<

Чи бути Волині вугільним регіоном?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:08 | 15.12.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ коментарі 2

Луцьк Шахтарі Нововолинська оголосили про похід на Київ 17 грудня. Гірники мають намір пікетувати Міністерство енергетики й вугільної промисловості з вимогою віддати борги по зарплаті й призупинити процес підготовки до закриття двох шахт.

Рік тому міністерські посадовці погоджувалися з гірниками в тому, що переводити шахти в так звану третю групу, що означає – у стан підготовки до закриття, можна лише після введення в експлуатацію нової копальні, 10-ї Нововолинської. Однак уже у жовтні нинішнього року на першій шахті скоротили півсотні працівників, на підприємство прийшов наказ міністерства про зміну терміну припинення вуглевидобутку. Тут мали добувати вугілля до травня 2016 року, однак зупинили видобуток з листопада 2015-го. Зараз тут лише відкачують воду, – повідомляє Радіо Свобода

10-а Нововолинська шахта – єдина в Україні шахта, яка досі будується. Щоб її запустити, у бюджеті-2016 необхідно було закласти не менше від мільярда гривень, а загалом для завершення будівництва необхідні понад два мільярди. У проекті бюджету жодної суми на це не було закладено. На будівництво цієї копальні за майже 30 років пішли мільярди, вона мала бути відкрита ще у 2012 році. Відтак є небезпека, що у січні шахти зупиняться, десята не буде добудована, а Волинь перестане бути вуглевидобувним регіоном.

Волинське вугілля не квапиться продати столичне підприємство

У нинішньому році Кабмін виділив на потреби вугільної галузі 300 мільйонів гривень. У проекті бюджету-2016 зменшив цю суму удвічі. Водночас до проекту увійшли пропозиції щодо виділення більше ніж мільярд гривень на реструктуризацію вугільної галузі, гірничорятувальні заходи і ліквідацію шахт. Реструктуризація – це не лише виведення підприємства із об’єднання, а й оптимізація його роботи. Адже нині на поверхні багатьох волинських шахт працює більше людей, ніж у забоях.

Міністерство енергетики погодилося на те, щоб вугілля з Волинського басейну реалізовували структури державного підприємства «Волиньвугілля» (досі це була прерогатива ДП «Вугілля України») Про це повідомив на нараді у понеділок, 14 грудня, керівник Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Нині ж навіть на території недобудованої шахти №10 зберігаються тисячі тонн вугілля, підняті на поверхню під час її будівництва. Для того, щоб їх реалізувати, потрібен дозвіл держави. Надра цієї шахти можуть видобути майже 40 мільйонів тонн якісного вугілля. Це близько 40 років видобутку.

Шахтарі домагатимуться звільнення радників міністра енергетики

Упродовж листопада на 9-й копальні «Нововолинська» щодня на кілька годин відключали електроенергію – за борги. Виникають постійні проблеми з поставкою вагонів на відвантаження вугілля. Гірники вважають, що цей процес блокують радники міністра, звільнення яких шахтарі домагатимуться у столиці.

І урядовці, і місцеві чиновники говорять про необхідність залучати інвесторів, причому на закритих шахтах мають запрацювати проекти їхнього перепрофілювання.

Звернення шахтарів до міністра енергетики й вугільної промисловості Володимира Демчишина з вимогою відтермінувати закриття двох шахт та виділити кошти для завершення будівництва 10-ї Нововолинської обіцяють підтримати й керівники Волиньради та облдержадміністрації.

Україна підписала договори на постачання в січні-лютому 2016 року ще 170 тисяч тонн вугілля з Південно-Африканською Республікою.




коментарів: 2
  1. У Південно-Африканський Республіці Україна купує виключно вугілля марки “антрацит”!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер