<

Купівля товарів, кредити, перекази коштів: Нововолинські прокурори розповіли про інтернет-шахрайство

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:42 | 19.11.2021 / Інтерв'ю, Нововолинськ / , /
Перегляди
3096
/ 1 коментар

Прокурори Нововолинського відділу Володимир-Волинської окружної прокуратури Констянтин Лісневський та Любов Веремчук проінформували читачів БУГу на тему інтернет-шахрайства та способів його уникнення.

Питання теми обману є досить актуальним на теперішній час, адже шахраї пристосовуються «до роботи» та активно освоюються в різноманітних умовах – це в першу чергу стосується інтернет-простору.

Шахрайство в інтернеті набуває все більших масштабів, злочинці надалі вигадують нові схеми викачування грошей. «Як не стати жертвою шахраїв в мережі інтернет?», – розповіли прокурори Нововолинського відділу прокуратури.

– Оскільки ми обговорюємо тему шахрайства розкажіть коротко про це кримінальне провадження.

Це дійсно кримінально карне правопорушення. Адже шахрайство – це заволодіння чужим майном, або придбання прав на майно шляхом обману чи зловживання довірою людей.

Шахрайство супроводжувало людей практично у всі періоди суспільного розвитку. Шахраї придумували безліч ідей і методів, аби заволодіти людським майном і коштами. Тому і прикладів у цьому плані можна навести безліч. Так, на початку ХХ століття один шахрай зумів продати Ейфелеву вежу в Парижі.

– На вашу думку, чому шахрайство є найбільш поширеним на просторах інтернету?

Новітні ІТ-технології дають шахраям нові можливості для обману людей, залишаючись в тіні. Шахрайство знову серед людей – тепер це вже інтернет-шахрайство. Такі реалії сьогодення.

Прикро, але в теперішній час технології хоч і нові, а люди із притаманними їм довірою, безпечністю, а в багатьох випадках із своєю жадібністю, створюють сприятливі умови для шахраїв, стаючи їх жертвами.

Разом з тим варто зауважити, що багато людей опиняються в непростих життєвих ситуаціях, і цим також користуються шахраї, яким почуття жалю і співчуття невідомі.

– Чи не могли б ви зупинитися на конкретних прикладах такого шахрайства?

Дійсно на деяких прикладах або певних видах такого шахрайства доцільно зупинитись детальніше.

В цьому плані, на мою думку, перш за все потрібно назвати такий сучасний вид шахрайства як ВІШИНГ (від англійського voice-голос і fishing – рибалка) – дослівно, можливо, голосова (голосна) рибалка (на відміну від рибалки тихої).

Сьогодні так називають телефонне шахрайство, спрямоване на виманювання у людей реквізитів їх банківських карток та спонукання до добровільного переказу своїх коштів на рахунки шахраїв. Це дійсно голосна, а не тиха рибалка. Це рибалка у воді, яку спочатку каламутять, а вже тоді ловлять рибу. А здавна відомо, що в каламутній воді риба ловиться краще.

– Чи зустрічались у вашій практиці приклади діяльності інтернет-шахраїв?

До однієї мешканки Нововолинська в липні цього року зателефонувала невідома особа. Вона представилась працівником «Приватбанку». Вона повідомила цій мешканці, що шахраї з її картки хочуть зняти всю суму грошей.

Таким чином, на першому етапі шахраї (чи шахрай) “закаламутили” воду. Далі почалася власне сама рибалка.

Мешканці було запропоновано з метою збереження її коштів перерахувати по мобільному телефону свої кошти на інші рахунки (звісно рахунки шахраїв). В подальшому дана особа так і вчинила.

Шахрайська рибалка завершилась. Улов склав 100 328 гривень.

Тут важливо зазначити, що для потерпілої визначальними факторами виявилися те, що їй телефонують представники банку і страх втрати своїх коштів. І це була її фатальна помилка.

Натомість потрібно було просто на просто зателефонувати в «Приватбанк», і отримати необхідну консультацію, тоді кошти були б збережені.

Саме так слід діяти, коли вам надходять такі дзвінки. Не панікуйте, не піддавайтесь емоціям, а просто подзвоніть в банк – і все буде добре.

– Чимало людей скаржаться на обман при купівлі товарів через інтернет.

Шахрайство, пов’язані із покупками через інтернет дуже популярне. На цю тему можна говорити багато, наводити приклади, але це контрпродуктивно.

Цьому виду шахрайства можна запобігти дуже простим способом, рецепт його один: “Ніколи, за жодних обставин не купувати товар по попередній оплаті! Це величезний ризик!”.

Натомість слід діяти наступним чином:

  • Замовити товар;
  • Отримати його (скажімо на Новій пошті);
  • Переконатися що це саме той товар, який Ви замовляли;
  • Лише після цього здійснювати оплату. Всього 4 дії, але ними Ви забезпечити себе від інтернет-шахраїв.

– Сьогодні багато людей користуються кредитами і, як свідчать матеріали ЗМІ, також потерпають від шахраїв.

На жаль, кредитна царина (якщо так можна сказати) також не залишилася поза увагою шахраїв.

Саме тому зростає кількість громадян, на яких без їхньої згоди, але на основі їх паспортних даних, оформлені третіми (невідомими) особами кредити. Така тенденція має місце і в Нововолинську.

Як вберегтися від цього виду шахрайства, який є особливо небезпечним:

По-перше, жодним чином не реагуйте на дзвінки або СМС-повідомлення про надання Вам кредиту на вигідних умовах. Такі СМС-повідомлення потрібно видалити не читаючи їх, те ж саме стосується і телефонних дзвінків.

По-друге, нікому (крім звичайно особливих випадків) не давати своїх персональних даних.

По-третє, при найменшій підозрі про оформлення на Вас кредиту третіми особами без Вашої згоди повідомляти про це у поліцію.

– Чому найчастіше зустрічаються випадки, коли інтернет-шахраї спекулюють на людський бідах ?

Інтернет-жебрацтво – це, знову ж таки, різновид шахрайства. У цьому випадку інтернет-шахраї прагнуть використати людські співчуття, співпереживання, переконання допомогти людині в біді – з тим, щоб таким обманним шляхом заволодіти коштами або майном інших людей.

Інтернет-простір рясніє оголошеннями від благодійних організацій, проханням батьків про допомогу на лікування хворих дітей і тому подібне.

При цьому інтернет-шахраї не нехтують створенням дублерів реальних благодійних організацій. Безперечно людям потрібно допомагати, адже кожен може потрапити в непросту проблемну життєву ситуацію.

Але існує кілька простих правил:

  • При бажанні надати ту чи іншу допомогу ніколи не керуйтеся тільки емоціям;
  • Чітко усвідомлюйте ризики того, що Ваша допомога може надійти тому, хто її зовсім не заслуговує;
  • Знайдіть час, не полінуйтесь зателефонувати в благодійну організацію, чи до батьків. Задайте кілька важливих уточнюючих питань, з тим, щоб переконатися в достовірності опублікованої інформації. Можна зателефонувати в лікарню і пересвідчитися чи дійсно є така хвора людина. Варіантів тут багато.

– Чи використовують інтернет-шахраї у своїх корисливих цілях тему пандемії?

Їхні шахрайські методи в цьому плані це виманювання у громадян їхніх особистих даних про банківські картки, начебто для зарахування на них державної допомоги. Зокрема у мобільному додатку «Viber» інтеренет-шахраями запущена розсилка повідомлень наступного змісту:

«Скористайтесь новою послугою «Приват-24». У зв’язку із поширенням коронавірусу даємо кожному користувачу по 800 гривень, які не потрібно повертати, тому що вони є державною допомогою за указом Президента України. Дякуємо, що Ви з нами. Ваш Приват 24. Вкажіть Ваші дані, щоб підтвердити Вашу особу і кошти буде зараховано: номер картки, дійсний до, CVC код»

Що потрібно робити в аналогічних випадках?

Просто не відповідайте на такі повідомлення, не телефонуйте за вказаними номерами , не переходьте за посиланнями, які містяться в таких повідомленнях, та в жодному разі не надсилайте своїх персональних даних, термін дії пластикової банківської катки та CVC код (який розташований на зворотній стороні банківської картки).

– Скажіть, будь ласка, чи траплялись так звані фейкові повідомлення шахраїв про затримання близької особи за вчинення певного правопорушення?

14-го липня 80-річна жителька Нововолинська перерахувала шахраям понад 117 тисяч гривень, бажаючи допомогти сину уникнути кримінальної відповідальності за нібито скоєний злочин.

Жінці зателефонували «із поліції» та повідомили прикру новину – її сина затримали із наркотиками, і тепер йому загрожує ув’язнення. Проте, як зазначили шахраї, із правоохоронцями все можливо владнати за гроші, – повідомляє пресслужба прокуратури Волині.

Пенсіонерка погодилася – і позбулася всіх заощаджень.

Володимир-Волинська окружна прокуратура звертається до громадян із проханням повідомляти правоохоронні органи про телефонні дзвінки таких «правоохоронців», які розповідають, що ваш близький родич вчинив злочин і аби залагодити справу з потерпілими та поліцією, необхідно переказати якусь суму на вказаний шахраями картковий рахунок або віддати гроші визначеній особі.

У жодному разі не надсилати і не передавати кошти шахраям у цих випадках та обов’язково звертайтеся із заявами про факти таких дій у правоохоронні органи.

– Чи можете ви наголосити на основних рекомендаціях громадянам, аби не стати жертвою шахраїв в мережі інтернет?

Найголовніша рекомендація наступна: в проблемній ситуації, яка виникла стосовно Вас, ніколи не втрачайте самоконтроль і не панікуйте. Тверезо і критично осмисліть ситуацію. Ні в якому разі не робіть необдуманих дій, виконуючи чиїсь вимоги.

Шахраї, і в тому числі інтернет-шахраї, прагнуть діяти швидко в темпі. Дизорієнтувати людину, залякати її, нав’язати свою волю, змусити виконувати вимоги і в максимально стислий часовий термін домогтися результату.

Тому ще раз наголошуємо: «Не поспішайте».

Пам’ятайте: інтернет-шахраї можуть обманути Вас тільки за Вашого сприяння і Вашої пасивності.

Отож, в будь-якій ситуації не втрачайте спокою і здатності володіти собою. Протиставте інтернет-шахраям своє тверде і критичне мислення. Продемонструйте свій опір їхній волі та небажання виконувати їхні вимоги.




один коментар
  1. Білявка, зміни перукаря, ну дуже тебе прошу!

Коментування вимкнено, але є можливість надіслати нам повідомлення на пошту - bugorgua@gmail.com

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок