробляєте проєкт, залучаєте мешканців на голосування і потім спостерігаєте, як міська влада за міські гроші міськими комунальними службами реалізовує ідеї. Та в нас це не працює”, – говорить Борис Карпус.

22 проєкти бюджету участі на 2021 рік подали у Володимирі-Волинському. Ознайомитися з проектами можна на сайті громадського бюджету. Все відкрито та прозоро.

Громадський бюджет або бюджет участі у Володимирі-Волинському започаткували у 2017-му році. Уже у 2018-му році було реалізовано 6 проєктів авторства громадськості: 2 великих і 2 малих.

Кожного року сума, яка виділяється на ініціативи громади, збільшується. Так у 2020-му році реаліовано та ще реалізовуються 6 малих і 2 великиє проєкти. Якщо у 2018 на бюджет участі виділяли 1,1 мільйон гривень, то у 2020 –  1 мільйон 620 тисяч гривень.

Кілька прикладів реалізованих проєктів:

Коли у Володимирі-Волинському громадськість має право подавати на голосування і реалізовувати свої ідеї, у Нововолинську ж громаду навіть не запитують перед тим, як робити зміни. Цьому свідчать спроби оновити міський парк, який десятки років стояв занедбаний.

Влада міста вирішила реставрувати старі фортеці. Однак багато людей іншої думки.

“Їх потрібно було знести, там все-одно справлятимуть потребу та нищити ремонт, який, до слова, обійшовся в майже 200 тисяч гривень. За ці гроші можна було обладнати сучасне місце для відпочинку дітей”, – говорять люди.

Натомість представники влади зазначають, що у Нововолинську діє подібна програма, проте націлена на ОСББ. Але у Володимирі, окрім громадських проєктів, є ініціатива на підтримку ОСББ. Вона так і називається «Програма підтримки ОСББ» і передбачається сприяння з міського бюджету на різні заходи за умови співфінансування.

Крім того затвердили і нову під назвою «Тепла оселя».




коментарів: 2
  1. Неправда. Бюджет участі в Нововолинську діє. Кошти закладені.Тільки не використовують кошти ті ОСББ, які бояться перевірок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер