<

Декомунізація: на сесії у Нововолинську прийняли рішення про демонтаж радянських панно та пам’ятного знаку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:14 | 3.11.2022 / Нововолинськ / /
Перегляди
1343
/ коментарі 4

3-го листопада на сесії Нововолинської міськради прийняли рішення про демонтаж двох радянських панно на фасаді будинків у центрі міста та пам’ятного знаку оборонцям 2-го укріпрайону.

Нагадаємо, після прийняття закону про декомунізацію декілька років поспіль велись розмови про демонтаж двох панно на фасадах будинків 3 та 4 на бульварі Шевченка.

Вони присвяченні пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу під гербом СРСР. Мозаїка на будинку в центрі міста зображує вчителя, робітника-шахтаря та колгоспницю під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР.

У 2017 році на панно лише змінили радянський прапор на синьо-жовтий.

На сесії вирішили повністю демонтувати два панно. Орієнтовна вартість робіт 22 тисячі гривень. Потім планують порожнє місце на будівлі справа доутеплити, а на іншому будинку закрити банером. Перед голосування точились дискусії, чи не закрити просто банером, без демонтажу, але більшість обранців громади вирішили повністю позбутися радянського минулого.

Щодо пам’ятного знаку захисникам другого укріпрайону, який знаходиться на проспекті Перемоги біля ліцею №1.

Плита, яку встановили до 60-річчя з Дня Перемоги, немає жодного архітектурного значення та підпадає під дію закону про декомунізацію. Депутати прийняли рішення демонтувати об’єкт.

Також рішенням сесії рекомендовано ТзОВ «Роса Груп» демонтувати розташований на території підприємства пам’ятний знак часів тоталітаризму та забезпечити відповідне його зберігання або утилізацію.

Нагадаємо, обговорили долю пам’ятного знаку та панно на громадських слуханнях 30-го червня. Тоді також було вирішено демонтувати ці об’єкти.




коментарів: 4
  1. “Серп і молот” на ТзОВ “Роса-Групп” давненько вже, як демонтований. Трохи запізнилися з рішенням. А ось панно та самопальну стеллу “2-й Укріпрайон” (НКВДистам СССР) потрібно було ліквідувати ще, щонайменше, років зо 5 тому. Проте, “папік” не давав. А потім, як вбачається, В.Скриннік по чиємусь, очевидно, завданню. Мені, дехто з місцевих комуняк, обіцяв кинути під ноги гранату… Я, останнім часом, впритул зайнявся цими “совковим” безладом, де місцевими посадовцями злісно ігнорувалося законодавство України та Конституція. Тепер справу вирішено. Нарешті. Прожували депутати, комуністичні шмарклі, врешті-решт. Нині наша діяльність зосередиться на іншому – скульптурній композиції “Воїну-захиснику слава!”, що в сквері біля ринку. У первинному його варіанті було – “Воїну-прикордоннику слава!”. Читай: “Солдату НКВД СССР” – тоді всі прикордонні війська підкорялись до наркомату НКВД. Там, або поставлять православного хреста зі стелою та відповідним написом на ній, або знесуть.

  2. Вчергове запитую міського голову…коли приберете зірку з бульвара Шевченка? Чого вам не вистачає? Часу ,робочих рук, чи це ваша громадянська позиція? Я про сміливість відповісти мовчу.

  3. Відвідайте автостанцію в Нововолинську! Вас привітає шедевр ‘ Дєди воєвалі ‘ !!! Це якесь мракобєсіє від власників.

  4. Ви хоч в музей віддайте, а не на сміття. Майбутнім поколінням треба в тому числі бачити як «не треба».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер