<

Чим дихає Нововолинськ: мешканці встановили ще один прилад громадського моніторингу повітря. Коментар фахівця Eco City

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:37 | 27.10.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
25
/ коментарів 10

Неподалік Нововолинської міської ради мешканець Нововолинська встановив ще одну міні станцію відслідковування якості повітря. Як працюють датчики, БУГ дізнавався в куратора проєкту громадського моніторингу Eco City.

Нагадаємо, 22-го жовтня у фейсбук від депутата обласної ради Бориса Бабійчука з’явилася інформація про появу на 15-му мікрорайоні першої приватної станції моніторингу якості атмосферного повітря, яку встановили небайдужі мешканці. До появи датчика депутат не має відношення, він просто виявив його на карті та повідомив мешканців міста.

Як згодом стало відомо, за власною ініціативою та своїми коштами придбав і обладнав на балконі будинку, що на 15-му мікрорайоні, прилад мешканець Нововолинська Андрій Рязанов. Він не поспішав розповідати про його появу, бо хотів протестувати роботу датчика.

У реальному часі можна спостерігати за показниками на сайті https://eco-city.org.ua/

“Багато говорив депутат на сесіях, що треба встановити, я вирішив взяти і придбати прилад. 2700 гривень можна й виділити. Мовчав поки, бо потрібно протестити чи добре працюють всі сенсори. Сенсор СО2 скоріше треба замінити. Небайдужий мешканець міста, який не побажав називатися, придбав ще один датчик і ми його обладнали”, – розповів Андрій.

Бабійчук в коментарі БУГу розповів, що це той тип поста автоматизованого моніторингу, про який він розповідає вже не один рік.

“Нарешті знайшлися небайдужі мешканці, які придбали та встановили в себе датчик. Він відображає реальні покази шкідливих речовин, які є в наборі замірів, щоб інформувати громадськість в режимі онлайн. А жителі міста можуть звернутися до відповідних служб, якщо покази завищені та ініціювати перевірку сертифікованим обладнанням.

Наші люди повинні усідомити, поки вони не почнуть щось робити, нічого не зміниться. Якщо хтось бажає втановити в своєму районі установку, нехай групуються, скидаються, закупляють. Щодо технічних моментів допоможу, а збирати кошти чи робити роботу за когось іншого не буду”, – зазначив Бабійчук.

Щоб детальніше дізнатися як працює прилад, журналісти БУГу звернулися за коментарем до куратора проєкту громадського моніторингу Eco City Олексія Трелевського.

Олексій розповів, які сенсори встановлені в датчику та як вони працюють. Виглядає екотруба таким чином.

Пристрій дозволяє здійснювати контроль та реєстрацію стану повітря, показники температури,  вологості, концентрації пилу та інші заміри, в залежності від встановлених сенсорів, в в режимі реального часу. Вони передаються на сервер та відображаються на карті.

Подібні встановлені й в інших областях України, що видно на карті.

Олексій зазначив, що сенсори використовуються в громадському моніторингу Німеччини, Китаю, США. Вони йдуть калібровані з заводу, їх можна ще програмно докалібрувати. Виготовляють в Івано-Франківську.

“Коштують екотруби по різному, від 1200 гривень, в залежності від кількості сенсорів, які в ньому встановлені. Оплати за обслуговування немає. Однак він має термін безперебійної роботи – до року. Далі може виникнути необхідність заміни запчастин.

Порівнювали показники із сертифікованим обладнанням Аероквал, яке коштує 130 тисяч гривень, суттєвих відхилень немає. У Дніпрі працюють прилади державного моніторингу. Показники практично відповідають тим, які видають станції громадського моніторингу”, – розповів куратор проєкту громадського моніторингу Eco City.

Детальніше – у телефонній розмові.

Нагадаємо, радіоактивність породи та якість повітря і ґрунтової води перевіряли в Нововолинську лаборанти з обласного управління Держспоживслужби у четвер, 17-го жовтня. Обіцяли результати надати за тиждень.

У п’ятнцию, 25-го жовтня, голова тимчасової робочої комісії по контролю за дотриманням норм екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища промисловими підприємствами міста, депутат Нововолинської міської ради Віктор Марчак розповів, що в телефонній розмові повідомили, що відхилення в показниках є тільки по пилу щодо замірів на 15-му мікрорайоні. Зазначив, що з понеділка в нього мають бути документи з результатами.




коментарів: 10
  1. Вибори наближаються! Це буде найзапекліша боротьба за мерське крісло за всю нововолинську історію.

    • Так само про Порошенко казали , що всіх порве, тіпо армія,мова, віра! Армовір.От і ми на виборах вже побачимо , чиї аргументи переконають нововолинських виборців- абстрактна кількість інвестицій в місті на душу населення, чи реальні цифри в платіжках по комунальних тарифах

        • дійсно, шо це за наступник, скільки він в Панамі заховав ? а скільки своїх на фінансові потоки посадив ? тьфу, гидко дивитися !

  2. Датчики замірів концентрації шкідливих речовин в атм. повітрі встановлені мешканцями, а Борис Бабійчук вимагає встановити автоматизований пост спостереження за якістю атмосфеоного повітря. Цей пост коштує до 20000000 млн, повністю автоматизований і сертифікований, його у випадку встановлення бере на баланс міська рада. Заміри таких постів визнаються контролюючими органама. Аналогічні стоять у Дніпропетровській обл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок