<

Депутати Жовтневої селищної ради вимагають зняти обвинувачення з бійців 51-ї бригади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:57 | 14.07.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Депутати Жовтневої селищної ради 13 липня на черговій сесії підтримали звернення до Президента України, Генпрокурора та Володимир-Волинського міського суду щодо зняття обвинувачення у відмові від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці за попередньою змовою групою осіб бійців 51-ї окремої механізованої бригади.

Проект рішення вніс Олександр Топорівський, – пише Нововолинський інформацйний портал.

Нагадаємо: у Володимир-Волинському суді слухають справу про обвинувачення двадцяти одного бійця колишньої 51-ої бригади. Раніше таке звернення прийняла Володимир-Волинська райрада й закликала всі ради області підтримати ініціативу.

Повний текст звернення передаємо без змін і правок:

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Жовтневої селищної ради до Президента України, Генерального прокурора України, Володимир-Волинського міського суду щодо зняття обвинувачення у відмові від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці за попередньою змовою групою осіб бійців 51-ї ОМБР

У Володимир-Волинському міському суді 29 травня 2015 року розпочалося слухання справи за підозрою 22-х бійців 51-ї ОМБР у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2. ст. 28, ч. 3 ст. 409 КК України (ухилення від військової служби).

Ми, депутати Жовтневої селищної ради, не погоджуємося з таким трактуванням та звинуваченням наших захисників Вітчизни. Усі вони були призвані в першій хвилі часткової мобілізації, без відповідної бойової підготовки та належної амуніції відправлені на Схід України. В умовах розвалу Української армії, яку нищили роками, без спеціальної підготовки волиняни достойно боролися з терористами – російськими найманцями.

Лише крайня необхідність: відсутність обіцяної допомоги, резервів,чітких та рішучих дій командування, загроза повної ліквідації підрозділу терористами, після 10 днів щоденних обстрілів з реактивних систем залпового вогню „Град”, які знищили практично всю техніку, змусили бійців відступити без наказу з утримуваного ними „терикону”.

Але замість того, щоб дати можливість бійцям відпочити та підняти їх бойовий дух, проти них розпочали кримінальне провадження, що в свою чергу виключає можливість подальшого проходження ними служби в лавах Збройних Сил України. Тим самим, ми позбавляємо армію досвідчених військових кадрів, яких так не вистачає.

Депутати Жовтневої селищної ради засуджують позицію військової прокуратури, яка схилила до підписання документів про визнання вини частину бійців цього підрозділу і висуває необґрунтовані підозри решті бійців. Ми вважаємо, що в такий спосіб окремі представники командування Збройними Силами України намагаються перекласти всю вину за власні помилки та прорахунки на рядових військовослужбовців, які несуть на собі весь тягар неоголошеної війни.

Окрім того, не були належним чином розслідувані обставини трагедій під Волновахою, Іловайськом, Савур-могилою, Дебальцевим та Донецьким аеропортом.

У багатьох випадках мали місце нескоординованість вищого командування з командуванням на місцях, думку яких вище командування часто ігнорувало.

На лаві підсудних мають бути не ті, хто виконував накази, а ті, хто їх некомпетентно віддавав.

На підставі викладеного просимо:

– Президента України, як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України взяти на контроль судовий розгляд цієї справи, враховуючи, що ці воїни в умовах складної військової обстановки, ризикуючи своїм здоров’ям і власним життям, стали на захист Батьківщини;

– Генерального прокурора України – здійснити перевірку законності відкриття кримінального провадження та розглянути можливість закриття цієї справи за безпідставністю пред’явленої підозри. Також просимо головуючого суддю Володимир-Волинського міського суду об’єктивно та виважено, на засадах законності та справедливості, розглянути цю справу.

Несправедливий розгляд цієї справи в умовах війни з Росією може викликати значний суспільний резонанс не лише на теренах Волині, а й в усьому українському суспільстві загалом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа