<

Електронний квиток у громадському транспорті. Як це може працювати у Нововолинську?*

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:20 | 2.09.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
65
/ 1 коментар

ПриватБанк має можливість впровадити безготівкову електронну оплату за проїзд у міському громадському транспорті: розрахуватися можна буде навіть через смарт-годинник, планшет, мобільний телефон.

«Передайте, будь ласка, за двох», «Водію, а де моя решта з п’ятдесяти?!» Забути про ці звичні для громадського транспорту ситуації пропонує ухвалений Верховною Радою України ще в 2017-му році закон №4121. З того моменту в українських міст є законодавча база та свобода дій для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті. Йдеться про відмову від готівкового розрахунку за паперові квитки і перехід на електронний квиток.

Скільки людей у Нововолинську користуються громадським транспортом?

У Нововолинську, як розповіли БУГу у відділі транспорту, зв’язку, організації безпеки дорожнього руху та паркування, перевізники обслуговують лише 5 маршрутів із 9-ти. Кожного дня у межах міста здійснюється близько 70 рейсів. Орієнтовний середній пасажиропотік – 50 людей на оборотний рейс.

Крок вперед, до технологій

Як розповів БУГу начальник міського відділу транспорту, зв’язку, організації безпеки дорожнього руху та паркування Юрій Коцура, організатор в особі виконавчого комітету Нововолинської міської ради оголосив конкурс на створення єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування.

“Це є у великих та менших містах. Можна відстежити місцезнаходження громадського транспорту. Це дасть в майбутньому змогу встановити електронне табло, оголошення зупинок, доступ до wi-fi. Поки ми вимагаємо GPS-моніторинг. Повинна бути розроблена електронна карта привязки до зупинок”, – пояснив Юрій Коцура

Майбутнє усе ближче і розплачуватися готівкою, навіть у громадському транспорті стало незручним для багатьох людей.

Коли і хто в Нововолинську може впровадити е-квитки? Скільки це буде коштувати міському бюджету? 

Сьогодні ПриватБанк пропонує зручний та сучасніший спосіб диспетчеризації та обліку оплати проїзду, який можна використовувати і у невеликих містах, наприклад, у Нововолинську – безготівкові електронні платежі. Цікаво, що безготівкові електронні платежі можна здійснювати за допомогою уніфікованих пристроїв (смарт годинників, планшетів), а також мобільних телефонів.

Ще один популярний і звичний вид розрахунку – платіжна банківська картка.  

Безготівкова оплата від ПриватБанку дозволить економити на:

– розвитку інфраструктури точок продажів і обслуговування карток – дані функції виконує банк;

– купівлі обладнання;

– POS-термінали для оплати надає банк у користування;

– друку і продажу проїзних документів;

– банк пропонує використовувати електронний формат документів;

– інкасації та внесення виручки;

– кошти надходять відразу на розрахунковий рахунок перевізника.

За допомогою безготівкових електронних платежів від ПриватБанку можна вести:

● Простий і зрозумілий облік коштів, що надходять на рахунок перевізника

● Реальні дані пасажиропотоку і завантаження на маршрутах

● Облік і роботу з різними групами пільгової категорії

● Популяризацію рішення за рахунок спільних акцій

● Потужний і надійний процесинговий центр

● Он-лайн підтримку і сервісне обслуговування без додаткових витрат

● Прозорий контроль податкових надходжень.  Отож, щоб скористатися електронним безготівковим платежем, ПриватБанк пропонує оплату карткою будь-якого банку, оплату по QR-коду, або електронний проїзний у Приват-24.

Так, у багатьох невеличких містах України: у Гадячі, Ізмаїлі та ін. було впроваджено Транспортне рішення від ПриватБанку для установки в електротранспорті та в маршрутних таксі міських маршрутів спеціальних пристроїв, що використовуються для оплати за допомогою банківської картки будь-якого банку або пристроїв з підтримкою безконтактної оплати (NFC).

Вартість проїзду програмується, і, при здійсненні операції, пасажиру достатньо провести платіжну картку через термінал. Ідентифікація факту оплати відбувається по відображенню на екрані терміналу “смайла”: зелений – оплата успішна, червоний – відмова. Дане технічне рішення реалізовано без друку паперового чека з терміналу – чек при оплаті формується в електронному вигляді і доступний в меню Приват24 клієнта.

У деяких містах, наприклад, в маршрутних таксі міста Бахмут, такі пристрої встановили на «лапі» транспортного засобу біля водія. Так само, як і корпусне рішення, обладнання має програмовану вартість проїзду, електронний формат чека і візуалізацію факту оплати за допомогою “смайликів” на екрані терміналу.

Існує ще один варіант безготівкової оплати – оплата разового квитка по QR-коду через додаток Приват24. Купівля разового Е-квитка може бути здійснена безпосередньо в транспорті за допомогою програми Приват24 і сканування розміщеного в транспорті спеціального QR-коду.

Кожен такий код прив’язується до конкретного транспортного засобу, що дає можливість чітко контролювати продаж квитків в кожному транспортному засобі перевізника. Пасажиру достатньо в Приват24 відсканувати QR-код, вибрати карту для списання та вказати кількість придбаних квитків. Варто скористатися і багаторазовим електронним проїзним у додатку Приват24. Послуга дозволяє пасажирам придбати проїзний документ і пред’являти його зі свого телефону. Можливий продаж проїзних через Приват24 терміном на день, тиждень, місяць.

Безготівковою оплатою за проїзд у транспорті при підтримці ПриватБанку сьогодні вже успішно користуються Сумська, Полтавська, Черкаська, Дніпропетровська, Донецька, Одеська, Львівська, Закарпатська області.

У багатьох маленьких містах, на кшталт Нововолинська, де немає муніципального транспорту і перевозкою пасажирів займаються приватні маршрутки, теж з успіхом можуть використовувати електронний квиток ПриватБанку. Запровадження такого транспортного рішення не вимагає вкладання коштів ані місцевою громадою, ані самими перевізниками.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа