<

«Кроноспан» розширить своє виробництво: пройшли малолюдні громадські слухання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:06 | 11.10.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
11
/ коментарів 6

У зв’язку із розширенням виробництва ТОВ «Кроноспан УА» в четвер, 11-го жовтня, в Нововолинську пройшли громадські обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності підприємства.

Слухання відбулися в робочий день, розпочалися о 12:00, тривали трішки більше години. «Кроноспан» оплатив оренду цілого великого залу міського Палацу культури.

Прийшло ж близько 50-ти чоловік, серед яких більшість – працівники «Кроноспану». Були також заступник міського голови Олександр Громик, депутати міської ради, які є членами екологічної комісії  по контролю за діяльністю підприємств у Нововолинську – Віктор Марчак та Руслан Соловйов та депутат Волинської облради Борис Бабійчук.

До речі, Бабійчук єдиний (разом з дружиною Оксаною Бабійчук), хто подавав письмові зауваження та пропозиції до планової діяльності підприємства. Він же і повідомив громадськість та ЗМІ про слухання. Та людно на обговореннях не було. Можливо тому, що надто пізно люди дізналися або в цей час працювали.

Коротко розповіли про діяльність та плани підприємства та перейшли до обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля ТОВ «Кроноспан УА» за умови майбутнього розширення виробництва. Ознайомитися з ним можна й на сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля Міністерства екології та природних ресурсів України.

Підприємством планується будівництво лінії із виробництва орієнтованостружкової плити (OSB), що являє собою багатошаровий листовий композиційний матеріал, що складається з деревинної стружки, а також будівництво лінії із розпилу та пакування деревини.

Зазначили, що буде встановлено два нових фільтри: встановлення мокрого електростатичного пилоочисника на дільниці висушування стружки та дооснащення дільниці висушування стружки ДСП з влаштуванням вологого електростатичного фільтру.

Розповіли про розміри викидів, вони відповідають усім нормативам. Повідомили про щоквартальний контроль за концентраціями основних забруднюючих речовин (тверді речовини та формальдегід) на межі найближчої забудови по вулиці Панасівська, які також в межах гранично допустимих концентрацій.

Розповіли про два звернення до звіту про планову діяльність підприємства та відповідь на них. Зокрема депутатський запит від депутата Волинської обласної ради Бориса Бабійчука та від жительки міста Оксани Бабійчук з наступними вимогами.

“Встановити відповідні фільтри на всіх джерелах викидів, для зменшення викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин. 

На межі санітарно-захисної зони встановити автоматичний стаціонарний пост спостереження за якістю атмосферного повітря та забезпечити онлайн трансляцію показів датчиків на даному пості.

Для зняття соціальної напруги встановити на межі санітарно-захисної зони автоматичний пост моніторингу якості атмосферного повітря за кошт підприємства, обладнаний необхідними датчиками основних викидів підприємства. Щомісяця друкувати в місцевих ЗМІ отримані дані.

Провести дослідження, чи об’єм формальдегіду, який викидає дане підприємство в атмосферне повітря не спричиняє збільшення онкозахворювань серед мешканців міста”.

Відповідь «Кроноспан» надав таку:

“На кожному джерелі викиду встановлено відповідне газоочисне устаткування, для очищення запиленого повітря.

Підприємство ТОВ «Кроноспан УА» розташовано на території колишнього бавовнопрядильної фабрики, в межах існуючої промзони, яка була сформована ще в 1965-1967 роках. Окрім даного підприємства в промвузлі, поруч з територією ТОВ «Кроноспан УА», розташовані:

– ТзОВ «ВМП» (підприємство харчової промисловості)

– ПрАТ «Нововолинський ливарний завод», що є одним з найбільших ливарних заводів західного регіону України, та займається виготовленням виробів зі сталі, сірого чавуна, алюмінієвих сплавів. Викиди від технологічних процесів плавлення та лиття металу, його механічної та термічної обробки супроводжуються викидами пилу, оксидів азоту та оксиду вуглецю, а також важких металів;

– ТОВ «БРВ-Україна», що займається виготовлення меблів з технологічними процесами, подібними до процесів ТОВ «Кроноспан УА».

Тобто, ТОВ «Кроноспан УА» не є єдиним вкладником в забруднення атмосферного повітря в даному промвузлі. Існуюче та плановане виробництво розташоване з дотриманням нормативної санітарно-захисної зони, що складає 300м.

На підприємстві проводиться періодичний контроль за концентраціями основних забруднюючих речовин тверді речовини таформальдегід. Щоквартально проводиться контроль за концентрацією забруднюючих речовин на межі найближчої житлової забудови по вул.Панасівська. Згідно отриманих даних концентрації забруднюючих речовин наступні (дані за 2018 рік), мг/м3:

– тверді речовини – 0,28-0,32;
– формальдегід – <0,01-0,024.

Слід зазначити, що питання по встановленню постів спостереження та контролю за несприятливими метеоумовами вже опрацьовувалось підприємством. На виконання Припису від 29 травня 2014 року № 18.2-04/886, підприємством було направлено звернення до Волинського обласного центру з гідрометеорології щодо надання повідомлень про настання несприятливих метеорологічних умов у регіоні для зменшення кількості викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та моніторингу атмосферного повітря. Волинський обласний центр з гідрометеорології надав відповідь №22/01-34/380 від 06.06.2014 року, в якій висловив ряд умов, при яких буде можливість надавати підприємству характерні метеоумови високого забруднення. Зокрема, безпосередньо для моніторингу та розрахунку забруднення повітря м.Нововолинська формальдегідом потрібно контролювати не менше ніж 200 аналізів за рік в одній окремій точці вимірювань. Для отримання таких обсягів вимірювання необхідні постійні пости спостереження. Наявність таких постів спостереження, а відтак і базові дані для підготовки матеріалів Волинським обласним центром з гідрометеорології може надати лише санепідемслужбаПроте Нововолинське міськміжрайонне управління Головного управління держсанепідслужби у Волинській області на звернення підприємства повідомило (лист №18.2-04/1078 від 27.06.2014р.), що не має можливості надавати Волинському обласному центру з гідрометеорології необхідної інформації.

Зважаючи на вище викладене, ТОВ «Кроноспан УА» намагається власними силами оперативно реагувати на зміну погодних умов. При цьому підприємство виконує усі заходи охорони атмосферного повітря при несприятливих метеорологічних умовах, передбачені дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

На підприємстві на даний час використовується та планується до використання смола з низьким вмістом формальдегіду – до 0,5%. На джерелі викиду, яке являються основними вкладниками в забруднення атмосферного повітря формальдегідом – прес, встановлено мокрий скрубер, що має ефективність до 95%. Формальдегід, окрім виготовлення ДСП та OSB, застосовується як консервант в деяких харчових продуктах, речовинах і предметах, які використовуються в побуті, так наприклад в гелях та шампунях, засобах для прибирання приміщень в антисептиках, ліках та косметиці, присутній в потоках диму, що використовується для створення копчених продуктів, в продукції, одержуваної з цукрових буряків та дріжджах. Формальдегід присутній в вихлопних газах автомобілів, тютюновому димі та димі від електронних сигарет, газової плити.

Слід зазначити, що дане питання раніше було розглянуто підприємством та встановлено, що жодна організація, державна чи приватна структура м.Нововолинська не веде обліку скарг мешканців м. Нововолинська на погіршення стану здоров’я, та якою було б встановлено, що дана скарга на погіршення стану здоров’я пов’язана саме з діяльністю підприємства ТОВ «Кроноспан УА», у тому числі по групах захворюваності, динаміки її зростання, факторів ризику, районуванням місць збільшення числа хворих тощо. Тим паче, нам невідомі жодні висновки чи проведені експертизи, що можуть підтвердити зв’язок між рівнем стану здоров’я населення та легальним і контрольованим рівнем викидів шкідливих речовин ТОВ «Кроноспан УА», які види захворювань, що можуть бути викликані викидами шкідливих речовин ТОВ «Кроноспан УА», до яких речовин можуть бути віднесені та при яких граничних об’ємах.

В звіті з ОВД виконано розрахунок ризику впливу планованої діяльності на здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря речовинами з канцерогенним потенціалом, згідно наказу МОЗ України від 13.04.2007 № 184. Канцерогенний ризик – імовірність розвитку новоутворень протягом життя людини, що обумовлена впливом потенційного канцерогену. За результатами розрахунку встановлено, що канцерогенний ризик мінімальний”.

На обговореннях Бабійчук знову підняв питання встановлення екологічних постів, зауважив, що при бажанні це реально зробити. Зазначив, що не почув чіткої відповіді на свої пропозиції.

Голова екологічної комісії Марчак також виступив зі словом та сказав, що комісія слідкуватиме за діяльністю підприємства та зауважив, що робити виміри забруднюючих речовин раз в чотири місяці – це надто мало.

Ще кілька присутніх висловили свої думки з приводу діяльності «Кроноспану».

В результаті, громадські слухання, як і зазвичай, стали просто частиною процедури, визначеної законодавством. А у звіті про оцінку впливу діяльності підприємства на довкілля, звичайно ж, все відповідає нормативам.

Детальніше про що говорили – у відеозаписі прямого ефіру інтернет-видання «БУГ».

https://www.facebook.com/bugorgua/videos/546181752493585/
https://www.facebook.com/bugorgua/videos/467928320394110/




коментарів: 6
  1. Ти старий дебіл тобіж сказали що буде встановлено 2 електростатичні фільтри.

  2. Люди які проти Кроноспану які ви тупі у нас і так немає роботи а ви ще хочете щоб закрилося одне нормальне підприємство на якому вчясно платять зарплату. Чи краще піти працювати на шахту і чекати зарплату півроку,і їздити в київ і стукати там касками щоб дали пару гривень.

  3. Фабрика супер для роботи,але такі фабрики мають бути розташовані за межами населених пунктів,плюс труби мають з викидами бути набагато вищими,а низька труба так як бояться поляків ))))а саме страшне що кришує Києв,і ніякі фільтри не будуть там замінювати,

  4. звичайно не будуть бо вони не дешеві… а про відстань до населених пунктів навряд чи хтось зараз переймається , більше думають про власні кишені

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер