<

Громадські організації Нововолинська звернулися до Президента через антиукраїнський фільм “Волинь”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:18 | 10.10.2016 / Нововолинськ / , /
Перегляди
15
/ коментарів 8

Члени громадських організацій Нововолинська, а саме Союзу Українок, осередку Суспільної Служби України, товариства «Холмщина», братства ОУН-УПА, ветеранської організації «Злагода», надіслали звернення Президенту, а також ряд звернень в міністерства освіти, культури, закордонних справ, до депутатів ВРУ через фільм польського режисера Сморжинського “Волинь”, в якому події польсько-українського протистояння 1943 року подаються однобоко та перебільшено, а українці зображені жорстокими нелюдами.

Знятий художній фільм про події на Волині в 1943-му році. Сцени настільки драматичні, що їм можуть «позаздрити» найкрутіші фільми жахів, – вважає активістка Ганна Демчук.

Хлопчика років десяти піднімають серед ночі дорослі, які прийшли, щоб спалити його хату. Його міцно обв’язують снопами пшениці, а тоді підпалюють. Дитина кричить від болю і помирає в страшних муках. Дорослі – українці, які вбили дитя за те, що у нього польське коріння. Так виглядає один із кульмінаційних моментів фільму.

161008121319_wolyn_volynia_624x624_bbc_nocredit

Протистояння між українцями і поляками на Волині в тих роках були, про це свідчать і дослідження волинських краєзнавців й істориків (зокрема Ярослава Царука, який об’їздив всі українські села, де мали місце трагічні події, зібрав покази очевидців, архівні дані КДБ і видав книгу під назвою «Володимирщина»). У ті дні гинули невинні люди з обох боків, однак польські історики подають значно завищені цифри загиблих поляків.

Фільм знімався на фоні зростання антиукраїнських настроїв у Польщі і, зрозуміло, здатен ще більше погіршити стратегічні стосунки між двома країнами.

Режисер стрічки Войцех Смажовський — один із найпомітніших режисерів сучасного польського кінематографу, відомий своїм умінням відображати найтемніше дно людської душі: понурість, безнадію, ненависть і ницість.

“Вихід такого фільму може бути сприйнятий, як єдина беззаперечна правда, оскільки ніякої іншої об’єктивної версії немає. По суті, т.зв. «волинська різня» – це вирвана з контексту історії окрема подія українсько-польських відносин. Не враховані ні передумови, ні інші події того часу.

Дуже важливо зараз максимально привернути увагу нашого українського суспільства до подій, які відбувалися на Волині, Холмщині, Підляшші, Лемківщині, Надсянні в довоєнні, воєнні і післявоєнні роки, щоб сформувати власну, думку перш за все, українського суспільства, а також світової спільноти. Адже дослідження на цю тему хоч і існують, але вони не є загальнодоступні і їм не надається достатньо уваги. А спекуляції на тему жорстокості українців, порівняння їх з нацистами, зараз, як ніколи, небезпечні для України і грають на руку нашому східному ворогу.

Має бути більше історичних матеріалів на телебаченні і в Інтернеті про стосунки українців і поляків. Адже трагедія почалася не в 1943р. на Волині, а набагато раніше . Дослідження українсько-польських відносин показують, що стосунки українців і поляків загострилися відразу після І-і світової війни в 1918р., коли польська влада поставила собі за мету повністю очистити східні землі Польщі від українців. По суті, почався геноцид українського народу – нищилася культура, духовність, валилися церкви, завозилися колоністи, із повністю українських сіл штучно робили польські. А в роки 2-ї світової війни почався справжній терор українців”, – пишуть у зверненнях активні громадяни Нововолинська.

161008123051_wolyn_poland_press_640x360_bbc_nocredit

Одна з найяскравіших сцен картини — освячення українським священиком сокир, серпів, вил та кіс, якими українці вбиватимуть своїх польських сусідів. Польський дослідник Волинської трагедії Гжегож Мотика визнає: доказів того, що подібні речі мали місце, немає. Тим не менше, виглядають ці кадри справді вражаюче та реалістично.

«Польська пропаганда, як могла, виправдовувала свої злочини, ніби як відплату за терор польського населення на Волині зі сторони УПА. Такий закид не був нічим обґрунтований. Якщо УПА і проводила деякі збройні акції проти поляків на Волині, то вони проходили внаслідок співпраці поляків з німцями, бо саме поляки разом з німцями тероризували українське населення Волині», – В.Процюк («Книга пам’яті»).

Фільм “Волинь” вийшов у кінопрокат в Польщі 7 жовтня, незадовго до українського свята Дня захисника Вітчизни і дня народження УПА. Цікаво, що у зйомках взяли участь більше 30-ти українських акторів.




коментарів: 8
  1. Президент щось зробить?
    Тут треба до українця звертатись, до Гузя, наприклад.

      • а шо ? хай скаже полякам шо вояки упа – це герої, перейменуе шо небудь в “..імені героїв упа”, і пояснить шо у всьому винен путін ! і все, справа зроблена, поляки зрозуміють і погодяться

  2. Шкода, що останнім часом у Польщі штучно напомповується антиукраїнська істерія. Ніхто із волинян не йшов зі зброєю на історичні польські землі. Самі поляки цього не заперечують. А ось великоімперські амбіції Речі Посполитої відомі у всі часи. Із одного боку Росія, із іншого – Польща. Дві вічні імперії, дві вічні загрози для державності України. Ми для росіян – недороблені москалі, а для поляків – зіпсуті поляки. Тільки в єдності сила українців! Тільки усвідомленням своєї належності до великої української нації ми зможемо дати відсіч всім своїм недругам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер