<

Хлопці, які тримають Україну на руках: розповіли, яким у Новововолинську бачать пам’ятник загиблим Героям

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:37 | 31.03.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
39
/ Коментарі відсутні

У Нововолинську триває архітектурний конкурс на кращу пропозицію встановлення пам’ятника загиблим учасникам Революції Гідності та воїнам АТО. За кращу роботу передбачено 30 тисяч гривень нагороди. Керівник громадської організації «Незламні нововолинці» Володимир Демчук розповів, яким він бачить майбутній пам’ятник.

Нагадаємо, сім’ї загиблих визначилися з місцем для пам’ятника. Він має бути навпроти приміщення мерії. Там має бути сквер і сам пам’ятник.

Володимир Демчук каже, що він прагнув, аби пам’ятник був споруджений в іншому місці – напроти ліцею №1, там де зараз фонтан, але матері захотіли, аби він стояв навпроти міськради.

За його словами, це має бути щось особливе і оригінальне, щоб такого більше не було ніде. І в нього вже є певна задумка. Ідею він запозичив з картинки, яку побачив на фейсбук-сторінці свого загиблого в АТО сина.

«Після загибелі сина, я зайшов на його сторінку в інтернеті і побачив там дуже гарну картинку, яка мене вразила: в колі стоять хлопці, по коліна в крові, й тримають Україну на руках. То я б хотів, щоб пам’ятник був схожий на це зображення.

Можна зробити, щоб частина хлопців – це були Герої Небесної Сотні, а інша – учасники АТО з різних видів військ, наприклад, танкіст, десантник і так далі. Всі вони стоять кругом і тримають на руках Україну. Це можна ще якось цікаво продумати. І там ще має бути десь український прапор.

А ще на цій картинці внизу чи якось збоку була зображена маленька дівчинка, яка стоїть на колінах і дивиться на цих воїнів з Україною на руках. Ніби як молиться за них. Це дуже бере за душу. То я б хотів, щоб це теж було частиною цього пам’ятника. Це можна пояснити, тим що йдеться про щасливе дитинство без війни», – розповів Демчук.

Однак, він зауважив, що насамперед потрібен ескіз. І вже по ньому архітектор буде споруджувати цей пам’ятник. І закликав усіх, хто має до цього хист, долучатися.

«Є пропозиції від архітекторів зі Львова, з тамтешньої організації «Ветерани АТО», Тернополя, Києва і від місцевої художниці Віри Здрок. Спочатку потрібен ескіз. А потім ми підключимо архітекторів і займемось його спорудженням», – наголосив очільник ГО «Незламні нововолинці».

Він зазначив, що однією з вимог до пам’ятника є те, що він має бути зі всіх сторін однаковий, адже знаходитиметься в центрі міста.

«Хочеться, щоб це була водночас і пам’ять і окраса міста», – зауважив Володимир Демчук.

Пам’ятник дуже хочуть встигнути збудувати і урочисто відкрити його 14-го жовтня – на День захисника України.

Нагадаємо, основні завдання, які будуть стояти перед конкурсантами:

  • Розробка пропозиції пам’ятника загиблим учасникам Революції Гідності та воїнам антитерористичної операції;
  • Благоустрій території скверу, де планується встановлення пам’ятника, і прилеглої території.

До слова, як інформує пресслужба міської ради, основними умовами участі в конкурсі є:

  • Благоустрій території скверу, де планується встановлення пам’ятника, і прилеглої території;
  • Збереження зелених насаджень, передбачення їх оновлення. Перевага надаватиметься індивідуальним та ексклюзивним рішенням;
  • Конкурсні проєкти подаються до 16:00 30-го квітня в організаційно-виконавчий відділ виконавчого комітету Нововолинської міської ради;
  • Електронний варіант конкурсної роботи з пояснювальною запискою обов’язково також надсилається на електронну адресу: vykonk@nov-rada.gov.ua;
  • Переможця обере журі. До його складу ввійшли фахівці у галузях архітектури, містобудування, ландшафтного дизайну, представники організатора конкурсу та громадських організацій;
  • За зайняте перше місце учасник отримає грошовий приз у розмірі 30 тисяч гривень;
  • Решта учасників будуть відзначені заохоченням у вигляді почесних грамот, дипломів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок