<

Громадських слухань щодо будівництва цементного заводу в Литовежі поки призначати не будуть: активісти б’ють на сполох

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:39 | 22.12.2021 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
1611
/ коментарів 6

22-го грудня місцеві активісти та депутати Нововолинської громади знову завітали на сесію Литовезької сільради, аби вимагати проведення громадських слухань щодо будівництва цементного заводу та відмінити рішення ради щодо передачі відвалу шахти №7 «Нововолинська» компанії «Сонарсен» без заслуховування думки громадськості. Пішли з сесії ні з чим через тверду позицію голови громади, яка стояла на тому, що слухання проведуть тоді, коли буде потреба, а не за вказівкою громадськості.

Вчергове депутат обласної ради Андрій Бокоч зареєструвався та попросив слово.

“На території Литовезької громади з мешканців було зібрано 1000 підписів щодо будівництва умовного об’єкта, що повинен бути розташований у Заболотцях. Я впевнений, що після проведення громадського слухання, голова та депутати все ж почують думку небайдужих людей”, – зазначив Андрій Бокоч.

Активісти та представники депутатського корпусу Нововолинської громади переконані, що рішення про передачу відвалу потрібно скасувати, адже воно було прийняте без врахування думки громадськості. А йдеться про будівництво об’єкта, який може зашкодити їх здоров’ю та екології краю.

Нагадаємо, 21-го жовтня сесія Литовезької сільської ради прийняла рішення про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен».

Голова Литовезької громади зазначила, що ще не отримували відповідного листа від компанії “Сонарсен” про передачу земельної ділянки під будівництво. Якщо такий лист буде, зазначила вона, то громада повинна замовити розробку детального плану території і тільки тоді зайнятися громадськими слуханнями. Раніше призначати громадських слухань у громаді не будуть.

9-го грудня відбулась зустріч голови обласної ради Григорія Недопада, депутата облради Андрія Бокоча та сільської голови Олени Касянчук на якій було домовлено, що 22-го грудня на сесії Литовезької сільської ради буде проєкт рішення про проведення громадських слухань

Проте дане рішення не ввійшло в перелік питань порядку денного. Касянчук відповіла голові обласної ради, що дане питання буде внесено, однак все ж не стримала обіцянки. Зазначила, що після обговорень в сільраді вирішили, що так буде краще.

“21-го грудня на нараді я зібрала усіх працівників та ми спільно зважили всі «‎за»‎ та «‎проти»‎ проведення громадських слухань, тому відмовилися внести проєкт рішень щодо цього питання на сесію”, – сказала Олена Касянчук.

На сесії голова відповіла активістам та мешканцям громади, що громадські обговорення відбудуться згідно процедури – після передачі земельної ділянки, розробки плану території та проведення експертизи.

За словами Касячнук йдеться не про цементний завод, як говорив раніше інвестор, а про модульне підприємство з утилізації породного відвалу, який має перероблятися у великий закритій центрифузі та гаситиметься водою. Додала, що готову суміш, схожу на пластилін, відправлятимуть на експорт. Це мінеральна добавка і вона відповідає всім нормам ДСТУ, каже голова громади.

Активіст, що проживає поряд з місцем будівництва зазначив, що забудовник раніше наголошував на цементному заводі та показував мешканцю пакетики з дрібними частинками.

“Проживаю у 250-ти метрах від першого терикону, де планували будувати цементний завод, тому один з перших зіткнувся з даною проблемою. Спілкуючись з забудовником, він показував мені пакетики з крихкою породою. Потрібно добре вивчити ситуацію та провести громадські слухання”, – наголосив активіст.

До слова, цього разу сесія знову не обійшлася без політичного гастролерства. Приїхали і Клим’юк, і Троцовець. Клим’юк виступив зі словом до депутатів, в якому зазначив, що вони голосують в інтересах громади, а якщо хтось “цими рішеннями не задоволений, то він має право подати до суду, у нас правова країна”.

Рішення щодо будівництва об’єкта всіма силами намагаються “пропхати”, стверджують активісти. Адже після передачі відвалу, розробки потрібних для передачі землі документів сільрадою, кому буде цікава думка громадськості?




коментарів: 6
  1. Ніякого того “пластиліну” з породи нікому в світі не потрібно, просто хочуть під надуманим приводом тихцем взяти в оренду той терикон щоб можна було вільно вивозити та продавати ту всю породу…

  2. Краще би громада сама взяла його в оренду та продавала всю ту породу, і всі гроші би йшли на розбудову громади. Бо той “лисий” ніколи ніяких податків не платив і не збирається.

  3. ВСІ ВСЕ ЗНАЮТЬ НА РІВНІ “БЛА БЛА” ! А хто той “РУЛЯЩИЙ” лисий ? ПРАВАОХОРОНЦІ ВСТАНОВИТИ СЛАБО ? Тим паче ЩО КРУТІ теж смертні ! А ЦЕРКВИ ? церкви відспівують в залежності від від КРУТИЗНИ ПОКІЙНОГО У СВІТІ !

  4. Схоже, що селяни обрали, собі на біду, шахраїв. Пора відставляти і готуватися до виборів нової владної команди. Бачили очі, що купували – то тепер їжте, хоч повилазьте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер