<

Ігор Гузь та Борис Карпус презентували платформу «Новий Нововолинськ»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:36 | 5.07.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
48
/ коментарі 24

5-го липня народний депутат Ігор Гузь разом зі своїм помічником-консультантом Борисом Карпусом представив платформу для розвитку міста «Новий Нововолинськ», яка дасть можливість активним громадянам, маючи ідею, впливати на процеси розвитку міста.

“Новий Нововолинськ – місто майбутнього, в якому комфортно жити. Це громадська організація, яка має бути майданчиком для активних громадян незалежно від партійних переконань, для комунікації з новою владою після виборів”.

На форумі, де зібралися активні нововолинці, нардеп Ігор Гузь зауважив, що в команди є вже стратегічні рішення, які вони пропонують Нововолинську. За його словами, в місті відсутня взаємодія влади із населенням, громадськими інституціями, ОСББ. Головною проблемою цього є те, що за останню чверть століття, містом керує одна й та сама людина.

«Влада Нововолинська роками страшить людей, які мають іншу точку зору»

Утворилася величезна прірва у Нововолинську: достукатися до влади неможливо, зазначає Гузь. Вона не чує активних громадян, які мають позицію, не йде на діалог, ставить перешкоди і головне – не шукає партнерів в організаціях для того, щоб поповнювати ідеї розвитку міста. І це потрібно змінювати.

“Більше того, влада не чує обранців: міської та обласної ради, і навіть Верховної Ради. Ми хочемо це змінити через 4 місяці.

Чинна влада не тільки не чує населення, вона погрузла в корупції. Оточила себе людьми, з якими зручно.

Особливо мене бентежить страх, який влада роками поширює по відношенню до тих, хто має іншу точку зору. “Якщо не підтримуєш мера, то будуть проблеми” – так не може бути”, – сказав Гузь.

Новий Нововолинськ буде формувати стратегію міста-2030

Нововолинськ для мешканців міста та регіону характеризується складними історіями та внутрішніми проблемами, зазначає нардеп.

“Рівень наркоманії найвищий серед області і вона з’їдає місто зсередини. Кримінал та побутова злочинність вища, в порівняні з іншими населеними пунктами. Рівень захворювань на СНІД – один з найбільших. Кількість молодих людей, які виїжджають, бо не хочуть тут жити, висока. Ці проблеми має вирішувати міська влада, а частково – вищі владні органи. Але міський голова, який тут з 96-го року, пережив Кучму, Ющенка, Порошенка… а питання не вирішуються. Нововолинськ має стати безпечним зеленим містом, яке побороло страшні історії минулого і містом, яке приваблює молодих людей”, – говорить Гузь.

Для втілення в життя змін, нова команда буде формувати стратегію Нововолинська-2030. “Чи є такі стратегії у чинної влади, – роздумує нардеп, – Напевно є”. Але чи знають про них нововолинці і чи зможуть дати оцінку реалізаціям цих стратегій, питання відкрите.

Нардеп зауважив: “Моя суб’єктивна точка зору: місто Нововолинськ конкретної стратегії розвитку немає. А вона має бути дуже конкретна. Коли щоквартально можна дивитися результати, що було зроблено. Її важко сформувати, якщо ми говоримо за десятиріччя, але разом із громадянами, потрібно це зробити”.

Нововолинськ – це місто, де треба провести революцію в самоорганізації громадян 

Від самоорганізації мешканців певного населеного пункту залежить рух вперед всієї країни. А проблеми в цьому є не лише в Нововолинську, говорить Гузь.

“Дуже важко достукатися до людей, аби вони підтримали ініціативи, навіть якщо це безпосередньо їх стосується. В Нововолинську найкращі люди, але вони критикують, ставлять претензії і разом з тим, мають на це право. Влада – об’єкт критики. Та громадяни мають право на вимоги до влади, давати свої ідеї, спільно їх реалізовувати”.

Яскравим прикладом того, що чинна влада міста не чує нововолинців, є історія із міні-спорткомлексом на 5-му мікрорайоні. Гузь пригадав, як декілька років тому люди організувалися в ГО “Спортикус” та звернулися до нього.

“Побачивши, що в центрі міста будується сучасний спортивний майданчик (біля школи №1 – ред), мешканці 5-го мікрорайону провели збори, попрацювали над проектом, знайшли підтримку місцевого бізнесу. Вони прийшли до моєї команди і ми пообіцяли залучити кошти. Міська влада мала дати тільки одне, і це не гроші, це лише дозвіл. Щоб на пустирі був сучасний невеличкий спортивний майданчик. Однак дозволу не отримали. Люди залишилися демотивовані та розчаровані”, – розповів парламентар.

На його думку, влада боїться сильних, самоорганізованих громадян і керується радянським мисленням: придушити ініціативу.

Тому завдання Нового Нововолинська: щоб самоорганізація населення не “рубалася”, а підтримувалася.

Влада не вирішує питання екології в Нововолинську

Пан Курчак, Кроноспан, олійно-жировий та ливарні заводи, – підприємства, на які нарікають жителі Нововолинська.

Чи є проблема екології в місті? Є? Чи смердить людям ? Так? Чи влада вирішує або пропонує, як вирішувати питання ? Ні? Бо мер сказав, що в місті усе гаразд з екологією”, – говорить нардеп.

На прикладі підприємства “Пан Курчак”, з співвласником якого дружить мер Нововолинська, Гузь розповідає про відсутність важелів впливу. Адже певні обіцянки для інвестора, фінансові чи політичні, зменшують інструменти впливу. Нардеп каже, що не потрібно закривати заводи, а привести до норми викиди. Всі підприємства можуть працювати екологічно. 

Центр розвитку ОСББ, парковки, місця для розваг молоді

Гузь розповів також про ініціативу створення Центру розвитку ОСББ. Його мета – зробити все можливе, щоб сформувати якомога більше ОСББ. Для прикладу навів децентралізацію, в процесі якої змогли об’єднати громади. А як наслідок, вони отримали більше коштів і ресурсів для розвитку. Центр розвитку ОСББ – це ще й можливість пошуку додаткових ресурсів.

У Нововолинську, не секрет, є проблема з паркуванням. Кількість автомобілів збільшується. Одне з рішень: на прибудинкових територій владою, спільно з мешканцями, розширюються місця для автомобілів. Люди мають йти до влади, а чиновники чути їх.

Дивною ситуацією, на думку парламентаря, є те, що влада викликає поліцію до дітей, які проводять свій час біля міської ради. Тому потрібно вирішувати проблему: дітям потрібен скейтпарк.

Нововолинськ – безпечне та відкрите місто

Борис Карпус, помічник-консультант нардепа, разом із ним представив нову концепцію Нового Нововолинська та розповів про частину бачення, яке має команда для розвитку міста. Один із напрямків – це безпека. 

“Перше – має вирішуватися питання бездомних собак. Як виявилося, для цього спочатку треба закрити смітники. Поставити баки, які будуть зачинятися. Разом з тим, ліквідовується проблема зі сміттям, яке розноситься. 

Друге – камери відеоспостереження. В Нововолинському відділенні поліції давно є карта, де їх розмістити. Досі нема установи, яка б їх адмініструвала. Людям потрібно показувати, що відеонагляд працює, давати до нього доступ.

Мають бути відкриті дані, на що витрачаються кошти міського бюджету і це має бути не табличка на 10 тисяч лінійок, а все читабельно. Має бути створена онлайн-платформа для взаємодії “Смарт сіті”, про яку мова йдеться вже років 15 років. Що це дає? Наприклад, людина побачила відкритий люк, зробила фото і воно відразу потрапило у відповідальні служби”, – розповів Карпус.

Місця для відпочинку людей

Нововолинськ рекреаційний – ще одна наша мета. В суботу та неділю нововолинці виїжджають, бо в місті немає де відпочити. Озеро та парк – це ті місця, які можна зробити красивими та доступними для відпочинку.

“Міський парк можна розбити на кілька різних ділянок для відпочинку, щоб задовольнити бажання людей різного віку: сімейний відпочинок, для дошкільнят, для молоді і так далі. Якщо робити по два сектори за рік, через 5 років нововолинці отримують парк і культури, і відпочинку. Моя бабуся ще садила там дерева. Коли була жива, говорила, що пора їх подіти, бо вони задовільняють потреби лише ворон. У місті є ще сквер ветеранів за палацом культури, козлячий парк – потрібно розвивати ці місця, спільно з мешканцями”, – говорить помічник нардепа.

У Нововолинську – не можуть, а в інших містах – роблять

Гузь розповів, що мешканець Володимира-Волинського Андрій Гнатюк, який розробив проєкт облаштування рекреаційної зони біля річки Риловиця у сусідньому місті, готує презентацію проєкту Нововолинського озера. Згадав, що за 5 років, за допомогою бізнесу, у Луцьку облаштували занедбаний парк в центрі. То ж інструменти для розвитку є, потрібно просто їх шукати.

Тим часом парк у Нововолинську – у жахливому занедбаному стані. Пам’ятника загиблим Героям, який влада обіцяла встановити, досі немає.

“В Іваничах спільно поставили пам’ятник воїнам АТО, в Нововолинську батьки загиблих воїнів 5 років стукають до влади”, – говорить нардеп.

Гузь на реальних прикладах показав, що Нововолинську потрібні зміни.

“У Володимирі-Волинському буде також презентуватися подібна платформа. Територія Прибужжя має стати кращою, позбавитися радянських методів управління і совка”, – сказав наостанок нардеп.




коментарів: 24
  1. Ля ля ля, тополя. Вирішили вигукнути “Гоп!” не перистрибнувши. Майданчиками з гойдалками та лавочкачи народ на виборах вже не купиш. Народу цікаво, що буде з нововолинськими комунальними послугами, неякісними та самими високими в Україні.із зарплатами начальничків та їх преміями. Народу цікаво чого це в Чевонограді дозволяють автономку, а в Новіку ні. Народ хоче знати коли не буде текти їржава та дорога вода із кранів. А на болтологію пустих обвцянок про дітячи ячмайданчиканчики вже ніхто не клюне. Знаємо чого обіцянки варті. Зе навчив

  2. Ігоре,для чого ти Боріску за собою соваєш?не розумію твою стратегію,він тебе хоче «зїсти»…

  3. Варто подумати над вирішенням питання щодо зниження вартості тарифів за комунальні послуги, бо по якості отриманого ніхто не розуміє за що платить. Або ж підняти рівень якості, щоб люди бачили за що віддають гроші.

  4. Читаю попередні коментарі і не можу ніяк зрозуміти: ви і старим всім не задоволені і нового нічого не сприймаєте, ви хоч самі знаєте чого хочете? Чи просто привикли все життя тільки нити що все погано все не так, але самим нічого не робити для змін.
    Я вважаю, що прийшли нові цілеспрямовані люди, повні енергії і планів щось змінити, готові брати на себе відповідальність, то може варто дати їм шанс. Гірше як є, я впевнений, вже не буде.

      • Нєє, Гаврош, тезка не просто незвичайний поц, а самий звичайний кремлебот.
        Зверни увагу на його коментарі: чим українцям гірше – тим йому краще.
        Чудо не то продажне не то заслане!

    • Гірше як є,я впевнений вже не буде.Говорив напевно тоді коли Яника скідали і Петьку ставили?!……

  5. Що легше? Написати якусь гидоту в анонімному коментарі чи правду під власним іменем? Люди, ви мене вже вкотре розчарували. Хіба справа в І.Гузі чи в Б.Карпусі? Нововолинськ потрібно перезавантажити! Пам’ятаєте минулі упущені шанси для, власне, нового історичного шляху міста, коли могли і повинні були стати на місце В.Сапожнікова О.Гольчук, І.Лузанчук чи Є.Недищук?.. Ми це проморгали. Де користуючись брехнею, де підкупом а де й завдяки вашій байдужості та “моя хата скраю”, при владі до цих пір залишається – ні, не Сапожніков – совдепія! Бажаю вам всім розуму та патріотизму.

  6. напевно хоче цей чел з Гузем бізнес замутити, всі такі “розумні” сидять типа щось розуміють…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер