<

Через публікацію “БУГу” Сапожніков заборонив директорам навчальних закладів брати гроші від батьків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:20 | 29.09.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
51
/ коментарів 59

28-го вересня міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков зібрав директорів навчальних закладів міста і повідомив, що за збір коштів на подарунки та випускні в межах закладів освіти з педагогами розбиратимуться правоохоронні органи.

Як би не розповідали високопосадовці про повне ігнорування ними “БУГу”, на сторінках якого часто появляються критичні матеріали щодо їхніх персон, а все ж певні рішення приймаються саме через публікації інтернет-видання. Журналісти самі не очікували такого фурору, який зчинила новина-опитування “БУГ” викриває побори у навчальних закладах Прибужжя”. Цікаво, що ЗМІ на прохання батьків не вказували конкретних прізвищ та фактів у новині. Метою її було викриття поборів, а не констатація якогось певного факту або вчинку.

Натомість міські чиновники почали чухати потилиці та, як стало очевидним, панікувати (на злодієві шапка горить?). Зібрали оперативно збори, основним лейтмотивом яких стала згадана новина на інтернет-ресурсі. Результат – звинувачення “БУГу”, працівників якого на зустріч не запросили, в маніпуляції і паралельно з тим прийняття рішення, яке остаточно зіпсувало передсвятковий настрій педагогам. Відтепер на подарунки та випускні вечори батьки збиратимуться за межами школи.

img_7409

Віктор Сапожніков відразу пообіцяв виділити фінанси і на миючі, й на ремонти, лише б не згадували міську владу на фоні шкільних поборів. Члени батьківських комітетів, які були присутні на зборах, як і директори, висловили обурення, бо вважають, що благодійними внесками забезпечать комфорт дітям.

img_7403

“Нам розбили вікно. Це питання, яке треба вирішувати вже. От звернемося ми до влади. Звісно, потрібен час, щоб кошти на вікно виділили, ця процедура швидко не робиться. Можливо, нам вставлять його через тиждень чи через місяць – ми не знаємо коли. А діти ж у садочок щодня ходять.

В дев’ятому садочку протікав дах, це було якраз в нашій групі. У нас повністю стіна вкрилася цвіллю. Мусили гроші збирати, бо наші діти там спали. Розуміємо, що треба збиратися і робити щось вже, не чекати. Є всі звіти про те, куди пішли ці кошти. Моя дитина проводить в садочку більшу частину часу і я хочу їй створити комфорт. Ми це робимо для своїх дітей і ніяких поборів у нас нема”, –  виступила представник батьківського комітету ДНЗ.

yyfhnbjwb0s
a51fdotrn_i
nqwezxddaf0

Всі вже змирилися, що школи та дитячі садки Нововолинська майже перейшли на забезпечення батьків. Директори говорять, що без батьківських внесків школи не зможуть існувати. Проте закохані у свою справу вчителі та вихователі повинні розуміти, що не всі батьки готові щоразу складатися на підручники та зошити, ремонти. Є й такі, що виступають проти благодійних фондів при школі і вважають це легалізацією поборів. Бо згідно із законом, не можна займатися благодійною діяльністю там, де є родинні зв’язки, а у школах вчаться ваші ж діти. Можна поза школою зробити фонд, а при навчальному закладі він не може існувати.

img_7382

Добре, коли долею освіти та покращенням умов навчання піклуються батьки. Та хотілося б, щоб за навчальні заклади міста вболівали і чиновники. Адже тут зростають, здобувають освіту й виховуються лікарі, науковці, а, можливо, й майбутні мери…

Риторика на кшталт “Нема нічого страшного в тому, щоб здати по 200-300 гривень, щоб діти ходили в чистий і затишний садочок…” рівносильна такому наданню послуг, де за “якісну і професійну” допомогу лікаря потрібно дати хабаря, а за видану довідку треба тицьнути конвертик в кишеню чиновника. Хтось робить це з власної ініціативи, а вже інші – “бо так треба”.

На зустрічі з педагогами начальник освіти Микола Остапюк підрахував, скільки влада виділила коштів на освітні послуги та перерахував об’єкти, де були зроблені ремонти.

“Якщо навчальний заклад буде орієнтуватися тільки на державне забезпечення, то якісних послуг ми надавати не зможемо. Є звинувачення що збір батьківських коштів проводиться непрозоро, тому ми вирішили, що будемо виносити це питання на розгляд виконкому. Я рахую, що можна нормально забезпечити потреби навчальних закладів, якщо будуть виділятися відповідні фінансти з міського бюджету. Тому сьогодні попросив підрахувати, скільки коштів потрібно для господарських потреб навчальних закладів”, – звернувся до присутніх начальник освіти.

Найбільше обурювалися директори шкіл, які розуміють, що міський бюджет відразу всіх потреб не забезпечить. Хоч стараннями мера, який побоюється за свою репутацію, того ж дня на засіданні виконкому додатково виділили бюджетних асигнувань на понад 3 мільйона гривень на освіту.

img_7369

“За роки незалежності держава нам дала велике приміщення, тобто стіни. Далі робіть, що хочете. А треба ж за чимось сісти, чимось покосити, купити бензин, миючі, бо прачечні працюють тільки за благодійні внески. І головне, що батьки це розуміють і роблять з задоволенням для своїх дітей. Ніхто поборів не бере. Це робиться добровільно. Якщо вони навіть на випускний вирішили скинутись, то що їм скажеш, що не можна?”, – виступила Надія Бєльська – директор ДНЗ №6.

Віктор Борисович, намагаючись хоч якось виправдати старання міської влади допомогти навчальним установам, став згадувати скрутні часи, коли зарплат не платили людям. Не було можливості, мовляв.

“Не треба робити вінегрет, давайте розложимо, як кажуть, котлети і мухи. Ми тепер маємо постіль і маємо де сидіти. Так ви зараз обурено це говорите, але я не бачив в інтернеті, щоб ви це казали. Там все мирно і спокійно, ви не спростовуєте ці факти. Я не бачу там жодного батька, який би сказав би: “Да шо ви єрундою займаєтесь”.  Я не бачу там жодного директора, який би спростував цю інформацію. Раз так, то чого ви тут всі так обурено говорите. Коли появляються такі публікації, то мовчите.

Нас звинувачують, що ці побори йдуть сюди наверх в міську раду. Що б ви не робили, рішення виконкому буде прийматися. Якщо збір коштів дійсно буде добровільним, а не добровільно-примусовим, правоохоронні органи не будуть мати до вас претензій. Збір грошей на подарунки та випускні повиннен бути за межами школи”, – сказав мер.

Остання репліка остаточно розчарувала присутніх. Вони заперечили міському голові, зауваживши, що подарунки – це їхня справа і їх не може заборонити ніхто.

Деякі представники батьківського комітету дивувалися, навіщо їх взагалі зібрали, та запропонували відкрити свій сайт, на якому на противагу “БУГу” будуть публікуватися статті, “що в них все добре”. Можливо, там колись напишуть і про те, що якщо міськрада не може утримувати освітні заклади з тих податків, які їй сплачують підприємства тощо, то це проблеми міста, а не батьків. Не можуть чиновники справитися, нехай це визнають, а не займаються через педагогів видушуванням сліз з батьків “поставтеся з розумінням” – це не що інше, як витончена маніпуляція свідомістю нововолинців.

Владі варто було брати до уваги й ідеї депутатів міськради. Про одну з них розповів Руслан Соловйов. Він на комісії пропонував заступнику міського голови Сторонському створити фонд, з якого б на потреби закладів освіти виділялося 10 тисяч гривень з бюджету щомісяця. Проте Андрій Миронович вирішив, що згадана сума – смішні гроші, і така пропозиція не варта уваги. Батькам на замітку: “смішні” для міськради суми тепер сплачуєте саме ви.

img_7385

Повертаючись до теми публікації “БУГ” викриває побори у навчальних закладах Прибужжя”, варто сказати, що опитування виявилося досить результативним. На даний момент маємо близько 50-ти звернень від батьків, де наведені факти про нововолинську освітню “благодійність”. Якщо ви володієте такою інформацією, просимо долучатися до боротьби з поборами у місті.




коментарів: 59
  1. Міська влада Нововолинська щодня порушує конституційні права громадян міста. А може, й щогодини. Вона (місцева влада)не буде фінансувати дитячі установи бо так ми її привчили. “Червоні директори” шкіл будуть виконувати всі забаганки В.Сапожнікова та А.Сторонського боячись вилетіти із роботи, а також через вбитий за десятиріччя, у їхні голови “вождизм”, який аж шкварчить у міській раді та її виконкомі. Потрібні нові, молоді директори шкіл. Потрібні молодий міський голова,заступники, члени виконкому, нач. відділів, керівники комунальних організації і клерки, що не отруєні “совком”. Скільки товкти? Скільки можна дозволяти красти? Нагадую, що згідно ст. 53 Конституції України навчання дітей у державних і комунальних закладах є БЕЗОПЛАТНИМ, як і комунальна медицина. Хто із Вас, хоча б один раз у житті, тримав у руках Основний закон Держави?

    • Анатоль, звертаюся до вас: а що ви, як особистість,зробили для нашого міста? Сидите постійно в інтернеті і поливаєте усе брудом? І скільки тут таких критиків? Чому та громада,яка так виступає проти “поборів” нічого не каже на батьківських зборах у школах та дитячих садках? А може вони туди не приходять? Чи, може, ви думаєте, що її (громаду)туди не кличуть? Дехто просто не приходить, бо вважає, що це не варте їхнього часу чи уваги. Потім мені хтось розкаже, що там вирішили, а я вже собі на сайті БУГу відведу душу, і час знайду, і напишу все, що завгодно під якимось незрозумілим іменем. Ви думаєте, що у ДНЗ№9 батьки робили той дах? Ні не батьки, бо я – мама з цієї групи, де була вказана проблема. Чи ви думаєте, що ми скинулись на суму 440 тис. гривень? Так це наша місцева влада, “така спаплюжена Вами”, виділила кошти.А стіну, покриту цвіллю, уже ремонтували ми, батьки. Найбільша проблема нашого керівництва – це те, що вони дуже переймаються тим, що Ви і Ваші однодумці тут пишуть. А чого рідко тут зустрічаються ваші опоненти? То це тому, що нам немає часу тут сидіти і читати різні дурниці, фактично не обгрунтовані. Все, що потрібно нашим дітям, ми відкрито обгворюємо на зборах.Так у школах і садках, але коли ми вирішуємо питання щодо створення затишку наших дітей і фінансові у тому числі, то педагоги і, тим більше дирекція,
      там участі не бере. Все, що купується для закладу, насамперед, узгоджується з Батьківським Комітетом, в кінці кожного року завжди проводиться звітність про кожну витрачену копійку. Звіт відкритий для всіх бажаючих.І якщо ми купили, те, без чого, на Вашу думку, садочок чи школа могли б обійтися, то це суто з нашої нашої (батьківської) ініціативи. Ходіть на збори, і будьте трохи добрішими. А і ще на додаток : так нелюбимий вами мер нашого міста, найбільше заслуговує на свою посаду, бо так свідчить статистика – резальтати виборів місцевого голови, так хоче більшість нашого міста, ось де 100% правда, і вже кілька разів підряд.

      • Оленко, “добра” фея….відкрию тобі маленьку таємницю – у Конституції України немає статті,яка б зобов’язувала батьків ходити кожного місяця на батьківські збори(читай теревені про грошові збори), займатись питаннями ремонту класу, школи, заміни парт, дошок, лакування підлоги, купування енергозбережуючих ламп освітлення…і купою-купезною усіляких важливих речей, знаєш чому? Тому, що при міській раді передбачена посада начальника відділу освіти, який отримує за це зарплатню. І ще у кожній школіє директор, є завхоз, які теж за кошти платників податків кожного дня повинні ретельно стежити за тим, щоб у школі та класах був проведений ремонт, щоб була полакована підлога у кожному класі, щоб були: дошки, парти, крейда, лампочки, телевізори, електрочайники…….А те, що хочуть дяді і тьоті у міській раді, щоб батьки за власний кошт усе це купували для садків і шкіл, вишукують таких артистичних “шісток” серед батьків, які виконують роль рекетирів-вибивал, вимагаючи, давлячи батькам на жалість….”то для наших діток..”то все від лукавого. Покиньте ці рабські замашки, є відповідні посади, ось нехай і займаються забезпеченням шкіл та садків. А батькі зобов’язані слідкувати за тим, щоб дітки вчились, гарнопо водились і батьки повинні забезпечити своїх дітейусім необхідним для навчання…..але лише у стінах свого приватного житла. Закон є закон, нема чого добкатися по ньому брудними намірами.

        • Де ви взяли таку інформацію про збори щомісяця? Збори робить вихователь або класний керівник один або два рази на рік. На початку року і ,за потреби, в кінці. На початку куратори розказують програму на рік (що повинні вміти діти,чого мають навчитись, проходить знайомство з батьками, бо вчитель має право знати з ким він співпрацює у виховному процесі),в кінці – підсумок року.І що поганого в тому, що ми облагородили навчальний заклад на свій розсуд. Якщо батьки захотіли на вікна придбати жалюзі, бо в сонячні дні в класі дуже спекотно(33 учня), діткам не комфортно, то чи маєм право ми вимагати від влади чи директора, щоб вони виконали наше побажання у той час, коли їм треба вирішувати більш негайні фінансові питання. І чому ви це називаєте “поборами”,хто і кого змушує їх здавати. А подарунки, святкування? Педагоги взагалі до цього відношення ніякого не мають. Може десь таке і є в поодиноких випадках, але я ще з таким не стикалась. Шановні писарі, якщо хтось когось у чомусь звинувачує, то підтверджуйте якимось фактами чи доказами, бо тут вірити і казати щось однозначно не можна.Інтернет, це саме брудне місце, таке враження , що він створений для перемов та пліток. Давайте факти, друзі, тільки факти.

  2. ну що ж ви не розумієте натяку – директорам неможна брати грошей, гроші треба одразу нести товаришам сапожнікову і сторонському, не забувайте про рожилюка

    • Ду-жж-е цікаве запитання. Як тільки люди дадауть згоду посвідчити – відразу ж підтверджу, або спростую.

      • Обов”язково займіться цим питанням, тільки висновки, будь-ласка, підтвержуйте фактами: хто, кому і коли конкретно. Не буде фактів, буду сприймати Ваші коментарі, як безглузді, не варті уваги плітки.

        • Ходять такі слухи. І навіть не плітки, а конкретизовані факти прив’язані до конкретних студентських іспитів та дат їхнього проведення. Знаєте, я за стільки років боротьби із місцевим комуністичним режимом, що й досі перебуває при владі у нашому місті, у це цілком вірю. Багата, зажерлива і розбещена славою та владою людина, якій підлеглі на напівзігнутих кидаються виконувати будь-які її забаганки, не може бути інакшою. І, тим більше, при повній власній бездуховності й у бездуховному та злодійському оточенні – абсолютного, блатного і кримінального зразка.

          • То це проблема не місцева, то проблема усієї України, а ви хочете перевіряти лише одну мізерну одиницю.То треба все змінювати на більш високому рівні (я про владу), і коли вже там буде порядок, тоді можна братися і за рідне місто. Українці ніколи не можуть довести справи до кінця. Розпочали Майдан, і недоробили почате. Як результат – війна на сході, і купа біди. А Ви тут закони цитуєтє.А хто їх пише? Пише той, хто найбільше їх і порушує. Ви ж бачите, що наші депутати не поспішають приймати Закон про зняття недоторканості. Бо тоді їм ой як не солодко прийдеться. І вони це розуміють, водять нас за носа, відтягують час. Чи, може, то наш міський голова їх пише (закони). Чого ви до нього вцепилися? Так, він може і не такий добрий, але покажіть нам когось кращого! Жителям подобається наше місто- затишне, красиве. То чия йе заслуга? Я думаю, що перш за все того, хто ним керує. А справжні гроші відмиваються на ДЕРЖАВНОМУ рівні. Я вже мовчу про ТНЕУ. Якщо студент приходить добре підготовлений на іспит(я маю на увазі – з знаннами),то його ніхто і ні защо не заставить платити, а навпаки, ним буде пишатися учбовий заклад. Це вже проблема батьків, бо воно свого часу не навчили дітей – ВЧИТИСЬ.Ну аколи вчитись? Тож треба в інтернеті посидіти, телевізор подивитись, пива попити і т.д. Зараз батьки не достатньо часу замаються зі своіми дітьми, от вони і виростають такими тяжкими. От і самі і платять, щоб не вигнали. Як не подобається в ТНЕУ, то їдьте в інші великі міста, там багато ВУЗів. Чи ви думаєте там нема корупції. Є! Скрізь, де Україна -є корупція. Так що на дрібниці не тратьте наш і свій час, а їдьте на Київ.

      • Обов”язково займіться цим питанням. Тільки, будь-ласка, свої слова підтверджуйта фактами: хто, коли, кому, і скільки конкретно. В іншому випадку буду сприймати це, як брудні безпідставні плітки. Дякую.

          • Круто))))! 1111, це Ви до мене звертаєтесь! То я не “витек”, обломіться! Я та мама, з батьківського комітету, що вище в статті на фото! І це моє справжнє ім”я, на відміну від ВАШОГО “1111”

      • знаю 100% что раньше скидывались и еще их заставляли подписываться на ненужные газеты,не думаю что что то поменялось

  3. Не знаю, як це назвати та умене питання до Остапюка: До якої пори батьки за свої кошти купуватимуть підручники. Якщо в Законі про шкільну освіту чітко зазначено, що підручниками забезпечує держава. Чому надруковано купу підручників, але кожного року їх у якійсь новій редакції друкують, а платити за це повинні батькі. Невже не можна вчити дітей затими підручниками які вже є у бібліотеках шкіл? Питання у тому, що хтось з можновладців лобіює та протягує свій друкарський бізнес за рахунок батьків. Часто-густо нові підручники з грубими синтаксичними та граматичними помилками. Це не просто позорисько, цьому явищу немає пристойної назви.

    • Остапюк не має в кармані грошей щоб виділити на підручники, а Сторонській йому їх не дасть…навіть якби М.П. Остапюк і хотів би щось зробити то інший швидко його присадить…

  4. А на рахунок “благодійних” тотут все абсолютно однозначно, якщо за Законом України навчання у школаї декларується, як БЕЗКОШТОВНЕ, утримування,ремонт, оновлення матеріальної бази покладено на бюджет країни, то як назвати хронічне НЕФІНАНСУВАННЯ шкіл та садочків міста, небажання міської влади виконувати свої обов’язки з забезпечення процесу навчання у школах і садочках? А в Законі це теж чітко прописано, тільки вже у Кримінальному кодексі. Тому неспроста запереживав міський голова і Ко, адже рано чи пізно доведеться пояснювати компетентним органам, куди йшли гроші,які передбачені на щорічні ремонти шкіл та садочків, на закупівлю іграшок, підручників та іншого краму. А тим батькам, які так завзято рвуться відстоювати своє право фінансувати садки і школи( державну власність, прошу зауважити), позбудьтесь радянського мислення, ми податки сплачуємо, у які ВЖЕ ВНЕСЕНО і податок на утримування садків, шкілта лікарень. Ви, милі батьки, не задумувались, чому працівники міської ради не збираються усією кагалою на ремонт приміщення міської ради? Чому не збиралися усією “міською комунальною родиною” на козирьок для будівлі міської ради, адже це вони там сидять та для себе ж іповинні б були зробити зручними умови праці? Правильно, бо у бюджеті передбачені кошти на утримування комунальної споруди і її своєчасний ремонт. Садочки, школи та лікарні таке саме комунальне майно і утримується за рахунок бюджету. Закон саме про це і говорить. А якщо у когось є лишні гроші у такий час, коли держава все більше грабує, через тарифи та ціни, то робіть за свій кошт такі ремонти, купуйте все, що вважаєте за потрібне, будьте спонсорами, це ваше право. Але не обов’язок, якщо шо…..

  5. Бюджет повинен в повному обсязі фінансувати освіту ,так як вони знаходяться в комунальній власності.Але,але великі сумніви що гроші з батьків не будуть збиратися.Як казав Станіславський не верю!!!

    • Якщо гроші і з’являються в бюджеті, Сапожніков їх зразу оприходує, як не через Коптюка, то через другу фірму. Взяти хоча б лікарню, скорочує 40 ліжко-місць (немає коштів на утримування). В той же час більше як на мільйон переобладнує котельню лікарні під тверде паливо за бюджетні кошти, та ПЕРЕДАЄ В ОРЕНДУ ПРИВАТНИКУ КОПТЮКУ (Сапожніков та Гаврилюк в долі. Хоча всі добре знають, що котельню буде обслуговувати УКТМ(той самий Гаврилюк), тільки вже гроші за обслуговування котельні будуть йти не на рахунок громади, а на рахунки Коптюка. Робочі Гаврилюка не мають роботи, працюють по 4 дні в неділю. Який резон громаді утримувати УКТМ з начальником, бухгалтерією, майстрами, технікою, якщо гроші напряму йду банді Коптюк-Сапожніков-Гаврилюк.

      • Щось не пам”ятаю такого, щоб Сапожніков перед виборами “гречку” місцевим жителям роздавав. Очевидно, та “банда” влаштовує Нововолинців, оскільки стільки разів поспіль обирають саме його.

  6. Думаю ще варто торкнутися теми харчування по школах та садочках…Виграють тендери по продуктах мабуть проплачені підприємці, які возять продукцію дорожчу ніж продається на ринку чи в магазині…Це смішно, щоб картопля була на цілу гривню дорожча ніж можна купити в будь- якому супермаркеті…або чому поставляють цілий вересень закриті помідори коли можна було свіжі привозити…Та сама ситуація із яйцями, молоком і іншими продуктами…це смішно і одночасно плакати хочеться…

    • Якщо гроші і з’являються в бюджеті, Сапожніков їх зразу оприходує, як не через Коптюка, то через другу фірму. Взяти хоча б лікарню, скорочує 40 ліжко-місць (немає коштів на утримування). В той же час більше як на мільйон переобладнує котельню лікарні під тверде паливо за бюджетні кошти, та ПЕРЕДАЄ В ОРЕНДУ ПРИВАТНИКУ КОПТЮКУ (Сапожніков та Гаврилюк в долі. Хоча всі добре знають, що котельню буде обслуговувати УКТМ(той самий Гаврилюк), тільки вже гроші за обслуговування котельні будуть йти не на рахунок громади, а на рахунки Коптюка. Робочі Гаврилюка не мають роботи, працюють по 4 дні в неділю. Який резон громаді утримувати УКТМ з начальником, бухгалтерією, майстрами, технікою, якщо гроші напряму йду банді Коптюк-Сапожніков-Гаврилюк.

  7. Таке враження, що тих завідувачок садіками десь клонують.
    Вони всі такі однотипні!
    Ніби мають виховувати дітей, а схожі на якихось монстриків.

    Витрати на групу то взагалі апофігей феєрії. І чого в нас не можуть зробити як в Володимирі?

  8. Згідно нових законів/поправок та процедур щодо санітарних норм у навч закладах – треба мити / прати / змінювати постільну білизну / рушники мало не щодня / щогодини, тому якщо так ЛОГІЧНО подумати і прикинути , то ці суми мали б бути більші. Я досить довгий час працювала у нашій лікарні і мала справу з миючими, повірте – розхід таких засобів колосальний, а тим паче при теперішніх змінах у сан нормах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. А на рахунок потрапити в садок ,на теперішній час це не можливо,а особливо без внесків і блатів,наприклад мою дитину не взяли і сидимо ще 1 рік,ждемо ,а може на другий рік візьмуть.А головне скільки у нас було колись садочків і все позакривали

    • Не позакривали,а повіддавали.Під податкову,прокуратуру,суд ,автошколу і інше… Ось чому немає місць для дітей.Задайте питання меру-хай відповість. Такими питаннями давно вже прокуратура повинна зайнятись,але вона сидить в садочку,то і результат відомий.Вибирайте далі таку владу то й без штанів залишитесь.

  10. Висновок з того-всього тільки один. Освітні заклади міста, це школи, садочки і позашкільна освіта повинні перейти на власні бюджети, ось тоді і буде реальний результат. Скільки можна чекати подачок з “барського плеча” від Сапожнікова і Ко, кинуть кістку і піараться на тому цілий рік. А власні бюджети і проконтролювати легше тай звітувати директора будуть, що пів року про витрати на батьківських комітетах. Скажіть мені для чого у міськвідділі освіти під керівництвом Остапюка декілька непотрібних бухалтерів, якщо кожна школа, садочок мають своїх? Я категорично виступаю за власні бюджети в школах, садочках та позашкільній освіті.

    • Ти, Валентин Сергійович, не плутай божий дар з яєчнею. Якщо садочки та школи “перейдуть на власні бюджетні кошти”, то це приватні садочки та школи будуть. А ДЕРЖАВНІ ЗОБОВ’ЯЗАНІ БУТИ В УКРАЇНІ.

      • Шановна, ставлю вас до відома, що школи і садочки вже колись перебували на власних бюджетах і нічого все було ОК. Незнаю для чого вних забрали бюджети тобто централізували. Поверніть їх назад!

  11. Читаю цю статтю і коментарі і дивуюся. Особливо потрібно говорити про вчителів на передодні професійного свята. Як по перед горлом стало владі, коли дитина чи батьки привітають вичителя зі святом. Самі пухнуть від жиру і багатства, то хай дадуть вчителям премії хоч до дня свята. Я думаю. ЩО ВЧИТЕЛЬ ЗАСЛУЖИВ У СУСПІЛЬСТВІ ПОДЯКИ, бо від влади не діждеся. Сторонському на срать на них, так як і Сапогу.А Остапюк там нічого не вирішує. Я вітаю всіх вчителів зі святом.

    • То вітайте, будь ласка, з власної ініціативи, а не за кошти батьків всього класу! Зробили цілий культ зі звичайної професії! По 3 рази на рік купують подарунки, це абсурд. Є вчительський колектив, всередині якого хай організовуються, скидаються і відзначають собі! Вітати треба, але чисто символічно, а не викуповувати щороку пледи, посуд і т.п. Досить вже цього задарювання!

      • А що, якщо ви не подаруєте вчителю плед, посуд чи якийсь інший коштовний подарунок, то він (вона) буде гірше відноситись до Вашої дитини? І вчитель- то не звичайна професія, то клопіткий труд, недоспані ночі і зіпсовані нерви. А подарунок, це суто батьківська ініціатива, ви тут до чого? Чи може вас переловили у темному куті і забрали гроші(на подаруночок)?

        • Олено, а як ставитись до того, коли сам вчитель і за сумісництвом мама прямо каже, скільки грошей класти у конверт? Це морально і етично?? Так було в нашому класі..В мене особисто був шок після таких заяв. Я згодна -є вчителі від Бога, яким за життя треба пам’ятник поставити. Але це одиниці! І викидати на 1 день вчителя по 8 сотень на подарунки -це нонсенс! І не треба робити великі очі від здивування і казати “ви тут до чого”, бо всім відомо, що гроші збираються примусово-добровільно! Ми ще не в Європі, а застрягли в совку.

      • ТО не вибирайте такий батьківський комітет.Поставте скриньку-хай кине той,хто хоче.І не діліть людей на чорних і білих.Треба мати совість і розуміти,що не всі в однаковому матеріальному стані і часто діти з бідних сімей краще вчаться ніж діти з багатих.Пам*ятаю,як ми поздоровляли вчителів в 60-70р. Самі,без батьківських комітетів і нагадувань.

    • “Учень” ось ти і купуй подарунки всім вчителям.
      Запитаю, а що праця двірника менш помітна чи менше потрібна? Ваші дітки гадять усюди, а двірник і в сніг, і в дощ, і в спеку змущений оте все вигрібати. Споглядаю картину кожного дня: ідуть батьки та діти повз двірників у садочках та школах, і хоч би хто привітав (не кажу про подарунки) людину, яка робить шкільні двори чистим.
      Позвикали вчителі до славословій, чествуваньта подарунків….от де ПОЗОРИЩЕ. Вони такі самі робітники, як і інші працюючі люди.
      Отака совєцька фішка в голові в “Учня”….

      • треба дворникiв поставити вчителями… i взагалi кожна кухарка може керувати державою… доведено за останнi 2 роки…

      • Вчитель -у всі віки, то була поважна професія, бо саме він вкладає знання у голови наших дітей, і багато залежить від них те, що будуть знати , мати, і як будуть мислити наші чада.Лікарями, економістами, юристами і т.д.не народжуються. Люди навчаються тим справам. А хто навчає? Правильно-УЧИТЕЛЬ. І як не крути, не хочу образити інші професії, бо вони всі потрібні, але вчитель – найблагородніша.Вже інше питання – це ваше ставлення до вчителів, а наші діти слухають своїх батьків, і так само, нажаль, зневажливо ставляться до них.

        • Олено, ви праві. так ставляться двоєчники і такі самі їхні діти. В них же тільки два слова в мові “тіпа” і “корочє”. З таким запасом слів вони не можуть сприймати критики від вчителів на адрес їхніх дітей,а діти зараз дуже тяжкі. неповні сімї, батьки на заробітках, ніхто ними не займається. То хоч би це бидло було б вдячне людям, які виховують їхніх дітей

          • Ой, видно, що ті вчителі тебе недовчили, бо граматичних та синтаксичних помилок купа у твоїх меседжах.
            Ну, і не потрібно рахувати усіх, хто не вилизує міським керманичам, за бидло.
            Двірники, слюсарі, будівельники-це звичайні люди, які годують свої сім’ї і не вимагають у подарунок за свої посадові обов’язки якісь подарунки у вигляді пледів, сумок, золотих ланцюжків, телевізорів.
            Ти, учню, вчись, вчись, бо так недоумком і залишишся.Хоча, вочевидь, у твоєму випадку це безнадійно….

  12. ЛюсЯ, ти або дибілка або двірник. буде день двірника. хай і його вітають. але прирівнювати двірника до вчителя неварто. Кожному своє.

  13. Я був в шахті лише 1 раз-після цього моя повага до шахтарів зросла в 1000 разів, а хто з дописувачів спробував хоч раз провести урок???-Дайте відповідь!

  14. Зараз на Україні розвелось скільки вузів ,які за бабки випускають і педагогів,медиків,юристів кожен може стати ким хоче тільки бабки були б.Тому дійсно класних вчителів,медів в Новіку залишилось одиниці.А дійсно не привітати вчителя ,який від бога рахую не по людські.Ніхто не говорить про дорогі подарки,хоча б квіти подарувати.

  15. Покажіть мені хоча б одного вчителя,який збагатився за рахунок батьків учнів(одягнувся,прогодував сім’ю,поїхав на море,побудував дачу…)ви про що?схаменіться!!!!!вчитель отримує мізерну зарплату і за цю зарплату виживає,а ви подаруєте букет квітів і обговорююте це до наступного року.

  16. Читаю і сміюсь “батьки вірішили на випускний скинутись”, та із тих батьків видоюють останнє, все за батьківські гроші, на зборах ставлять перед фактом, скільки потрібно здати.Усі мовчки здають, а потім за кутиком садочка обурюються. Невже у нас нововолинців настільки високі зарплати, щоб спонсорувати садочки. Де закон, де Конституція, де безкоштовна дошкільна освіта? І подарунки для вчителів повинні бути символічними, квіти і все. Якщо дах протікає, це повинно хвилювати батьків? Для цього є посадові особи, які отримуюють свою зарплату, і вони повинні вирішувати ці питання. Я дивуюсь словам “доброї мами” , яка готова працювати на садочок. Цікаво, а завідуюча не хоче скинутись, якщо у неї в садочку поцвілі стіни, чи тече дах? Батьки зрозумійте, Вас скоро не вистачить заралати, щоб спонсоруввти усіх. У інших містах дітям міська влада навіть подарунки дає на Новий Рік, за кошти міського бюджету міняють вікна, а у нас скинуться добрі мами…..

    • А хто вирішує скільки треба скинутись? Тож самі батьки і вирішують.Ви щось або перебільшуєте, або я – мама, яка з цим не стикалась. Коли у нас в садочку був випускний, то батьки самі почали говорити про святкування, дехто не захотів, а хтось навпаки. Поїхало собі кілька батьків з дітьми (десь третя частина) за місто, на природу. Тільки бажаючі, і вирішували ми це за межами навчального закладу. В день випускного запросили вихователів, і для них це була несподіванка, вони про це нічого не знали. То смійтесь собі далі. Тай подарунки у нас симвілічні (квіти і цукерки). Я тут читаю за якісь кілька сотень гривень на подарунок…. То якась дивина. Якщо десь таке є, то про це не тільки треба писати в інтернеті під анонімом, тут треба щось з цим робити по факту. Ну і 20грн. в місяць на дитину(так звані “побори”), то це останні гроші? Як в школу і садочки приіжджають вистави і різні напівзоопарки, які коштують від 12 грн. до 30грн, то йдуть всі, або майже всі. Ви що думаєте, що і тут примусово гроші збирають? У нас вихователька навіть у групі не давала вивішувати про це оголошення, батьки самі питали.То тут не значить не останні гроші віддають? А таке, як правило, десь 2 рази на місяць. Тай взагалі, про що ми говоримо? У нас одна мама сказала, що не буде здавати благодійних, той її ніхто не чіпав. Не хочете – не здавайте! А якщо хтось боїться осуду від батьківського колективу, ну то це ваші особисті проблеми. І вирішуйте такі питання , говорячи правду в очі, у буквальному розумінні, а не никаючись тут нв сайті.

      • Оленко, ти овечкою не прикидайся. Читаю тебе і хочеться сказати дещо перефразованою цитатою із фільма “Службовий роман”- “Висунули тебе у батьківський комітет, а тепер задвинути неможливо.” Займись, нарешті, своїми прямими обов’язками- виховуй власних дітей і слідкуй за чоловіком, активістка ти наша.А то так і буває, активістка мотається по міським радам, гроші з батьків збиває, а потім…бац!…чоловік коханку знайшов.

        • То Ви по собі судите, бо Ваш уже певно собі знайшов! А Ви за мене так не хвилюйтеся, бо я впевнена в собі, і сама в будь-якома випадку не залишусь.Я щаслива мама і дружина, а Ви, напевно, ні, оскільки сидите тут з ранку до ночі і плітки розпускаєте та обзиваєте людей. ВСЕ БІЛЬШЕ НЕ БУДУ ТУТ З ВАМИ СПИСУВАТИСЬ, А ТО МІЖ НАМИ НІХТО РІЗНИЦІ НЕ ПОБАЧИТЬ!

          • У мене все в порядку, чоловік, во, поруч сидить. Просив передати,що якщо знайде собі коханку, то обов’язково вам про це скаже))))))) Зранку і до ночі не можу тут тусуватись, бо маю маленьких дітей і чоловік хоче до себе уваги . А от, ваш, мабуть уже й забув, що то, увага жінкі, бо ж ви ж заняті зборами грошей з батьків. А різниця між нами не зникне, бо ви- так радянська підлиза, а я- не хочу через підлизування перед вихователями чи вчителями добитись поблажок своїм дітям.

      • Почекайте трохи, Олено, підете в школу, там вам одразу і таксу назвуть, скільки прийнято в конверт класти)) Ось тоді напишете нам, чи виникне у вас бажання бути білою вороною. Я думаю, ні. Ви так прагнете спонсорувати садочок, то і 10 років школи потягнете.

  17. Обов’язок батьків забезпечити своїх діток усім необхідним, дбати про них, а не відривати останню гривню і нести на миюче, вікна чи подарунки…що це за збір у фонд групи, що за побори у фонд садочка? Які можуть бути фонди? Ми не настільки багаті, щоб когось спонсорувати.

    • Все вірно.Кожен повинен займатись своїми питаннями-вчитель вчити,а не думати про миючі засоби.Для цього в школі є прибиральниці,завгосп і директор.Мухи і котлети потрібно розділити. Так,що шановні вчителі-вчіть дітей і не компроментуйте себе подібними захистами поборів.

  18. От скажіть – а чого не можна сформувати нормальний кошторис, скласти повний список. що треба садочкам-школам на рік? І виділити на це з міськбюджету? чого? У нас же перевиконання!

    • Чому не можна?-Необхідно! Просто все ,як білий день-ЯКІ КЕРОВНИКИ-ТАК І ПРАЦЮЮТЬ! Ви поцікавтесь їхнім розпорядком дня-будете приємно вражені.Колись одного нашого керовника ловив по місту цілий день,всюди, куди секретарша посилала.Так і не зловив. Але багато кого в робочий час можна побачити в громадських місцях,або й в КРУЇЗІ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер