<

Голова профспілки шахти №9 до керівників ДП “Волиньвугілля”: “Вам залишилось тільки труси віддати…”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:22 | 14.09.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
3
/ коментарів 8

Гірники нововолинської шахти №9 вранці 14-го вересня розпочали акцію протесту. На переговори до шахтарів, як і планувалося, прибули генеральний та технічний директори ДП “Волиньвугілля”, що спільно з керівником вугільного підприємства Анатолієм Головком та мером Нововолинська провели зустріч, на якій шахтарі мали можливість висловити претензії та розповісти про проблеми, що їх найбільше турбують.

Заробітну плату гірники шахти №9 бачили ще перед Днем шахтаря. Це 50% за червень, за липень 2% і за серпень 100%. У зв’язку з тим на копальні сьогодні відбулася акція протесту, перша зміна не опустилася в шахту і надалі діло може дійти до страйку.

Найперше, кажуть шахтарі, проблемні питання слід вирішувати з директором шахти. Однак у працівників складається враження, що керівник взагалі не знає, що відбувається на підприємстві, а всі дії спрямовані на те, щоб копальню найближчим часом закрити.

“Директор не має конкретних  відповідей на наші питання. Заробітна плата скоротилася на 50%. Від реалізації вугілля (5 мільйонів гривень) шахтарі отримали 8%. Решту, близько трьох з половиною мільйонів, пояснили, пішло на зарплату  ДП “Волиньвугілля”, – кажуть працівники, які говорити на камеру погоджуються лише гуртом. Сміливих, що мали б бажання дати коментар за всіх тут справді мало.

Керівництво ДП “Волиньвугілля” стало спілкуватися з шахтарями лише після приїзду Віктора Сапожнікова, до цього директори відмовлялися відповідати на питання гірників.

Питання перше, що цікавить гірників, окрім зарплати, – за якою ціною продається вугілля і хто відповідає за визначення цін. Директор вугільного підприємства зачитав розпорядження, згідно якого базова ціна на вугілля, що відправляється на теплоелектростанції, становить 1080 грн без ПДВ при золі 23%.

Наступна тема для обговорення: чому такий план? Шахтарі вимагали надати письмову відповідь, чому норма з однієї стружки видобутку вугілля на другій дільниці за червень була 234 тонни, а з липня – 183, на першій дільниці – 321 тонни, з липня цього року – 253. Для чого ставлять нереальні завдання перед шахтарями в той час, коли відкатка уже не конвеєрна, а вагонна? Адже обладнання в шахті перебуває у такому стані, що насправді важко справлятися з поставленими вимогами. Якщо раніше на дві лави був план видобутку вугілля 240 тонн на добу, то тепер цей план має виконати одна лава.

“Технічний директор сказав: якщо ви відмовляєтеся віддати нам арку, ми вам не дамо гідродвигуни на прохідний комбайн. Ви використовуєте вугілля шахти №9 і ставите ультиматум, що не дасте обладнання”, – звернувся голова профспілки Василь Гура до керівництва ДП “Волиньвугілля”.

“Що стосується заробітної плати, шахта не заробляє на зарплату” – ствердив директор підприємства. Як зауважив Федір Богдан, кошти від реалізації вугілля, крім 8-ми відсотків, які отримали шахтарі, пішли на непромгрупу, в яку входять працівники санаторію “Шахтар”, “Волиньвантажтранс”, на шахтах працівники їдалень, медпунктів, далі  77 працівників ДП “Волиньвугілля” (це без прибиральників та охорони) і 22 мобілізованих шахтарі.

Стояло також питання не віддавати арочні кріплення на погашення шахті “Бужанській”, де обидві сторони дискусії дійшли згоди, а також проблема розкрадання майна підприємства.  Працівник Василь Кантор звернувся з тим, що на його очах з шахти виїхало 30 тонн вугілля, і кожного разу в одну й ту ж годину той самий КрАЗ вивозить чорне золото у невідомому напрямку. Однак з аргументів керівників ДП “Волиньвугілля” та пізніше мера Віктора Сапожнікова, можна було зрозуміти наступне: поки нема зафіксованого злочину (зйомка на відео тощо), нема і злочину загалом.

Шахтарі просили надати інформацію про членів комісії контролю, безпосередньо назвати прізвища цих людей і наполягали в комісію включити працівників шахти, щоб у письмовому вигляді повідомляти їх на чиї потреби і кому відправляється вугілля, й таким чином звітувати, у чому раніше працівникам було відмовлено.

_DSC0573_tn
_DSC0575_tn

 

_DSC0635_tn
_DSC0652_tn
_DSC0647_tn
_DSC0626_tn
_DSC0622_tn

 

_DSC0617_tn

 




коментарів: 8
  1. Я правильно зрозумів, підприємство на якому працює близько 800 чоловік видобуває 200 тон вугілля за добу? Для чого потрібні такі шахти? То вони собі навіть на зарплату не зароблять, не кажучи про інші виробничі витрати. Звикли жити за рахунок бюджетних коштів і думали
    що так буде завжди.

      • Цитита зі статі:”Якщо раніше на дві лави був план видобутку вугілля 240 тонн на добу, то тепер цей план має виконати одна лава.”
        А який реальний видобуток за добу на шахті №9 на сьогодні? Бо план то таке, його можна який хочеш поставити.

  2. Сама велика помилка – це те, що Дп Волиньвугілля ще досі не ліквідоване, як суперкорупційне посередницьке підприємство. На який лях воно потрібно на наше мале місто з пару шахтами. Ми і не мали б таких проблем, якби той трутень десь подівся, тим більше відомо стільки їхніх фін. оборудок.
    Хлопці тримайтеся, шахти не могли стати РАПТОМ не потрібні. Не потрібні лише жирні прихлєбателі.
    І ще шкода, що ви не об’єднуєтеся з іншими шахтами – був би результат.

  3. Вас дурять, хлопці. Давно вже. А ви витираєте запльовані корупціонерами очі і кажете: “Хочемо ще!” Сива лебідь, ота, що ходить поки-що в мерах, дурить вас найбільше. Звідти – все зло. Якась мара на вас наслана, чи вам пороблено, шахтарики. Ось і не вір після цього Володимиру Мигасу і його ствердженю про відьмацтво у “жовтому домі”. Обрегочешся. Коли б не хотілось ридати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер