<

«Діємо в межах законодавства» – управління освіти Нововолинська прокоментувало позов прокуратури щодо невиплати дітям-сиротам допомоги

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:11 | 3.04.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
10
/ коментарі 2

Прокуратура зазначає, що через бездіяльність Нововолинського управління освіти дітям-сиротам не виплатили гроші. Однак в управлінні освіти зазначють, що діють в рамках законодавства і будуть відстоювати свою правоту.

Нагадаємо, Володимир Волинська місцева прокуратура позивається до суду аби визнати протиправною бездіяльність управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради й зобов’язати нарахувати і виплатити трьом дітям із незахищених категорій грошову допомогу у сумі понад 12 тисяч кожному.

Прокоментувала ситуацію начальниця управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради Ольга Лакиш, повідомляє Нововолинськ.com. ua.

Вона наголосила, що прокурори посилаються на один нормативний акт і вперто ігнорують інший, хоча обидва вони взаємопов’язані. Вони спираються на ст. 8 вищезгаданого закону, у якій ідеться: «…випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України». Кабінет Міністрів порядок встановив – видав постанову, якою освітяни користуються із 1994-го року.

«Вони говорять про те, що Закон – вищий за постанову Кабінету Міністрів. І тут виходить неспівпадіння Законів. Тобто сам Закон спирається на постанову Кабінету Міністрів. А прокуратура не вбачає законодавчим, законотворчим і нормативним документом якраз саму Постанову Кабінету Міністрів. У ній чітко встановленні грошові норми і грошові виплати для дітей. Є чітке розрізнення. У цій статті №8 говориться про дітей, які перебувають на державному утриманні, а відповідно до статті №12 постанови Кабінету Міністрів, на державному утриманні є тільки ті діти, які не перебувають під опікою піклування, тобто проживають в інтернатних чи навчальних закладах», – пояснила Лакиш.

Вона зазначила, що згідно із постановою уряду, всі виплати здійснюють без винятків. Тобто якщо дитина-сирота, випускник, і перебуває на повному державному забезпеченні, вона отримує ці виплати.

«Діти, які закінчили інтернатні заклади, що нам якраз інкримінує Володимир-Волинська прокуратура, спираючись на ту статтю, отримують оцю грошову винагороду, тому що вони перебували на повному державному утриманні. Діти, відповідно пункту 5 постанови Кабінету Міністрів, які перебувають під опікою піклування і не є на повному державному утриманні, мають інші грошові виплати. Управлінням освіти всім дітям-сиротам, які досягають 18-річчя, щорічно закладаються кошти в бюджеті і виплачується одноразова грошова допомога, якраз в тому розмірі, що встановлена у постанові Кабінету Міністрів. Всі діти забезпечені державним утриманням, а це: безкоштовне харчування, компенсація за одяг і взуття, допомога випускникам 11 класів з костюмами і платтями. Тобто вся допомога, яка передбачена законодавством, нашим управлінням освіти виплачується», – запевнила начальниця міського управління освіти.

Розповіла очільниця управління освіти і про той факт, що аналогічні позови отримали й інші управління освіти в області, і деякі з них вже відстояли свою правоту в суді. За її словами, управління освіти вважає, що діє в рамках законодавства, і відстоюватиме свою правоту в суді. Уже готують зустрічний позов.

«Таке саме звернення від прокуратури було до Ківерцівського управління освіти. Вони подали апеляцію. Розглядав цю позовну заяву Львівський апеляційний суд і визнав правоту саме Ківерцівського управління освіти. Ми вважаємо себе правими. І ми будемо відстоювати свої права. Тому, що в нас жодна дитина-сирота і жодна дитина позбавлена батьківського піклування не була обділена. Їм усім були виплачені всі їх кошти», – наголосила Лакиш.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця