<

Церква, садиба, австро-угорці: показали столітні фото села Гряди нинішньої Нововолинської громади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:23 | 7.11.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2400
/ Коментарі відсутні

За останні два роки на мапі Волині відбулося багато змін. З’явилися нові населені пункти, деякі зникли, ніби їх і не було, частина змінила назви, якісь перетворились із містечок на селища або села. Про одне з таких сіл, що нині перебуває у складі Нововолинської громади й піде мова.

У колекції Австрійської національної бібліотеки можна відшукати чудові фотоматеріали, які ілюструють волинську історію. Ось і нині пропонуємо до уваги фотографії 1916-1917 років. Усі вони були зроблені, згідно з описом, у селі Калусів на Волині, – пишуть Волинські новини.

Зараз такого села на мапі Волинської області немає. Проте є село Гряди, і саме про нього йтиметься далі. Адже це один і той же населений пункт. Зараз село входить до складу Нововолинської громади Володимир-Волинського району, проте зовсім недавно перебувало у складі Іваничівського.

Найперше нашу увагу привертають світлини храму (на головній світлині). На кадрі бачимо новий дерев’яний храм Казанської ікони Божої Матері, зведений у 1904 році. У часи Першої світової війни святиня мала всього десять років.

Варто зауважити, що це не перший православний храм у селі. Раніше, у 1870 році, там вже було зведено церкву, яка проіснувала 130 років. Проте її розібрали і вирішили збудувати нову.

Досить цінними для історії села є фотографії, на яких бачимо поміщицьку садибу. Ймовірно, її власниками була родина Стецьких або Підгороденських.

Поміщицька садиба в селі Калусів (Гряди), 1917 р.

Також на світлинах бачимо військових австро-угорської армії, які виконують якусь роботу.

Представники австро-угорської тріангуляційної комісії на фоні садиби в селі Калусів (Гряди), 1916 р.
Представники австро-угорської тріангуляційної комісії, 1916 р.

«Представники австро-угорської тріангуляційної комісії на фоні садиби в селі Калусів (Гряди), 1916 р. Тріангуляційна комісія здійснювала геодезичні виміри для складання воєнних карт в роки Першої світової війни», – пояснив історик Юрій Велінець.

Вежа австро-угорської тріангуляційної комісії, Калусів (Гряди), 1916 р.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер