<

Газові мережі в багатоповерхівках: у Нововолинську виникла запекла дискусія між газовиками і головами ОСББ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:24 | 23.09.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
32
/ Коментарі відсутні

У Нововолинську 23-го вересня газовики та представники ОСББ обговорили «гарячі питання», які пов’язані із обслуговуванням внутрішньобудинкових газових мереж. У результаті між сторонами виникла запекла дискусія й емоційна суперечка. Адже нове законодавство внесло чимало суттєвих змін у газовий процес, з якими голови місцевих ОСББ не погоджуються і миритись не збираються.

Насамперед, начальник Володимир-Волинського відділення АТ «Волиньгаз» Олег Бомазюк та начальник відділу технічного обслуговування АТ «Волиньгаз» Роман Шабала наголосили, що відтепер у зв’язку із змінами в законодавстві обслуговування мереж у багатоповерхівці здійснюється за кошти співвласників: від 3 до 7 тисяч гривень на рік.

За словами Олега Бомазюка, наразі відповідальність за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання покладено на їх власників чи управителів.

«Газопроводи – це спільна власність мешканців ОСББ. І, якщо раніше технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж здійснювали газорозподільні компанії, то тепер зі змінами в законодавстві ця послуга стала ринковою.

Тому зараз «Волиньгаз» не обслуговує внутрішньобудинкові системи газопостачання. Це зона відповідальності власника або управителя будинку.

Для технічного обслуговування необхідно укласти договір з компанією, яка має ліцензію на виконання таких робіт. Особливо актуально це напередодні опалювального сезону, адже газом споживачі почнуть користуватися значно активніше, ніж влітку», – пояснив Бомазюк.

Газовик Роман Шабала, у свою чергу, запевнив, що для безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання потрібно згідно з графіками проводити профілактичний огляд, ремонтні роботи, перевірку герметичності мереж і газового обладнання, ліквідацію витоків газу, перевірку димовентиляційних каналів тощо.

Саме тому, за його словами, необхідно укладати договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж з АТ «Волиньгаз».

Опісля почалось «гаряче» обговорення цього питання, яке переросло у бурхливу дискусію і навіть запеклу суперечку.

Голів ОСББ обурила і чимала сума, яку доведеться сплачувати щорічно, а це, мовляв, додаткове фінансове навантаження, і додаткова відповідальність, яка лягає на їхні плечі, як на юридичних осіб.

«Ви свої проблеми хочете повісити на голів ОСББ. Так, як вам легше мати справу з юридичною особою, а не з мешканцями. На мою думку, газові мережі мають належати тому, хто їх обслуговує. Ви їх обслуговуєте, то ви за них і відповідайте.

Ми не настільки фінансово платоспроможні, щоб ще взяти відповідальність за обслуговування мереж. Створіть нову колонку, вкладайте це в тарифи, але не чіпайте мене, як юридичну особу.

Ніхто Вам ніяких грошей не дасть. Забийте на корню. Якщо хтось в квартирі почує витік газу, то зателефонує на «104» і їм приїдуть й все виправлять. І вони заплатять по суті – за виконанні роботи. Не будемо ми з вами укладати договорів. І ви нас не змусите», – наголосила голова ОСББ «Оберіг» Надія Миронюк.

Цікавились присутні й тим, що буде, якщо вони не укладуть договорів на обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Газовики відповіли, що тоді можуть цьому будинку перекрити постачання газу. Однак голови ОСББ наголосили, що цього робити «Волиньгаз» немає ніякого права, адже за сам газ і за його транспортування вони вчасно і регулярно платять.

Запитували і про те, чому кожен мешканець не може в індивідуальному порядку оплачувати за обслуговування мереж. Газовики пояснили, що мережі – це спільна власність усіх мешканців.

Тоді голови ОСББ здивувались: якщо труби, по яких качається газ, тепер належать мешканцям будинку, то значить «Волиньгаз», який заробляє на цьому чималі кошти, має, навпаки, їм платити за користування ними.

Врешті газовики наголосили, що рішення прийняла Верховна Рада і вони не можуть його змінити. І людям лишається лише одне – змиритись з ним.

У результаті представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків домовились ініціювати нараду з усіма головами місцевих ОСББ аби прийняти спільне для усіх рішення з цього питання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер