<

Стан злочинності та «покращення» після реформи поліції: на сесії обговорили криміногенну ситуацію у Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:16 | 21.02.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
18
/ коментарів 8

Розгляд питання про стан злочинності у Нововолинську нарешті заставило депутатів Нововолинської міської ради заговорити під час засідання. 20-го лютого про криміногенну ситуацію в місті та результати службової діяльності Нововолинського відділу поліції за 2018 рік проінформував т.в.о. начальника поліції Сергій Галащук. 

Зазвичай сесія Нововолинської міської ради триває менше двох годин, усі проекти рішень попередньо опрацьовують в депутатських комісіях та погоджують на дні депутата. Почути запитання від обранців міста на сесії або зрозуміти журналісту, про що йде мова під час прийняття рішень, практично нереально. Та більше години керівник поліції після висвітлення статистики та проблем відповідав на запитання депутатів міської ради, які переймаються криміногенною ситуацією в місті.

Щодо звітних статистичних даних Галащук говорив мало, зосередивши увагу на проблемах Нововолинського відділення поліції.

Коротко про цифри:

Повідомили, що за 2018 рік зареєстровано 8032 заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення. В минулому році 8802.

Із розрахунку на 10 тис. населення зареєстровано 1385 таких заяв та повідомлень.

Зареєстровано до ЄРДР 865 кримінальних правопорушень (без врахування закритих), у т.ч. 465 – тяжких та особливо тяжких.

Рівень злочинності на 10 тисяч населення – 149,1 кримінальних правопорушень, у т.ч. тяжких та особливо тяжких – 80,2.

Зареєстровано 238 кримінальних правопорушень, учинених в громадських місцях.

У порівнянні з минулим роком збільшилась питома вага кримінальних правопорушень, за якими особам повідомлено про підозру

За 2018 рік було викрито 28 фактів незаконного поводження з наркотичними засобами.  Галащук зазначив, що порівняно з 13-14 роком, як розкривали злочини при старому законодавстві – це мало. 

Але маємо, що маємо. Пов’язано це з тим, що у нас скоротили відділ. Оперативні працівники мають завал крадіжками, хуліганством, розбоєм і немає сил і засобів на наркотики”, – зауважив керівник поліції.

Та розповів, що викрили відомі наркоточки біля прокуратури та на Гагаріна, відкриті кримінальні провадження.

Куди підуть працювати: до мене в пекло чи у Володимир-Волинський?”

Ця фраза Галащука стала ключовою при обговоренні питання криміногенної ситуації у Нововолинську. Справа в тому, що після реформи поліції, в місті відділ перетворили на відділення, скоротили штат та багато підрозділів.

Керівник поліції зауважив, що головний відділ у Володимирі-Волинському, там працівники отримують зарплату на тисячу-дві більше, а злочинів у Нововолинську реєструється в три рази більше і в два – по реєстрації в єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР).

Проблемні питання

Закриття ізолятора тимчасового тримання (ІТТ). Галащук зазначив, що комісія визначила його невідповідність всім нормам.

Людину затримуємо і не знаємо куди подіти. Повинні підлаштовуватися під Володимир-Волинський, Луцьк. Пів дня бігали – пів дня думаємо куди посадити. Це основна серйозна проблема”, – говорить головний поліцейський міста.

Потрібна “методонова” програма для боротьби з наркоманією.Галащук зауважив, що минулі роки зупинявся на цій проблемі. І його особиста думка, що місту потрібна програма замісної терапії.

Довідково: метадон — синтетичний опіат. Виготовити його можна тільки в лабораторії, а використовують його, як речовину для замісної терапії, щоб допомогти наркозалежним.

Травити дітей своїх ми не будемо. Ті, хто в системі, вони вже там. Надавати дозу законно, щоб не ходили не крали – набагато скоротиться рівень наркоманії. На це потрібні кошти з бюджету, але програма себе виправдає. Буде менше крадіжок. При розмові з наркоманом при крадіжках, говорять, що мотивація – доза”, – зазначив Галащук.

Хтось із депутатів перебив поліцейського і сказав, що це вже обговорювали і не потрібно розповідати про програму ще раз і нав’язувати волю наркоманів.

Пізніше депутат Олександр Гоцка висловив свою думку стосовно програми, яка покликана запобігати наркоманії.

Є досвід по Володимирі-Волинському, там змінилася в позитивну сторону статистика”, – відзначив депутат.

Міський голова Віктор Сапожніков зауважив, що у Володимирі-Волинському програма по метадону втілювалася за кошти експерименту, а далі все лягає на “плечі” міського бюджету.

Ні ви, ні я таблетки не будемо купувати з власної кишені. Але давайте проаналізуємо ситуацію і що по грошам. Та тут ще моральна сторона. Ми двічі слухали це питання. Слухали і накрозалежних і тих, які вийшли. Та таких дуже мало, бо є рецидиви, повтори”, – сказав мер.

Проблема завершення робіт по системі відеоспостереження у Нововолинську та селищі Благодатне. Галащук відзначив, що завдяки відеоспостереженню розкрито ряд тяжких та особливо тяжких злочинів. Наприклад, тяжкі тілесні ушкодження, які нанесені афганцю поблизу заправки, після яких він помер: завдяки камері, яка є на виїзді з міста – розкритий злочин. Смертельне ДТП, в якому водію відірвало голову: завдяки камерам розкрили, бо зафіксували авто з побитою фарою, прослідкували рух і знайшли машину. Керівник поліції наголошує, що потрібно ще розташувати камери по місту.

Матеріально-технічне та соціальне забезпечення. На групу реагування патрульної поліції (ГРПП) є дві нові машини, та вони займаються дрібними правопорушеннями. Основні злочини розкриваються працівниками карного розшуку, слідства. У них один старий автомобіль. Пояснив так проблему Галащук.

Після доповіді депутати міськради поставили свої запитання керівнику поліції. Зазначимо ще раз, що на відміну від звичної атмосфери у залі засідань, народні обранці виявилися активними.

Пропонуємо ознайомитися із проблемами, які хвилювали депутатів та які відповіді були надані головним поліцейським міста

Сергій Семенюк: «Можете назвати розкриті справи і які реальні строки отримали злочинці?»

— На початку 2018 закрили 4 серійних квартирних злодія, які в загальній кількості вчинили до 50 злочинів проти власності. Славнозвісний Кобиш, який тероризував місто, сів за ґрати на 9 років, за розбій на мийці. Мотовило, друг Цаана, зараз знаходиться в СІЗО. Про позитивні тенденції говорить і те, що в кожній камері в СІЗО сидить нововолинський.

Володимир Шаповал: «Чи відпрацьовуєте ви місця – заклади з гральними автоматами? Біля цих приміщень скупчуються ті особи, які крадуть, поруч валяються шприци. Чи звертали увагу на те, хто там перебуває?»

— Галащук розповів, що викрили відомі наркоточки біля прокуратури та на Гагаріна, відкриті кримінальні провадження. Документує факти, пов’язані з гральним бізнесом відділ, який прямо підпорядковується Міністерству внутрішніх справ. Далі дають доручення нашим слідчим. Ми маємо дуже мале відношення до цієї проблеми. Давайте напишемо лист на міністерство. Розкрито два грабежі, які було вчинено біля таких закладів.

Заступник міського голови Андрій Сторонський зауважив, що міська рада з приводу діяльності подібних закладів направила листи до обласного управління внутрішніх справ, в обласну та генеральну прокуратуру та в міністерство. Пройшло декілька місяців, та відповіді немає.

Богдан Бадзюнь: «Потрібно обмежити режим роботи цих закладів. До якої години?»

— Я б їх взагалі позачиняв, бо вони є одним із чинників вчинення злочинів. Та хоча б до 22:00-23:00 години, як працюють всі заклади, щоб не порушувати тишу і спокій.

Бадзюнь запропонував зробити відповідне звернення від депутатів. Та Сторонський зазначив, що обмежувати режим роботи мають право лише для комунальних закладів.

Володимир Рожелюк: «Три речі, на які прошу звернути увагу – паркування автомобілів по місту в невстановлених місцях, особливо на бульварі Шевченка, де паркуються прямо на “зебрі”, на проспекті Перемоги, де односторонній рух; коли закривається “Меридіан”, вечірки продовжуються на Окко; в місті діє чотири незаконні заправки, немає ніяких документів. Писали листи, і податкова і прокуратура мовчить».

— Одне ГРПП фізично не встигає на всі виклики. Ми звернемо увагу на ці вечірки та нелегальні заправки.

Сапожніков також зазначив, що в місті проїхати неможливо, сніг почистити неможливо.

Кожен кидає машину, де хоче”, – каже мер.

Віктор Ярема: «Скільки камер відеоспостереження встановлено по місту? Їх треба ремонтувати, витирати. Потрібно збільшити фінансування на обслуговування».

— До 50, зараз десь 30 робочих.

Андрій Нагорний: «Років 5 тому ремонтували і відчиняли сучасний ІТТ. Зараз він не відповідає нормам і правоохоронці роблять зайву роботу – возять затриманих. Що треба зробити, щоб ІТТ відповідав нормам?»

— Комісія казала, що потрібно все руйнувати і заново будувати, на це потрібно чимало коштів. Коли у Нововолинську відділ перетворювали в відділення, ніхто “не бив колокола” (на що мер заперечив і пізніше розповів про свої дії, – ред.). У нас одна група реагування патрульної поліції, яка має їздити і на хуліганські дії, і на домашнє насильство, крадіжки, все інше і плюс перевезення бандитів. Потрібно взяти комісію і скласти кошторис. Та міська рада не потягне, а міністерство навряд чи дасть.

Юрій Мороз: «Чи відрізняється криміногенна ситуація та кадрове забезпечення у Володимирі-Волинському та Ковелі?»

І хоч Галащук раніше вже говорив про це, все ж відповів конкретніше на запитання депутата.

— Криміногенна ситуація вища на душу населення. Зумовлено це тим, що з самого початку з’їжджалися в місто люди, які мали проблеми з законом, так і лишилося. Якщо перетворимо в відділ – буде більше людей працювати.

Віктор Марчак запропонував депутатам зробити запит на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з приводу відновлення відділу в Нововолинську з поясненнями керівника поліції.

Депутат облради Алла Лісова: «Місто потерпає від квартирних крадіжок. З 12-го на 13-те жовтня на мікрорайоні Шахтарському в квартирі на 1-му поверсі зняли кріплення, зірвали решітки і винесли все. Минув 4-й місяць, досі ніяких зрушень. Слідчий повідомив, що злодій затриманий, мав бути суд, його переносили. Вона не має жодної інформації. Чи повернуть речі і де вони – відповіді не отримувала. Скільки над подібними крадіжками працює людей? Який відсоток розкриття подібних квартирних злочинів?»

— Питайте в голови суду, чому так довго йдуть суди. Речі всі повертаються після вироку суду. Рік-два судять “квартирників”, їх не закривають, а вони далі крадуть. Один оперативний працівник в середньому в місяць розкриває два-три злочини і цей відсоток більший, ніж по Луцьку по навантаженню. Десь 15 оперативних працівників на місто треба.

Олександр Гоцка: «Скоро президентські вибори, будуть приїжджати кандидати. Пропозиція – ставити вимогу створення відділу в Нововолинську, можливо це дасть результат. Бо звернення і заяви частіше мають форму відписки.»

Підсумував розгляд питання Віктор Сапожніков. Він зазначив, що коли у Нововолинську ліквідовували відділ, головний поліцейський області Петро Шпига говорив: “Не може бути головний відділ прокуратури та поліції в різних містах”.

У Володимирі має бути головне відділення, у вас нічого не зміниться, казав Шпига. Мене не зовсім задовольняло, я повторно звертався, мені говорили різні речі на той час.

В 14-му році Шпига приїжджав на відкриття відремонтованого ІТТ, а потім підняли питання про будівництво в Володимирі. Переговорили з головою Саганюком: поможи побудувати ІТТ і в тебе буде поліція. Місто виділило 400 тисяч, а мільйони – міністерство.

Виніс це питання (щодо ліквідації відділу, – ред.) перед тодішнім головою ОДА Володимиром Гунчиком, щоб допоміг. На засіданні ради безпеки в області сказало керівництво управління міністерства внутрішніх справ – “не лізти в наші справи”.

Щодо системи відеоспостереження. Купили сервер на 128 камер, 50 камер закуплено, декілька з них вже вийшли з ладу. Частину коштів давала область на камери. Виділили на 2019 рік гроші на обслуговування – 36 тисяч, та треба додати.

За графік роботи гральних автоматів: ми можемо прийняти рішення “обмежити роботу”, та вони не будуть виконувати. Ми маємо право установлювати режим роботи тільки комунальним підприємствам. Подадуть в суд, і ми програємо.

Відчуваю, що у тимчасово виконуючого начальника поліції є бажання і ми будемо допомагати”, – резюмував мер.

Депутати Нововолинської міської ради ухвалили рішення: інформацію щодо криміногенної ситуації та результати службової діяльності Нововолинського ВП Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області за 2018 рік взяти до відома та підготувати звернення щодо відновлення у місті відділу.

Катерина Костючик, інтернет-видання «БУГ»




коментарів: 8
  1. Гральні автомати прямо навпроти горкому ) біля магазину квадрат, підіть подивіться яка там шушара збирається вечорами, страшно проходити

  2. Игра на публику.не позортеся,полиция.гральн1 автомати,наркозалежн1,тьма по м1сту.н1чього вони не вир1шують то грош1 як1 вони приносять в сво1 с1м’1.

  3. Чому ніхто не запитав скільки грошей бандюки платять Галащуку щоб залишатися недоторканими? Який відсоток від грабежів отримує Галащук? Скільки йому платять наркоторговці щоб безперешкодно продавати наркотики? Скільки платить носяра, комір і чечен щоб Галащук з ментами допомагали закривати рота “неугодним”?

    • Бо галащук вислужується перед сапогом. його сімья в новіку не живе.
      але бумеранга ніхто не відміняв!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа