<

Юрій Сиротюк розповів про рік депутатства, проблеми округу та розвиток Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:05 | 19.12.2021 / Інтерв'ю, Нововолинськ / /
Перегляди
1171
/ коментарі 4

Юрій Сиротюк – підприємець, який 30 років веде бізнес у Нововолинську, був депутатом Нововолинської міської ради, зараз ж обраний депутат облради.

Говорили про проблеми та питання округу, будівництво нового скверу поблизу ТРЦ «FORest», розвиток міста Нововолинська та про те, як минув рік депутатської діяльності у Волинській обласній раді в цілому.

Ось і минув рік вашої діяльності, як депутата обласної ради, а також рік календарний. Тут все співпало. Як він вам, важкий? Що нового для себе почерпнули, якісь висновки, правила?

Не хочеться починати з банальностей, говорити про непростий рік, про складнощі. Було насичено! За спиною – депутатство у міській раді Нововолинська, тепер – область.

Перш за все, цілком новий рівень, але в першу чергу новий рівень відповідальності. Раніше була інша кількість депутатів у облраді, з них – в різні часи та каденції або 2, або 4 представляли інтереси Нововолинська. Сьогодні я – один, округ котрого – Володимир-Волинський район. Працюємо в команді – нас 4 від «За майбутнього»: Андрій Бокоч, Валентин Кошельник, Ярослав Матвійчук і ваш покірний слуга. Кожен має своє – у Валентина Івановича пристойний досвід роботи в облраді, Ярослав – перший заступник мера Володимира, має певен багаж та розуміння, Андрій – помічник нардепа.

Є діалог, є спільні бачення. З однієї сторони – непогано, але Нововолинськ – моя зона відповідальності. Місто розрослось до громади, додались села. Вникаю у проблематику, знаю старост, депутатів міської та районної рад. Питань чимало!

Правила прості – грай чесно, дій так, як хочеш, аби поступили з тобою.. Я готовий до відповідальності, до пошуку шляхів рішення, до роботи для міста. Це стосується і бізнесу, і політики, і життя взагалі.

Розкажіть про те, яких принципів дотримувалися, будучи депутатом

Не треба вигадувати велосипед або колесо – є Закон, буквою і духом котрого ми послуговуємось. Мене обрали люди – повинен виправдати їх довіру. Так діяв, коли був депутатом міськради, тримаюсь і зараз цього ж принципу. Я не пропускав засідань комісій, нарад, сесій. Повірте, для мене справді важливо бути представником громадськості, адже це – дієвий інструмент, як рухатись вперед, як творити зміни. Не вагався, коли балотувався, адже в першу чергу – інтереси громади!

Станом на зараз у нас конструктивний діалог на всіх рівнях влади. Це суттєвий плюс, адже спільно вирішуємо проблеми – разом із міськими депутатами і очільником Борисом Карпусом, разом із районною радою і, звісно ж, обласною. Є конструктивна взаємодія з нардепом Ігорем Гузем.

До вирішення яких питань округу чи проблем у Вас вдалося докластися.

От хочеться згадати ситуацію в Литовежі. Як на мене – це неприпустимо і неправильно чинити такі кроки зі сторони влади без урахування позиції місцевого населення. Інвестиції – це важливо, навіть життєво необхідно для громади. Проте я добре пам’ятаю, що минулого року пройшло ряд громадських слухань у селах, де люди сказали рішуче «ні!». І вони таки праві, погодьтесь.

Відвідав сесію разом із колегою Андрієм Бокочем, разом із представниками депкорпусу Нововолинської міської ради, активними громадянами, старостами – і був прикро вражений реакцією очільниці. Щиро сподіваюсь, що питання буде таки переглянуто і думка громадськості почута.

Із плюсів – залучений до діяльності наглядової ради Нововолинського ЦПТО – колишнього ВПУ №1. Вже неодноразово висловлювався про те, що це установа, яка розвивається і якій хочеться йти назустріч як депутату.

Залучив для Нововолинська з обласного бюджету кошти, які були скеровані для потреб спеціальної школи Волинської обласної ради на закупівлю мультимедійної дошки, а також – для капремонту електромеханічного коледжу, там тепер нові вікна.

На крайній сесії звернув увагу на олійний завод, на котрого чимало скарг – проте лише у соцмережах. Це дійсно проблема для людей : взяти, наважитись, офіційно звернутись в належну службу. Чекаю на відповідь, про все повідомлю. Екологія – це важливо!

Вагомим здобутком назву і залучення ресурсів з бюджету області на ремонти доріг, це відчувається. Так, їх не так багато, як би хотілось, але впевнений, що далі буде тільки краще!  

Чи вдалося за таки час вникнути в усю проблематику громади та зокрема сіл? Що потрібно селам нововолинської громади?

Селам громади потрібен розвиток. А що для цього треба? Дві речі – спершу зробити дороги, а потім шукати інвесторів. Тільки з таким рецептом буде і порядок, і динаміка з населенням, і діти, і все.

На жаль, влада Іваничівщини не вельми тим переймалась. Для мене особисто дуже дивно було дізнатись, що у приміщенні, де працює староста Грибовиці, донедавна не було санвузла , а дах в такому стані, що жах – вологість, пліснява. Вікна ніби й замінені, але неналежно оброблено. Зараз робляться ремонти за кошти, залучені нардепом Ігорем Гузем, ситуація стане дещо кращою. Вибачте, але надавати адмінпослуги у приміщенні, де нема належних умов – неприпустимо і неправильно!  

Що для вас за рік діяльності було найважчим?

Поклавши руку на серце – знайти час, аби все охопити. Бізнес вимагає своє, депутатство – своє, а ще ж є спорт, а ще є родина. Я звик робити все якісно, а не якось.

Із непростого – обирати між «хочу» і «треба». В таких випадках рятує відома істина: коли не знаєш, як робити – роби по закону. Так і виходить…

Коли у Нововолинську з’явився “Форест”, то це було велике “вау” для всіх мешканців. Тепер чи не всі тут : старші з дітками, молодь. Не дивно, що перший, можна сказати, “урбаністичний” сквер з’явиться біля ТРЦ. Розкажіть, яка ваша тут роль і яким буде сквер.

Хто буде доглядати таку територію? Щодо її збереження: чи не думаєте ви, що варто тут поставити відеоспостереження?

Відеонагляд треба однозначно! Що ж до питань догляду – вирішуватимемо питання спільно, адже і я, і місто зацікавлено, аби все було гаразд. Разом із комунгоспом пропрацювали всі моменти. До скверу долучаюсь матеріально.

Одразу інформую – це не моя земля, я її не орендував і не планую. Це буде міська територія. Так, вона прилегла до «Фореста». Так, я в це вкладаюсь. Але – це та сама що не є взаємодія влади і бізнесу, про яку стільки пишуть. Повірте, цілком правильно і логічно – коли підприємець зацікавлений у розвитку громади. Дивно було би, аби було протилежне.

Ігор Гузь допомагає нам творити позитивні та якісні зміни. Мені приємно бути до них дотичним. Впевнений – все тільки починається…  

Чи важко утримувати такий бізнес як ТРЦ у такому невеликому місті як Нововолинськ. Чи стикаєтеся з труднощами?

Карантин розпочався саме коли відкрили «Forest». 4 дні відпрацювали – і закрилось все… Було сутужно, але встояли. Проте найбільшою проблемою, з якою стикаюсь і я, і всі роботодавці – кадровий голод. Нам дуже і дуже треба люди – і різноробочі, і фахівці, хто працює тільки головою або тільки руками. Ми готові давати достойну офіційну зарплату – тільки йдіть, тільки працюйте.

В міській раді також проблеми – шукають спеціалістів, начальників відділів. Вимоги – наявність вищої освіти, не завжди потрібен досвід. Проте бажаючих – нема. Вибачте, на старті ви не заробите тисячу умовних одиниць на місяць, усі з чогось починали. Навіяні різношерстними інстаблогерами картинки про красиве життя без зусиль спотворюють очікування підростаючого покоління. Повірте – не буває легких грошей, це міф!

Сьогодні наш ТРЦ – впізнаваний заклад, сюди приїздять з навколишніх населених пунктів. Ми приносимо Нововолинську непогані кошти. Я цим дітищем по-справжньому пишаюсь! Чи хочу щось подібне? Все в процесі.

Бюджет країни вже прийнято. Подейкують, що бюджет області приймуть на початку наступного року. Чи будете лобіювати інтереси округу, чи зверталися з запитами про виділення коштів. Якими?

Був присутній на низці бюджетних слухань в обласній раді, тримаю руку на пульсі. Не хочеться нічого загадувати, але є певні наміри. Знову ж – вагомим плюсом є спільне розуміння: Нововолинську потрібні зміни, Волині потрібні зміни!

Тільки разом, у діалозі можемо вирішити чимало питань. Комунікую системно і з Борисом Карпусом, і з головою облради Григорієм Недопадом, і з головою райради Віктором Хицем. Вагомою є і підтримка Ігоря Гузя, якому вдалось лише цьогоріч завести у Нововолинську громаду 20 мільйонів гривень на об’єкти. Закуплено авто для муніципалів, ремонтують ЦНАП, оновлюють подвір’я ліцею №7, у дворах будуть нові майданчики та тренажери і ще чимало всього потрібного для людей.

Є сподівання на роботи по дорогах, покращення спортивної інфраструктури. Ми працюємо над розвитком громади!

Сформувалася така собі дієва вертикаль влади, яка корисна місту і громаді. Таким чином мер і обласні депутати, народний депутат Гузь співпрацюють разом, разом будують бачення розвитку міста.

Розкажіть про це спільне бачення чи можливо воно у вас дещо відрізняється? Що потрібно Нововолинську для розвитку?

Місту потрібні інвестиції. Місту потрібні можливості. Територія пріоритетного розвитку дала новий виток в історії Нововолинська, відкрилось чимало підприємств, створено тисячі робочих місць.

Наша спільна задача – показати, що у нас можна заробляти гроші, що у нас можна робити бізнес. Влада має крокувати назустріч платникам податків – і вона це робить!

Є, на жаль, і ряд проблем – від бойових дій в країні і до кадрового голоду. Спільно треба шукати шляхи вирішення.

Із вагомих кроків, які робляться у цьому напрямку – інфраструктура, будівництво доріг. Ніби просто і зрозуміло, але це справді дієво. Індустріальні майданчики – також крок назустріч бізнесу.

Новий рік та Різдво на носі. Розкажіть, як святкуватимете та чи готуєте щось цікаве для нововолинців?

От все вам розкажи (сміється). Новорічні свята – час, коли треба бути в колі родини. Традиційно збираємось разом, аби вшанувати народження Ісуса, аби провести старий рік і зустріти новий. Хтось підбиває підсумки, а мені хочеться радіти від того, що найдорожчі люди – поряд.

Що ж до цікавинок для нововолинців – все доступне у соцмережах. Слідкуйте, підписуйтесь, будьте в курсі. Усіх вітаю із прийдешніми святами! Вірмо у краще! Діймо спільно! Все буде гаразд – впевнений.




коментарів: 4
  1. Згідно Закону, кожен рік депутати мають ПУБЛІЧНО звітуватись перед виборцями. Чи не хочете Ви виконати Закон?

  2. “…вдалось завести 20 млн. гривень – платників податків”. Так воно мало б звучати.

  3. Давай, Юрєц, дій і то дій на благо громади!
    Я вот подумав, може б то тобі якось допомогти з тим кадровим голодом. Ти єдиний з публічних людей, хто складає враження, шо йому можна довіряти.
    Я подумаю!

  4. Перш за все потрібно зробити власний заклад(ТРЦ) доступним для найменш захищених, тобто осіб з інвалідністю. Просто виконати закон. А як людина, яка сама не виконує може щось там говорити?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер