<

Чи потрібна Нововолинська спецшкола області та місту: колектив побоюється закриття через питання фінансування

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:54 | 31.10.2019 / Нововолинськ / , /
Перегляди
10
/ коментарі 2

Педадогічний та батьківський колективи Нововолинської спеціальної школи Волинської обласної ради, де навчаються особливі діти, у сумнівах: чи не закриють її через відсутність джерел фінансування.

Таку думку висловила директор школи Тетяна Кантор на зустрічі з помічниками народного депутата Ігоря Гузя. Парламентарю надіслали лист з підписами колективу, у якому просили спільними зусиллями зберегти школу.

Андрій Бокоч, Володимир Шаповал та Олександра Струбицька у розмові з керівником навчального закладу вислухали ситуацію, що склалася.

На сесії Волинської обласної ради 24-го жовтня прийнято рішення “Про деякі питання діяльності закладів загальної середньої освіти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”. Область рекомендує Нововолинську взяти участь в співфінансуванні навчального закладу.

“Рекомендувати Нововолинській міській раді розглянути питання щодо утримання Нововолинської спеціальної школи № 9 Волинської обласної ради на умовах співфінансування (50 % – міський бюджет/50 – обласний бюджет)”, – йдеться в документі

У 2013 році школа передана на утримання області з міста. Колектив школи, усвідомлюючи, що місту не під силу таке фінансове навантаження, побоюється закриття навчального закладу.

“Школа користується авторитетом серед батьків, у нас навчається багато іногородніх дітей. Батьки привозять діток з особливими потребами щодня і з Іванич, і з Володимира-Волинського. Хоч і впроваджуться інклюзивна освіта, багатьом діткам буде неможливо навчатися в звичайних школах.

З 14-ти мільйонів чотири – це фінансування обласного бюджету, решта – субвенція з держбюджету. Відповідно до бюджетного кодексу, спеціальні школи повинні фінансуватися з обласної казни, не прописано ніяких умов співфінансування”, – зазначила директор школи.

Тетяна Кантор наголосила, що педагоги вкладають багато зусиль, постійно декілька разів на рік їздять на підвищення кваліфікації і з допомоги Ігоря Гузя було куплено багато обладнання.

За сприяння парламентаря придбали мультимедійні дошки, морозильні камери, електричну плитку, встановили санвузли, адаптовані для її вихованців.

Крім того, на території школи облаштували інклюзивний майданчик – другий подібний у Волинській області. На ці потреби нардеп залучив з державного бюджету близько 550 000 гривень.

Позиція Волинської облради щодо спецшколи

При прийнятті рішення про рекомендацію співфінансування навчального закладу Нововолинською міською радою, голова Ірина Вахович зазначила, що з мером були зустрічі, щоб спробувати вивчити питання. Це відомо зі стенограми засідання сесії.

“Депутатська комісія розглядала проєкт, не було заперечень. Школу 9 років фінансує облрада. На сьогодні є 100% фінансування і школа буде фінансуватися в будь-якому випадку. Та будемо розглядати всі фінансові можливості та шукати джерела. Ви повинні розуміти, в яком стані місцевий та обласний бюджети”, – відповіла Вахович на пропозицію депутата облради Бориса Бабійчука виключити пункт щодо нововолинської спецшколи з проєкту.

Позиція міської влади Нововолинська

У коментарі БУГу перший заступник міського голови Андрій Сторонський зауважив, що такі заклади не повинні бути на фінансуванні органів місцевого самоврядування. Школа була передана на баланс обласної ради.

“Коли готувався та приймався проєкт рішення облради, ніхто нас не питав. Нам повідомляли про таке рішення, але конструктивної розмови не було. У школі навчаються діти не лише з Нововолинська, а й з Іванич, Володимира-Волинського. І перекидати на місто – абсолютно нелогічно. Ми також займаємося дітьми з особливими потребами – створений інклюзивний центр, але такі спеціалізовані школи мають бути на утриманні обласного бюджету.

Маючи досвід, коли погодилися співфінансувати на 50% обласне відділення психоневрології, про нас після того забули і на сьогоднішній день кошти йдуть лише з міського бюджету, абсолютно не готові. Це великі кошти. У нас не вистачає на наші заклади освіти та дошкілля. Місто й так дотаційне”, – зазначив Сторонський.

Позиція нардепа Ігоря Гузя

Розвиток інклюзивної освіти і підтримка закладів, де виховуються дітки з особливими потребами – один із напрямків роботи народного депутата Ігоря Гузя і його команди, – повідомляють в прес-службі парламентаря.

Саме тому вони «включились» у питання збереження Нововолинської спеціальної школи № 9, де навчаються діти з тяжкими порушеннями розвитку різного походження, частина з них охоплені навчанням удома, є і такі, що приїжджають на навчання у школу з інших населених пунктів.

Помічники нардепа з’ясували всі обставини справи та ознайомилися із проблематикою. На відповідний запит школи Гузь офіційно звернеться у відповідні інстанції для роз’яснення питання. 




коментарів: 2
  1. Якщо місто дотаційне прохання до сторонського надати суму видатків міськвиконкому – відрядження, бензин, обслуговування авто,телебачення,газета нікому не потрібна,премії і тд., це Наші гроші.

  2. Діти в цій школі мають соціальні відносини,спецпрограми для засвоювання знань.І,головне,вони не ПРИНИЖЕНІ ,бо учні в інших школах над такими дітьми знущаються,а вчителі не можуть надати їм більше часу для розуміння матеріалу.І,скажімо,в п’ ятому класі ми- суспільство отримуємо ляльку,яка може вміє розфарбувати малюнок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер