<

Дифтерія «ходить» Україною: нововолинські лікарі закликають до вакцинації

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:46 | 29.10.2019 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Цього року в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них  – 18-ть у жовтні місяці. Нововолинські лікарі наголошують на тому, щоб мешканці міста робили профілактичні щеплення і планові для дітей.

Дифтерія дуже небезпечна тим, що сам збудник виділяє екзотоксин, який є одним з найпотужніших токсинів, який може призвести навіть до летального наслідку. Попередити розвиток захворювання та запобігти небезпечним ускладненням можна лише шляхом вакцинації, – пише МОЗ.

Як розповіла головна лікарка центру ПМСД Ольга Попіка у Нововолинську критично низький показник вакцинованих дітей до року, тільки 44%.

“Батьки думають, що в них багато часу до дитсадка для щеплення, але календар щеплень розроблено на вироблення імунітету. Коли дитина пропускає, а тоді доганяє вакцинування не є добре. Потім для неї розробляється спеціальний індивідуальний план вакцинування” – зазначила Ольга Попіка.

Безоплатне щеплення від дифтерії можна отримати звернувшись до педіатра чи сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація. Або купити в аптеці європейського виробника, розповіла головна лікарка ПМСД.

Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлі чи диханні, заразитись можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари та інші речі, яких торкався хворий чи носій.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти. Саме тому медики радять не чекати спалаху дифтерії, а вакцинуватися, бо імунітет проти дифтерії виробляється не так швидко, як проти кору, і потрібно зробити, як мінімум, три щеплення з певними інтервалами.

Нагадуємо, що 1991-1998 роках в Україні була епідемія дифтерії. Причиною був вкрай низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тисяч людей, 696 пацієнтів померли.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер