<

«Кроноспан» повідомляє про ризики та екологічні наслідки своєї діяльності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:53 | 23.02.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
200
/ коментарів 7

На ТОВ «Кроноспан УА» у Нововолинську триває процес технічного переоснащення. На повітряне середовище впливає робота нової лінії ламінування та новий газовий котел, від яких в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини. 23-го лютого в газеті «Наше місто» опублікували заяву про екологічні наслідки діяльності.

Нагадаємо, що 14-го грудня підприємство публікувало “заяву про наміри” технічного переоснащення дільниці по виготовленню ДСП та дільниці ламінування. Повідомляли, що вплив на повітряне середовище при експлуатації об’єкта полягає у викидах в атмосферне повітря забруднюючих речовин з метою отримати на це дозвіл.

Пропозиції та зауваження можна було подавати до Нововолинської міської ради протягом місяця.

За інформацією, наданою відділом організаційно-виконавчої роботи виконкому Нововолинської міськради, єдиним мешканцем міста, який подав своє звернення на  “заяву про наміри” був депутат обласної ради Борис Бабійчук. Громадян, яких не влаштовує діяльність підприємства «Кроноспан УА» і які мають зауваження щодо намірів про викиди забруднюючих речовин, більше не виявилось.

23-го лютого опублікували чергове повідомлення, в якому описують наслідки технічного переоснащення дільниці по виготовленню ДСП та ламінування та оцінку впливу цього процесу на навколишнє середовище.

Передбачено встановлення нової лінії ламінування на місці старої, яка підлягає демонтажу, в існуючій будівлі. Технічному переоснащенню підлягає існуюча резервна котельня, а саме заміна котла, який працює на природному газі та мазуті на більш екологічний газовий котел.

Так, кількість новостворених джерел викидів забруднюючих речовин – 3 (циклони системи аспірації). На повітряне середовище впливає робота нової лінії ламінування та новий газовий котел, від яких в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини: оксид вуглецю, діоксид азоту, зважені речовини та формальдегід. Конкретних розрахунків їх кількості не вказали. Та ця інформація важлива для мешканців міста, щоб знати чи відповідають вони, принаймі, нормативам гранично допустимих концентрацій.

Зазначається, що у процесі діяльності підприємства утворюються відходи I-IV класу небезпеки, які вивозяться із території підприємства згідно із укладеними договорами зі спеціалізованими організаціями.

До слова, відповідно до гігієнічних вимог щодо поводження з промисловими відходами та визначення їх класу небезпеки для здоров’я населення, які затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 1-го липня 1999 року, відходи сфер виробництва і сфери споживання в залежності від фізичних, хімічних і біологічних характеристик всієї маси відходу або окремих його інгредієнтів поділяються на чотири класи небезпеки: І- й клас – речовини (відходи) надзвичайно небезпечні; ІІ-й клас – речовини (відходи) високо небезпечні; ІІІ-й клас  – речовини (відходи) помірно небезпечні; IV-й клас – речовини (відходи) мало небезпечні.

Підприємство, яке в процесі своєї діяльності здійснює викиди забруднюючих речовин, проводить оцінку ризику впливу на навколишнє середовище та здоров’я населення.

Повідомляють, що для всіх забруднюючих речовин ризик виникнення шкідливих ефектів “вкрай малий”, ризик виникнення індивідуальних канцерогенних ефектів оцінюється як “прийнятний”. Згідно з розрахунком соціальний ризик планової діяльності оцінюється як “умовно прийнятний”.

Компенсація екологічних впливів діяльності здійснюється в період експлуатації об’єкта шляхом нарахування і сплати екологічного податку. У Нововолинську за рік близько 700-ти тисяч гривень податку надходить зі всіх підприємств загалом.

Люди постійно нарікають на роботу підприємства, що шкідливі викиди потрапляють у повітря, забруднюють екологію та призводять до важких захворювань.

Для захисту атмосферного повітря від забруднення викидами від технологічного обладнання мають бути встановлені сучасні очисні споруди. Про наявність фільтрів та інші заходи, які дозволять звести до мінімуму забруднення атмосферного повітря, в заяві про екологічні наслідки діяльності «Кроноспана» не повідомлено.




коментарів: 7
  1. Потім ми будемо скиглити як буде тяжко дихати а поки в нас проблема як Tax-Fri возити з Польщі.

  2. Окрім Б.Бабійчука, претензії до “КРОНО-УА” мала іще й ГО “Україна + Польща”. Були надіслані електронною поштою.

  3. Чого бідні?-бо дурні…а чого дурні?-бо бідні…Наші предки знали,про що казали…Хочеться кричати-СПАСАЙТЕСЬ!!!ПІДНІМАЙТЕСЬ!!!!ЗАПЕРЕЧУЙТЕ!!!!….Люди,що проживають на 15-му,5-му та 6-му мікрорайонах потерпають найбільше від тих формальдегідів та інших отрут….Хоча,зрештою,потерпають усі містяни,як і мешканці околишніх сіл….Ремонти в хатах роблять…красоту наводять…а треба було б зібратись,найняти сміливого та знаючого адвоката і гуртом оприлюднювати усе,”бити у дзвони на ресурсах засобів масової інформації”..то була б надія,що навіть і у нашому корумпованому суспільстві щось би можна було добитись,бо розголос та наполегливість зробили б свою добру справу…а так…одному Бабійчуку хочеться жити самому і хочеться здоров’я для сім’ї…..а решту мовчать-значить все влаштовує…..Чомусь дивує інертність молоді,адже саме їхні дітки не перестають хворіти,переходячи від одного діагнозу до іншого,адже це у їхніх дітей не проходить цілорічний насмарк,який уже алергічний…а від чого отравлені організми діток?…так тими ж викидами Кроноспану….Ніби Інтернет доступний уже майже кожній сім’ї,ніби щось там у ньому і видивляються….та паскудна пасивність вкорочує віку і самим і їхнім дітям….Чому не піднімаю людей на протести я?…Та все тому ж-бачу ту інертність і пасивність-руки опускаються…Депутат Марчак підняв питання смороду Курчака…..і скільки людей прийшло на те засідання екологічної комісії?…Аж 55,,,,а мало би бути не менше 10 тисяч….Курчак,Кроноспан,Олійно-жировий,ливарні і т.д…..Хто з них з думкою про здоров’я містян разом із технологічно-новими виробничими лініями встановлює такі ж потужні поглинаючі фільтри?…У кого з них з їхніх димоходів став легкий димок виходити замість густого і страшного їдучого та чорного від свого вигляду та від дії диму???????????…Коли ж ви вже проснетесь,нововолинці???????Коли ж ви вже будете висловлюватись та проявляти активність заради здоров’я та майбутнього своїх дітей та онуків???????????

  4. Я працював на “Кроноспані” і скажу вам так як є :
    . Найгірше що звідти виходить це – формальдегід ( викликає ракові захворювання).На дільниці виготовлення тирсоплити( його там називають “прес”) не можливо знаходитись : подразнює всі слизові оболонки:очі сльзяться -печуть вогнем,ніс-горло-легені печуть , задихаєшся.

  5. А напишіть чого американця на 15 ,біля кроноспана вбили? Публіка хоче подробиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер