<

Діючу шахту №9 «Нововолинська», з реальними запасами вугілля понад 5,6 млн тонн, ліквідують?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:24 | 7.02.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
110
/ коментарі 2

Трудовий колектив шахти №9 «Нововолинська» вимагає не допустити закриття копальні, так як існують реальні перспективи її розвитку та модернізації. Вугілля добувають, але не реалізовують. Окрім того, надалі не вирішилось питання із заборгованостю по заробітній платі. 

Плани розвитку гірничого підприємства передбачають, що запаси вугілля, які становлять 5,6 млн тонн, дають можливість фунцкіонувати копальні понад 10 років та надавати роботу близько 700 працівникам. За останні часи введено в експлуатацію нові лави: №441, №442 та Північна.

Підприємство добуває чисте вугілля, зольність якого 28-30 %, яке напряму відправляють на ТЕС. На складі шахти на даний момент знаходиться близько 2 тисячі тонн видобутого, але нереалізованого вугілля. Попри це, копальню хочуть передати на ліквідацію.

7-го лютого перша зміна робітників відмовилася приступати до роботи, висуваючи ряд вимог. Згодом до них приєдналися і працівники другої зміни. Вони вимагали припинити процес передання копальні на ліквідацію та погасити заборгованість по заробітній платі. Востаннє гірники отримували кошти в січні лише кілька відсотків за листопад.

Для вирішення цих питань на зустріч з трудовим колективом прибули в.о.генерального директора ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк, технічний директор ДП «Волиньвугілля» Федір Богдан, який є і головою комісії з реорганізації ДП «Волиньвугілля» шляхом виділу ВП «Шахти №9 «Нововолинська». Також були присутні директор копальні №9 Володимир Юрків та керівники профспілок Сергій Макаров та Василь Гура.

Зранку трудовий колектив висунув вимоги до Богдана написати заяву за власним бажанням про вихід його зі складу комісії, так як він готує реєстрацію документів на закриття. До обіду очікували результату.

“Керуючись рішенням зборів”, Богдан написав заяву про вихід з комісії і разом з тим з 9-го лютого йде у відпустку. Гірників підстава не дуже задовільнила, так як вони вимагали зробити це “за власним бажанням”, лунали пропозиції звільнитися йому взагалі.

Пилипюк запевнив, що ця відмова призупинить процес до того часу, поки не буде допрацьована позиція по підприємству Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Він озвучив позицію міністра Ігора Насалика, яку той повідомив на зустрічі у Києві 5-го лютого.

Шахта №9 буде працювати в складі ДП«Волиньвугілля», а зі створенням Національної вугільної компанії ввійде туди або буде як окреме підприємтсво. Мені нічого не відомо щодо документів на процес закриття. На сьогодні в уряді приймаються рішення щодо заробітної плати. Насалик запевнив, що на понеділок-вівторок погасять заборгованість перед всіма за 2017 рік”.

На запитання Гури чи точно всі, включаючи непромислову групу, отримають заробітну плату, Пилипюк не відповів. Аргументував, що інвентаризація заробітної плати проведена на всіх працівників, очікуємо коштів.

На території шахти лежить 2 тисячі тонн добутого вугілля з зольністю 28-30%, яке вчасно не реалізовують.

Замість того, щоб його щодня відправляти, це роблять значно рідше, так як неналежним чином поставляють вагони з ТЕС. З грудня місяця копальня не отримує повноцінно кошти з продажу вугілля.

За січень на шахті №9 близько 5-ти тисяч тонн було добуто, за що можна було б одержати 9-10 млн гривень. З них – лише 140 реалізовано через Калуську ТЕЦ.

Пилипюк запевнив, що ще 3800 тонн вугілля було відправлено, документи наявні, але актів прийому по них не має. “Вугілля відправлено і це факт. Електростанції перенавантажені, тому треба очікувати“, – додав генеральний.

Директор шахти №9 зазначив, що вони зараз чекають на комісію, яку створено наказом Міністерства для вивчення стану вугільної галузі Волині. Керівництво також повідомило, що свій візит на волинські копальні 14-15-го лютого планує Насалик.

Чи прибуде міністр вперше на шахти Нововолинська, чи працюватиме робоча комісія та яка подальша доля підприємства наразі невідомо.

Подібна ситуація із заборгованістю та проблемами з реалізації вугілля складається і на копальнях ДП «Львіввугілля». Неналежна подача вагонів та припинення відвантаження на ТЕС призводить до залишків вугілля на складах. Гірникам вчасно не виплачують заробітну плату. Трудові колективи готові до акцій протесту.

Шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну не потрібні державі?




коментарів: 2
  1. Тепер все стає на свої місця, а саме в питанні для чого Пилипюка поставили в.о. генералом. Відповідь проста, як двері – для ліквідації всього, що повязано з шахтами. Форева Андрію Пилипюку, нарешті знайшовся господарник всім господарникам))))

  2. Шахти ці закриють визнавши збитковими, а потім за безцінь продадуть Рінату… І таке діється зараз з багатьма держпідприємствами… Штучно створюють умови для знецінненя держпідприємств щоб викупити за копійки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер