<

Депутати наполягатимуть, щоб шахту №10 «Нововолинська» таки добудували

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:51 | 22.02.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
6
/ коментарів 9

Постійна комісія облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій на своєму черговому засіданні розглядала питання завершення будівництва шахти № 10 “Нововолинська”. Напередодні депутати отримали відповідь від Мінфіну, де зазначили, що на будівництво виділять лише 25 млн гривень, замість 150, які просили депутати.

Про це повідомили на сайті Волинської облради.

Нагадаємо, на 22 сесії обласна рада приймала рішення Волинської обласної ради стосовно сприяння у завершенні будівництва шахти № 10 “Нововолинська”.

Між тим, депутати отримали з Мінфіну невтішну відповідь. “Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” Міністерству енергетики та вугільної промисловості як головному розпоряднику бюджетних коштів за бюджетною програмою КПКВК 1101530 “Державна підтримка будівництва шахти № 10 “Нововолинська” передбачено видатки у обсязі 25 000,0 тис. гривень”,  – йдеться у відповіді Міністерства.

У зверненні ж Волиньради наголошувалося на тому, що лише для безперебійного та якісного обслуговування шахтних комплексів необхідно, за відповідними розрахунками, не менше 55 млн грн. Щоб будівництво вкрай важливого для стратегічного розвитку України  об’єкту продовжувалося, депутати просили закласти в бюджет-2019 150 млн грн.

Відповідь Мінфіну розглянула постійна комісія облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій на своєму черговому засіданні.

Голова комісії Валерій Курстак зауважив, що ситуація з видобуванням вугілля в Нововолинську – не проста. Він нагадав, що шахта №9  має достатньо запасів якісного вугілля з малою зольністю, але може бути приватизована. Раніше закрили копальні з невичерпаним ресурсом.  

Алла Лісова зауважила, що за приблизними підрахунками в будівництво шахти № 10 уже  вкладено державою майже  2 млрд грн.  Посилаючись на консультації з фахівцями, депутат підкреслює, що аби  не зупиняти будівництво шахти, в  в бюджеті потрібно передбачати 150 млн грн. У січні-лютому з держбюджету не надійшло на шахту №10 жодної копійки.

Алла Лісова вважає ганебною політику, при якій  шахта, що має величезні запаси і на якій протягом 40 років могли б видобувати якісне вугілля (900 тисяч тонн на рік) та наповнювати бюджет, лишається вже 30 років недобудованою. Вона запропонувала  звернутися до центральної влади  з повторним зверненням. цю пропозицію підтримали інші члени комісії.




коментарів: 9
  1. Це вже який раз вони наполягатимуть? То пусте! Ніхто їх ніколи у Київі не слухав і слухати не буде.

  2. Ця шахта будувалася тому що гроші відмивалися через неї.Для чього цей підвал потрібен.Там Вугілля немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок