<

Інсуліновий голод у Нововолинську: хворі на цукровий діабет потребують безкоштовних ліків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:48 | 30.12.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
4
/ коментарі 4

У Нововолинську виникли перебої з безкоштовним інсуліном. Його не можна отримати, бо державні гроші, що були виділені на програму, закінчилися. Лікарі розповідають, що очікували на підтримку коштом міського бюджету, проте міська влада говорить, що про проблему дізналася на днях від простих людей, а керівник лікарні Андрій Сторонський відверто змовчав про проблему.

За інформацією, яку надали БУГу у Нововолинській лікарні близько 300 мешканців громади потребують безкоштовного інсуліну, з них 15 – діти до 18 років.

Через нестачу коштів за держпрограмою, одна з аптек, де відпускали інсулін за рецептами безкоштовно, перестала це робити 18-го грудня. Інша – близько 24-28-го грудня. Не отримав інсуліну тільки той, хто пізно звернувся, говорять у лікарні.

До БУГу ж звернулися мешканці Нововолинська, які щодня потребують препарату. Говорять, що перебої з безкоштовним інсуліном виникали також і на початку грудня. Були випадки, коли люди отримували рецепт на одну шприц-ручку, а виявлялося потім, що “записали, що на дві”.

Роками, говорять, все було добре, проте останнім часом з інсуліном проблеми. Однієї шприц-ручки довгої дії вистачає на 10 діб. Зізнаються, коли дуже скрутно, можна розтягнути на 11. Але це не рішення.

Імена свої люди не називають, боячись, ймовірно, упередженого ставлення, проте про проблему не можуть не розповісти, бо йдеться про їхні життя.

Купити собі інсулін самостійно може далеко не кожен, адже серед хворих на діабет – люди з інвалідністю, безробітні та діти. Якщо купувати за власні гроші, то доведеться віддати чималу суму в кілька тисяч гривень.

Чому виникла проблема з нестачею безкоштовного інсуліну?

Як повідомила Наталія Щерба, державні кошти на інсулін закінчилися наприкінці грудня. Перебої дійсно виникали раніше, у вересні. Тоді держкошти за програмою для видачі потребуючим безкоштовного інсуліну надійшли на 4-ий квартал, аж у жовтні. Люди чекати не могли.

Кошти лікарня була змушена просити в міському бюджеті. Було виділено 150 тисяч гривень. Проблему тимчасово вирішили. Її, говорить Щерба, прогнозували і на завершення року, проте чомусь додаткових коштів не надійшло.

Оскільки лікарня – комунальне підприємство, то коштів власних немає, наголошує Щерба.

“Традиційна ситуація. Не зважаючи на те, що ціни зростають, держава зменшує забезпечення. Менше і цього року. Вже були перебої у вересні місяці. В державі то переводять на доступні ліки, то вже не переводять. Кошти затримали. Їх на останній квартал ми отримали в жовтні. А людина потребує запас інсуліну наперед. Вона не може прийти першого жовтня і їй скажуть, що інсуліну вже немає. Ми очікували, що нам додадуть коштів і на кінець року”, – розповіла вона.

У міськраді БУГу повідомили, що про проблему з нестачею інсуліну також знають, проте змушені дізнаватися про неї від простих людей, що мають діабет. Керівник лікарні Андрій Сторонський щодо проблем, які варто першочергово вирішити, не повідомляв.

На адресу виконкому надійшов лист від т.в.о. директора лікарні Андрія Сторонського, у якому він просить кошти на потреби січня 2021 року і запевняє, що коштів до кінця року на інсулін вистачить.

Не дивлячись на те, що керівник лікарні саботує вирішення певних проблем, говорять, що рішення гострої проблеми, що постала зненацька, вже знайшли.

Інтернет-видання «БУГ» слідкуватиме за проблемою.




коментарів: 4
  1. Крім інсуліну Нововолинську потрібно було б ще й ендокринолога грамотного…

  2. Дитина отримала інсулін, повністю забезпечили інсулінами до середини січня. Нарікань немає, але для дорослих,
    казали в лікарні, катастрофічно не вистачає фінансування ну й інсуліну..

    • Не зрозуміла!!! Як це видали до середини січня??!!! Нам на дитину видали у грудні лише одну шприц-ручку (це нам на 2 тижня лише), решту сказали коштів немає,купуйте за свої. То як це????? Одним дають, другим не дають!
      В лікарні кажуть що де6ржава не дає коштів, чому тоді в інших областях дають дітям інсуліни на два місяця без ніяких проблем(про це пишуть у різних групах батьки), лише у нас в місті завжди не вистачає коштів!!!!

      • Віка, той коментар вище мабуть недоноском-дантистом був написаний.
        Відстоюйте свою правду і права! Як би огидно не було, але якшо треба, то сходіть до нього в кабінет – нехай вам в очі скаже.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок