<

«Доступність міста»: у Нововолинську в соціальній акції показали міське життя людей з інвалідністю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:26 | 28.06.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
2
/ коментарів 6

27-го червня у Нововолинську відбулася соціальна акція-флешмоб на підтримку маломобільних груп населення. Учасники заходу перевірили доступність державних установ, аптек та магазинів, банків, поліклінік та громадського транспорту на наявність пандусів, спеціальних кнопок виклику та можливість безперешкодного доступу до приміщень всіма категоріями населення.

Акція була організована громадською організацією «Світ для дітей». Голова організації Юлія Буденчук розповідає, що мали на меті показати як живеться у Нововолинську мешканцям з обмеженими можливостями самостійно пересуватися.

Для об’єктивності, напрацювання спільного бачення вирішення проблем людей з інвалідністю та опрацювання досвіду, на соціальний експеримент запрошували представників міської влади. Однак вони не знайшли час долучитися до флешмобу.

Лише депутат Нововолинської міськради Володимир Шаповал взяв участь в перевірці доступності приміщення міської ради.

Як зазначає Юлія, в результаті акції можна зробити висновок, що місто пристосоване до маломобільних категорій населення приблизно на 20%.

Управління праці та соціального захисту населення, лікарня та міська рада виявилися хоча і не повністю, але доступними для людей з інвалідністю. Всюди наявний пандус, та є проблеми із самостійним заїздом та відкриттям дверей.

В управлінні праці та соцзахисту виявилася не робоча одна з кнопок виклику працівника до людини. Очікували близько 20 хвилин. Начальник Наталія Волчанюк, яка вийшла до учасників акції зазначила, що така ситуація через ремонтні роботи. В ході спілкування вона також сказала про доцільність винесення кнопки виклику на вулицю. Користуючись нагодою, учасники флешмобу поділилися своїми болючими питання, зокрема про виділення візочків та ставлення деяких працівників до людей, які приходять на прийом для вирішення певних проблем.

Нововолинська поліклініка для дорослих також доступна для людей з інвалідністю. Хоча, є певні проблеми, наприклад, відсутність спеціально облаштованого туалету та погана видимість з віконця реєстратури. Натомість відділення жіночої консультації не є пристосованим для відвідування, бо знаходиться на другому поверсі.

Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Наталія Щерба розповіла, що планується ремонт та розглянуть питання врахування цих зауважень. Вона поспілкувалася з учасниками акції та розповіла як ведеться прийом людей з обмеженими можливостями самостійно пересуватися.

Приміщення міської ради також в загальному є доступним, однак відзначають, що кут нахилу пандусу не дуже зручний, а також тяжко самостійно заїхати через подвійні двері. Всередині є ЦНАП, який повністю відповідає потребам маломобільних категорій населення, є наявний туалет для людей з інвалідністю. Учасники акції відзначили, що можна самостійно заїхати в музей (Чого не можна сказати про міську бібліотеку).

Піднятися на інші поверхи не пробували, ліфт не працює. Та зазначили, що можна звернутися до працівників ЦНАПу, щоб вони допомогли з вирішенням питань.

У Нововолинську не пристосованим до життя людей з інвалідністю є громадський транспорт. Жодний візочок не зможе вільно пройти в двері. Саме з огляду на це ГО «Світ для дітей» зверталася до міського голови Віктора Сапожнікова з проханням посприяти створення у місті служби перевезення «Соціальне таксі».

Юлія Буденчук розповідає, що можна було долучитися до державної програми та подати документи на отримання гранду для створення відповідного сервісу. Від міської влади прийшла відповідь, що у бюджеті немає на це коштів, бо соціальне таксі – це проект, який потребує значних фінансових затрат.

Центральне відділення Ощадбанку не має пандуса. Є спеціальна кнопка виклику, та вказівника на неї немає. До учасників акції вийшов представник банку та сказав, що наразі всі оператори зайняті. Та якщо людям з обмеженими можливостями потрібна допомога, він передає це відповідним працівникам, які виходять на вулицю. Можна зробити висновок, що це відділення банку не є реально доступним.

Натомість Ощадбанк біля міського ринку облаштований сучасним зручним пандусом.

Палац Культури, Нововолинський центр дитячої та юнацької творчості також не є пристосованими для людей з інвалідністю. Відділення Укрпошти у місті не мають пандусів, тому не є доступними.

Більшість магазинів та аптек облаштовані пандусами, на які неможливо заїхати.

Доступними для маломобільних категорій населення є всі відділення Приватбанку.

Детальніше про соціальний експеримент «Доступність міста» дивіться у відеосюжеті.




коментарів: 6
  1. Хороша публікація. Давненько таких не було. Проте. Як думаєте, 20% – це повністю забезпечене місто комфортом для людей із особливими потребами? Нововолинськ абсолютно ДИСКОМФОРТНИЙ для них! Отак потрібно було й написати. І не боятися. Депутатики, місцеві, і тут “відзначилися”. Окрім Шаповала.

    • А які Очки у пані Волчанюк!!! Ну,що Ви від мене хочете…? Так і хочеться порекомендувати заглянути в трудову книжку і перечитати назву займанної посади,а потім свої посадові обов*язки.А що до *комфортності* міста,то воно не комфортне не тільки для людей з особливими потребами,а й для інших,громадян,ну хіба можна і вийняток зробити-це я про ТУ знамениту команду….

  2. Пандус в магазині «Колобок» взагалі заставлений калясками велосипедами та іграшками…навіщо він там тоді?для вигляду…

  3. Соціальне таксі – то буде джерело відмивання коштів. ШПотрібно повністю визнати непридатними так звані, маршрутки-душогубки. На наступні тендери на перевезення закласти в норму наявності заїзду до автобусу колясці і це депутати можутьр реально зробити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер