<

Будинок погарнішав, а люди подобрішали: нововолинці самотужки розмалювали вхід до під’їзду багатоповерхівки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:18 | 11.08.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
109
/ коментарі 3

Вхід до 3-го під’їзду 12-го будинку на 15 мікрорайоні Нововолинська став полотном для художників. Житлову будівлю прикрасили декоративним живописом.

У 12-му будинку 15-го мікрорайону Нововолинська місцеві жительки намалювали на стіні у власному під’їзді живописну картину. Їм знадобився місяць, аби перетворити непоказну сіру стіну в дев’ятиповерхівці на справжній шедевр мистецтва, де зображено сонячну композицію.

Ініціювала оригінальну ідею наповнити свій під’їзд різнокольоровими барвами викладачка Центру дитячої та юнацької творчості Лариса Савчук. За освітою вона архітектор і вже біля 30-ти років навчає діток тонкощам технічного дизайну. Однак, зауважує, що таку творчу авантюру започаткувала вперше.

«Не хотіла типові будинки проектувати і прив’язувати їх до місцевості, то тепер довелося прикрашати радянську архітектуру, яка нам дісталась в спадщину», – каже пані Лариса.

Додати фарб на однотонні стіни під’їзду, який мешканці бачать кожного дня, нововолинянка вирішила, аби наповнити життя кожного з них затишком і позитивом. Була і більш практична мета – зекономити кошти на ремонті під’їзду.

«В нас в аварійному стані був дашок перед входом у будинок. Він постійно тік, верх відставав і ще й труба водостічна протікала. І через це, коли йшов дощ, то в під’їзді від порога до сходів вода стояла. Тому цей дашок потребував капітального ремонту.

То спочатку ми найняли майстра, який полагодив дах, потім спеціалісти відремонтували дощове водовідведення. А вже потім ми вирішили, що потрібно ще й вхід до під’їзду оновити.

В нас були різні версії. Спочатку хотіли зробити тоновану штукатурку. Але це дорого. Тоді я на зборах наших мешканців, як альтернативу, запропонувала розмалювати стіну. Адже це значно дешевше і дуже красиво. І мене усі підтримали», – розповіла Лариса Савчук.

Жителі будинку підтримали пропозицію активістки. І всі разом скинулися на фарбу й інші необхідні матеріали. На це витратили біля 1,5 тисячі гривень.

Роботи тривали близько місяця. Долучилися до малювання, окрім пані Лариси, ще дві її сусідки – Таня і Юля. Інколи приходили мешканці інших будинків і навіть мікрорайонів.

Оскільки будинок входить до житлово-будівельного кооперативу «Сонячний», то й кольори і візерунки підбирали відповідної тематики.

Спочатку художниці наносили зображення олівцем, а вже потім розмальовували їх фарбами.

«Хотілося зарядити жителів будинку на позитив.

Місяць ми працювали. Деколи біля 7-ї години вже починали, поки люди менше ходять. Бо це трохи заважало і затрудняло нашу роботу. Мене надихнуло, що є підтримка і допомога від сусідів. Бо, якби я сама малювала, то мені прийшлося б днювати і ночувати тут», – зазначила пані Лариса.

Незважаючи на усю скрупульозність і делікатність роботи, для художниці це була своєрідна терапія й релакс.

«Це дуже копітка і делікатна робота. Тут все виконано без трафаретів і лінійок. Все вручну. Техніка декоративного живопису. Бо вирізати трафарети це теж дорого. І усі малюнки, усі його деталі тут різної величини. Однакових розмірів не має. Але для мене це був відпочинок і терапія. Це, як ліки від депресії, від поганого настрою. Уся робота йшла з позитивом», – запевнила Лариса Савчук.

Ідею наповнити свій під’їзд різнокольоровими барвами відразу підтримала Юля Мартин. Вона долучилася до малювання і тепер тішиться виконаною робою і фінальним результатом.

«На зборах нам Лариса запропонувала цю ідею, мовляв, це може здешевити ремонтні роботи і ще й гарно виглядатиме. Я відразу сказала, що мені ця ідея дуже подобається. І перша зголосилася допомагати малювати.

Сусіди почали акуратніше відноситись до дверей, до під’їзду. Ця робота нас об’єднала і здружила. Чимало людей, коли виходили і бачили, що ми малюємо, то пропонували свою допомогу», – розповіла Юля.

У результаті візерунок, який символізує сім’ю, любов, щастя, достаток і майбутнє, змінив не лише під’їзд будинку, але й і його мешканців. Адже, як кажуть художниці, які долучились до малювання, жителі стали добрішими, веселішими, дружнішими і почали більше спілкуватися між собою.

«Люди стали якісь більш дружніші. Стали більше спілкуватися і посміхатися. Й негативу стало набагато менше», – наголосила Лариса Савчук.

Читайте також: Джунглі, тропіки і фантазійні сюжети: у багатоповерхівці Володимира-Волинського розмалювали стіни під’їзду




коментарів: 3
  1. Але хтось начхав на все і впер металобрухт під двері. Невже так важко кожному мати своє місце в гаражі чи на стоянці? А дівчатам вітання. Молодці.

    • Намалювали так намалювали, тепер пенсіонери незнають де вхід в цей чудо під’їзд)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер