<

Чи доцільно добудувати шахту №10 Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:40 | 16.12.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
3899
/ коментарів 7

У першій половині листопада цього року державне підприємство «Дирекція по будівництву об’єктів» оголосила тендер на послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування недоцільності добудови шахти №10 «Нововолинська» державного підприємства «Волиньвугілля». Ці роботи профінансують із державногбюджету. Очікувана вартість – 6,033 мільйона гривень.

Як відомо, шахту №10 Нововолинська будують уже понад 30 років. Ступінь її готовності оцінюється у 85 відсотків. Однак чим далі відтягується термін завершення, тим більше зростає вартість, інформує Волинь онлайн.

Проєктування включатиме поетапне обстеження обсягів виконаних робіт.

Конкретно – це підготовка документації незавершеного будівництва цього об’єкта згідно з концепцією національної програми трансформації вугільних регіонів України (ліквідація об’єкта), добудова шахти № 10 “Нововолинська” та введення її в експлуатацію згідно з затвердженим проєктом будівництва (перша черга потужністю 450 тисяч тонн на рік, друга – така ж із виходом на проєктну потужність 900 тисяч тонн на рік), а також розроблення кошторисної документації попередніх етапів для порівняння витрат на їх реалізацію. Цей документ мають підготувати до 30-го квітня 2024 року.

Нагадаємо, раніше БУГ повідомляв, що Кабмін виділив кошти на розроблення проєкту щодо недоцільності добудови Шахти №10.

Рішення про тимчасове припинення будівництва копальні прийняли у 2019-му. Відтоді кошти виділяють тільки на утримання об’єкта незавершеного будівництва «Будівництво шахти №10 «Нововолинська» у безаварійному стані, в якому задіяно 107 працівників. У 2022 році ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» продовжує виконувати ці обов’язки.

У зв’язку з ракетними ударами й дефіцитом електроенергії на шахті доводиться працювати в критичних умовах. За словами директора підприємства Едуарда Кукуяшного, витрати потрібно постійно тримати на контролі. На об’єкті, на жаль, проєктом не передбачений запасний вихід – драбинне відділення. Тому, в умовах масованих бомбардувань енергетичної інфраструктури та періодичних знеструмлень шахти, адміністрацією проводяться відповідні роботи для запобігання аварійних ситуацій. 

Добре, що під час повітряних тривог та вимкнення електропостачання встигали вивести з-під землі працівників, які викачують воду з нижнього горизонту копальні. 

“У зв’язку з відкритою військовою агресією російської федерації були розроблені заходи, які передбачають різні варіанти розвитку подій та прогнозованих наслідків на шахті №10 “Нововолинська” та дають змогу зберегти життя працівників і державні інвестиції. Керівництво на постійній основі шукає варіанти запобігання зупинці виконання технологічних процесів, аби не допустити жодних негативних наслідків. Це здійснюється за рахунок коштів Держбюджету України”, – розповів Едуард Вікторович.

Про подальшу долю цього єдиного в Україні підземного підприємства, яке будується за роки незалежності, сказати складно. Зараз на завершальній стадії електронні торги на визначення переможця – проєктної організації, яка безпосередньо розробить ТЕО.

У випадку доцільності добудови будуть проведені перерахунки проєкту будівництва в актуальних цінах, завершення його реалізації та введення в експлуатацію першої черги лав №1 та №2 з виходом на проєктну потужність у 900 тис. тонн вугілля на рік. У протилежному випадку будову трансформують з метою створення індустріального парку. 

Як саме з найбільшою користю для держави й громади можна буде використати цей об’єкт – конкретно ніде не зафіксовано. Варіантів, звісно, може бути безліч. Але пам’ятним є ще факт приїзду на будову потенційних інвесторів, зокрема і з Китаю, з досить серйозними намірами щодо вкладення капіталів у шахту. Але після певних оцінок, зважувань усіх ризиків далі розмов справа не пішла. Чи знайдеться хтось охочий у нинішній складний час узяти під свою опіку цей величезний об’єкт?

З огляду на надзвичайно складну ситуацію з постачанням газу та інших енергоносіїв в умовах воєнного стану, тут мала би свою вирішальну думку сказати держава в особі Кабінету Міністрів України. Адже запаси вугілля на шахті №10 оцінюють у 37 мільйонів тонн (!). І розраховане вугільне підприємство на 40 років життя. Уявляєте, скільки робочих місць тут було би створено, яку суму податків у бюджети всіх рівнів було б сплачено.

І найголовніше – скільки було б видано на-гора твердого палива, яке зараз буквально стало чорним золотом. 




коментарів: 7
  1. Працююча шахта в парі з теплоелектростанцією покращилаб стійкість енергосистеми.передати в Волиньвугіля,добудвати,запустити

  2. Вони хочуть бути і багатими ,і успішними…і особливо не надутись… Знайти зацікавленого інвестора,або просто продати за 1 гривню ,але не “Коломийському” потрібно мати розум і велике небажання “розпиляти” 6 мільйонів,а потім ще кілька років розпродавати і “закривати” за державний рахунок… Цікаво,а наш місцевий кавалер всіх орденів шахтарської слави з таким завданням справиться?

  3. Спочатку розслідуйте скільки грошей було вкрадено на цьому будівництві начальницькім складом починаючи з Києва ,а потім закінчити будівництво конфіскувавши все в цих злодіїв .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер