<

Чоловік віддав дружині з Іваничівщини нирку: вперше в Україні медики райлікарні провели трансплантацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:47 | 22.11.2019 / Іваничі / , /
Перегляди
29
/ 1 коментар

34-річну маму двох дітей із села Поромів Іваничівського району, яка була життєвозалежна від гемодіалізу, прооперували. Її чоловік віддав свою нирку, а операцію провели в Ковельському МТМО. Це вперше в Україні медики районної лікарні пересадили нирку.

Надія Федорова-Пальчук зверталася до інтернет-видання «БУГ» з проханням до небайдужих допомогти зі збором коштів на операцію. За 5 місяців після публікації жінці надходили гроші на картку і в загальному вдалося зібрати 100 тисяч гривень. Операцію з пересадки органу мали проводити у Запорізькій обласній лікарні. 

Надія мала хронічне захворювання нирок V ступеня, нефосклероз. Ступінь захворювання найвищий, працездатність жінки була втрачена, а життя підтримували завдяки гемодіалізу. Єдиний вихід на щасливе майбутнє – трансплантація нирки.

Коли чоловік вирішив віддати дружині свою нирку, БУГ ще раз звернувся до читачів із проханням допомогти. Приблизна сума, яку необхідно було мати – 200 тисяч гривень. Гроші спільними зусиллями зібрали.

Згодом Надію повідомили, що готові взятися за трансплантацію ковельські лікарі. 15-го листопада жінку прооперували.

“Хочу подякувати людям, які допомагали нам в скрутну годину, ковельським лікарям і щоб вони надалі рятували людей.

Черги в Запоріжжі я так і не дочекалася. Коли чоловік вирішив дати свою нирку, робили аналізи в Києві на сумісність. Ковельські лікарі зв’язувалися з нововолинськими і питали чи є люди, які потребують пересадки. Нам зателефонували і запросили в Ковель. На операцію погодилися. Звичайно було страшно, як і при будь-якій операції. Та ми надіялися на Бога. Впевненості надавала молода команда лікарів. Дуже вдячні всім”, – розповіла Надія.

Як нині почувається жінка, розповіли у сюжеті випуску ТСН за 21-ше листопада.

Міністерство охорони здоров’я України в фейсбук повідомило, що 19-го вересня Ковельське міське територіальне медичне об’єднання отримало ліцензію для здійснення трансплантації органів. До сьогодні в Україні було лише п’ять центрів трансплантації, в яких у 2018 та 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при потребі близько 3-х тисяч подібних операцій на рік.

“Новий орган отримала 34-річна пацієнтка з хронічною хворобою нирок V ступеня, яка 6 років отримувала сеанси гемодіалізу та 3 роки перебувала в черзі на трансплантацію нирки у Запоріжжі. Донором став її чоловік, який віддав свою нирку задля порятунку дружини. Трансплантація від живого донора — це подвійна відповідальність, адже забирається орган в абсолютно здорової людини та не можна допустити, щоб її здоров’я постраждало”, – йдеться в повідомленні.

Міністерство охорони здоров’я зазначає, що історія Ковельської лікарні доводить – трансплантацію можна робити і у регіональних центрах, потужність яких потрібно розвивати спільно з місцевими органами влади. Створення широких можливостей для трансплантації в Україні – один із пріоритетів міністерства на найближчий період.

“Вітаємо перші успіхи колег-медиків, які 6 місяців готували подружжя до операції. Ця трансплантація – результат великої і злагодженої роботи мультидисциплінарної команди: лікарів урологів, анестезіологів, хірургів, трансплант-координатора та юристів.

Сподіваємося, що найближчим часом вся країна дізнається про нові успіхи наших медиків у сфері трансплантації”, – зазначили в Міністерстві.

Перша трансплантація нирки в Ковелі успішно проведена, – повідомили в Ковельському ТМО. Як працювали лікарі при пересадці органу зняли на відео.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок