<

Двічі переселенець, у Нововолинськ приїхав до друзів: розповіли про «волонтера», якого затримали на хабарі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:35 | 4.05.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
8227
/ коментарів 8

Псевдо волонтером, якого на хабарі затримала СБУ 2-го травня в Нововолинську, виявися двічі переселенець.

Нагадаємо, чоловіка викрили на хабарі у 30 тисяч гривень. Він за гроші вносив в систему «Шлях» дані чоловіків призовного віку для виїзду за кордон. Метою такого виїзду був імпорт автомобілів з країн ЄС до України.

Як розповіли БУГу в волонтерському штабі, чоловік у 2014 році виїхав з Донецької області в Київську, а в березні після початку повномасштабної війни приїхав у Нововолинськ.

Чоловіка звати Костянтин, він відправив родину за кордон, а сам оселився в Нововолинську в безплатному житлі для переселенців. Приїхав у місто, бо тут мав знайомих.

Ніхто з волонтерів штабу й близько не міг запідозрити його в махінаціях. Він був спокійним, скромним, освідченим, мав адвокатську ліценцію, вмів обходитися з документами. Як і всіх переселенців його перевіряла поліція — чоловік несудимий. У його фейсбуці зазначено, що працює у великий київській фірмі.

Є підозра, що на чоловіка вийшли місцеві ділки, які приганяють автомобілі з-за кордону, бо сам шукати «клієнтів» у незнайомому місті він не міг.

Система «Шлях» надає короткостроковий дозвіл на виїзд, обов’язково з поверненням. Спростили перетин кордону чоловікам призовного віку для перевезення гумдопомоги та вантажів в Україну. Після внесення даних про водія в електрону систему, остаточне рішення про перетин приймає Держприкордонслужба.

Така схема також розповсюджена в інтернеті, де під приводом волонтерів вивозять чоловіків, як вказано на сайті «Слідство.Інфо» котує «послуга» 500 євро. За ці гроші чоловік стає другим водієм буса, отримує посвідчення волонтера і надає особисті дані для заповнення маршрутного листа.

СБУ затримала Костянтина на гарячому під час передачі коштів. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Інформації про те, скільки всього грошей міг заробити чоловік на незаконному перевезенні, поки немає. 

У межах кримінального провадження встановлюються особи інших причетних до незаконної діяльності, пише прокуратура.

Міський голова Борис Карпус 4-го травня на брифінгу для ЗМІ розповів, що це дуже неприємна ситуація, яка кидає тінь на всі волонтерські ініціативи. Служба безпеки оперативно спрацювала, шахрая затримали, покарання йому призначить суд.

“Я одразу провів нараду з волонтерами, які співпрацюють з міською радою. Всіх ця ситуація обурила, адже породжує недовіру до людей, які допомагають. Впевнений, що це стане уроком для тих, хто хотів наживатися на благодійності. Такі речі будемо публічно присікати”, – зазначив мер.




коментарів: 8
  1. 1) Він, що одноосібно контролював систему “Шлях”? 2) Де знаходиться вхід у систему, чи в неї можна увійти з будь-якого комп’ютера? 3) Хто давав йому поролі, логіни?.. 4) Хто з місцевих чиновників контролював його? 5) Хто давав йому дозволи на вхід у систему? 6) Відповідальна місцева посадова особа за роботу системи “Шлях”?

    • А толку з тих баранів на передку?Майте повагу до ЗСУ. Хай краще вулиці прибирає

  2. В кримiнальному процесi є принцип всебiчостi розгляду справи, якщо слiдчий пiдiйде до цiєї справи всебiчно та об”єктивно то “бiлокомiрцевих волонтерiв-патрiотiв” в якостi пiдозрюваних стане набагато бiльше в цiй справi.

  3. 100% що ділився з тими хто забарикадувався в мерії як в фортеці від простих людей!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок